Carl Sentance: Electric Eye

0 107

Založba: Drakkar Entertainment
Datum izida: 19. 11. 2021
Produkcija: Carl Sentance
Dolžina albuma: 40.25 min
Zvrst: Hard Rock/Heavy Metal
Ocena: 8.5/10


Carl Sentance je izdal zelo lep samostojni studijski album »Electric Eye«. Skupno svoj drugi. Kdo? Na naslovnici namreč ni Simply Red. In kdo za vraga bi sedaj moral biti Carl Sentance? Od Leta 2015 dalje aktualni pevec škotskih rock legend Nazareth, s katerimi je izdal dva albuma, »Tattooed On My Brain« leta 2018 (RockLine recenzija) in v letošnjem aprilu »Surviving The Law« (RockLine recenzija). No, ob vsem tem pa je Sentance v prvi vrsti veteran. Njegova kariera se je začela leta 1977 z Leading Star, zatem pa je pri Persian Risk zamenjal Johna Deverilla (ta je presedlal k Tygers Of Pan Tang) in se tako priključil takrat vročemu N.W.O.B.H.M. gibanju. Sentance se ne ustali rad. V karieri je večkrat menjal delodajalce, vendar pa to hkrati potrjuje, da je zavoljo svojih neslutenih vokalnih kvalitet, tudi zelo iskan. Tako je mdr. sodeloval z Black Sabbath basistom Geezerjem Butlerjem, pa s švicarskimi legendami hard rocka Krokus posnel album »Round 13«, potem pa je leta 2006 postal stalni del spremljevalne ekipe Deep Purple klaviaturista Dona Aireya, s katerim je izdal nekaj albumov. Kot povedano, mož bogatih izkušenj in dolge kilometrine. Četudi na sceni manj zveneče ime.

Leta 2009 je izšel njegov prvenec »Mind Doctor«, po trinajstih letih pa je tu torej tudi drugi dosežek. To je dobrih 40 minut glasbe, kjer stopa Sentance s svojim vokalom v absolutno središče. Ob tem je odigral večino kitar kar sam, nekaj solaž pa sta na albumu prispevala Dario Mollo (Crossbones, The Cage, Voodoo Hill) in Jay Banks. Za ritem sekcijo je izbral dva izkušena glasbenika in sicer: ‘rožljavega’ basista Waynea Banksa (md. Messiah’s Kiss, Persian Risk, Brazen Abbot) ter bobnarja Boba Richardsa, ki je igral za kultne velške rockerje Man. Veliki Don Airey pa s klaviaturami vrača na albumu “Electric Eye” Sentanceu usluge, za Carlovo minulo udejstvovanje na poziciji vokalista v Aireyevi spremljevalni skupini .

Produkcija, ki jo je opravil na albumu Carl osebno, je silno prepričljiva, z jasno izpostavljenimi gradnimi slike. Ob jasno nasršenem delu kitar, silno godi detonirajoči ‘snare’ boben, ki daje izdelku posebno globino, vsekakor pa sije v centru vsega dogajanja Carlov na moč fascinantni vokal. Čist, visoko muzikalen, z izjemnim rangom, ki v prenosu moči skozi različne lege, niti za hip ne zataji. Skladba v kateri Sentance razkaže vso svojo slikovitost (pa tudi silovitost) je gotovo žalostna in baladna Exile.  Album seva kar precej melanholičnih in mračnih vibracij. Ob jasno izpostavljenem izplenu muzikalnosti, ki je nalezljiva, so rešitve izpeljane največkrat iz molov, od tod tudi tovrsten karakter posameznih skladb. Vsekakor je treba upoštevati tudi dejstvo, da izhaja Carl iz N.W.O.B.H.M. časov. Vendar pa vsebina, ki jo ponuja album ni le drvenje po frazah metala in hardrocka v najvišjih hitrosti prestavi, pač pa ponuja album tudi nekaj dobrodošlih odklonov, kot je ‘groovy in funky’ trenutke imenovan Nervous Breakdown. Tu so trenutki razvrata, kot je popadljiva Overload, ali v drugi polovici If This Is Heaven, ki nosita ob jasno izdelani rock’n’roll drži tudi blage vzmetnice punk rocka. V Battlecry bi lahko ob prilagojeni produkciji dobili post-punk/new wave komad osemdesetih. Gre za še en slikovit odklon na albumu s katerim Sentance zelo učinkovito vzdržuje dinamiko razvoja dogodkov. Album sklene še ena skladba, ki slogovno izraziteje odstopa od preostanka materiala. To je California Queen, ki poseduje modernejši ‘groove’, celo nekaj pop kozmetike ter funk kinetiko.

Torej. Album »Electric Eye« je zbir skladb, ki jih je Sentance ustvarjal in pilil dlje časa (naslovna skladba pa je celo takšna, da bi jo lahko mirne duše postavil na kakšnega od zadnjih dveh Nazareth albumov). To razkriva slikovitost točk ter njihova dovršenost, ki vzdržuje nenehno poslušljivost, ob siceršnji ‘porogljivo ostri in naviti’ produkciji kitarskega fraziranja ter pretežno melanholičnem značaju albuma. Ta pritegne v hipu. Z grabežljivo Judas s katero se album odpira. Naslov skladbe je do neke mere povezan tudi z Carlovim udejstvovanjem znotraj mjuzikla Jesus Christ Superstar, v katerem je sodeloval med letoma 1996 in 1999, prav v vlogi Jude Iškarijota. Album »Electric Eye« bo torej privlačen zlasti za ljubitelje prvin klasičnega metala in hard rocka. Njegova vsebina jasno razkriva, da je Carl Sentance ob vokalnih odlikah, tudi zelo spreten in iznajdljiv komponist. V vsem zelo lep in prepričljiv izdelek, ki si zasluži pozornost.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Judas
2. Alright
3. Electric Eye
4. Overload
5. Nervous Breakdown
6. Exile
7. Young Beggars
8. If This Is Heaven
9. Battlecry
10. California Queen

Zasedba:
Carl Sentance – vokal, kitara
Don Airey – klaviature na skladbah št. 3, 5, 7 in 10
Dario Mollo – kitarska solaža na skladbi št. 1
Jay Banks – kitarske solaže na skladbah št. 4, 5 in 8
Wayne Banks – bas kitara
Bob Richards – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki