Coheed And Cambria: Year Of The Black Rainbow

0 56

Založba: Columbia Records
Datum izida: 13. 4. 2010
Produkcija: Atticus Ross & Joe Barresi
Dolžina albuma: 53.56 min
Zvrst: Progressive Rock / Progressive Metal
Ocena: 7.0/10


»Year of the Black Rainbow« je bil peti studijski album ameriških modernih progresivcev Coheed and Cambria na katere je zaradi njihovih post-hardcore in emo korenin večina prog puristov dolgo časa gledala nekoliko zviška, saj ‘piflarske mularije’, dokler ni ta začela glasbeno dozorevati in dokazovati zakaj se njihovi glasbi splača prisluhniti, ni jemala preveč resno. »Year of the Black Rainbow« je bil, tako kot večina albumov te skupine, konceptualen dosežek, ter predzgodba kompleksne konceptualne tetralogije »Amory Wars«, ki je bila predstavljena na njihovih prvih štirih albumih. »Year of the Black Rainbow« je bil tudi njihov edini album z bobnarjem Chrisom Penniejem (ex-The Dillinger Escape Plan) ter zadnji z basistom Michaelom Toddom.

Dve skladbi z albuma, »The Broken« in »Here We Are the Juggernaut«, sta izšla tudi v obliki singlov, medtem ko je posebna izdaja »Year of the Black Rainbow« vsebovala dve bonus skladbi, demo verziji »Chamberlain in »The Lost Shepherd«, ter spremljevalno novelo izpod prstov pisatelja Petra Davida. Slednji je piflarski srenji najbolj znan kot dolgoletni avtor DC-jevih in Marvelovih stripov kot so Spider-Man, X-Factor, Aquaman, Young Justice, Supergirl itd.

Claudio Sanchez, pevec, ritem kitarist, klaviaturist ter tvorec Coheed and Cambria besedil in konceptov, je že pred izidom »Year of the Black Rainbow« označil kot zelo melodičen album. Njegove besede popolnoma držijo, če se slog tega albuma primerja s prehodnimi štirimi Coheed and Cambria albumi, vendar je Sanchez pozabil omeniti, da je bil »Year of the Black Rainbow« v času izida tudi njihov najbolj udaren dosežek, s precejšnjim poudarkom na progresivnem metalu, kar je razvidno že takoj po kratkem uvodnem inštrumentalu »One«.

Kmalu zatem band ‘udari na polno’ z energetskim katalizatorjem »Broken«, ki približno napove kako bodo stvari približno potekale na preostanku albuma, ki je bil kot celota manj kompleksen in nepredvidljiv v primerjavi s preteklimi dosežki, saj so se Claudio in tovarišija leta 2010 očitno odločili, da je napočil čas za večjo publiciteto in komercialni razmah.

Kljub temu, da je koncept tega albuma za običajne, grandiozne in pompozne Coheed and Cambria razmere, ki so zaradi kompleksnosti neosvojljive za vse ‘neposvečene’ v piflarske umotvore gospoda Sancheza, neobičajno siromašen, saj je precej skop pri osvetlitvi preteklosti oziroma predzgodb likov iz Amory Wars sage, gre v glasbenem oziru za enega izmed njihovih najbolj zanimivih dosežkov.

Po popolnoma zgrešenem umotvoru z naslovom »Guns of Summer« nastopi glavni single z albuma, »Here We Are Juggernaut«, ki je bil ob izidu pospremljen s ‘piflarskim’ video spotom in uvrščen v ponudbo skladb priljubljene igričarske serije ‘Rock Band’. To pot gre za izrazito komercialno stvaritev, ki je veliko pripomogla k temu, da se je »Year of the Black Rainbow« leta 2010 uvrstil precej visoko na Billboardovih glasbeni lestvici. »Far« ima več skupnega z metalsko power balado kot progresivnim rockom in kljub Claudiovi veliki emocionalni vokalni angažiranosti ne zapusti kakšnega globljega vtisa.

Mešane vtise popravi »This Shattered Symphony«, ki je spet nekoliko bolj ‘tradicionalni’ progmetalski dosežek in po kompleksni strukturi in hektični naravi bližje nekaterim preteklim Coheed and Cambria standardom, zato ga bodo gotovo cenili vsi dolgoletni privrženci. Tudi »World of Lines«, ki v ritmičnem oziru prestavi v ‘peto’ prestavo in se po kompleksnosti rahlo spogleduj z večnimi Coheed and Cambria ‘tekmeci’ v sodobnem progu The Mars Volta, je bližje temu kar večina od te skupine običajno pričakuje. »Made Out of Nothing (All That I Am)«, ki ne skriva alterrockovskih korenin skupine in se poleg prog metala spogleduje tudi s pop rockom. je po drugi strani spet bolj komercialno usmerjena stvaritev z izrazito melodičnim refrenom. »Pearl of the Stars« je umirjena balada, ki izpade nekoliko bolj zanimivo kot »Far«.

»In The Flame of Error« je spet bolj tradicionalna progmetalska stvaritev s tipičnimi, hektično obarvanimi Sanchezovimi vokalnimi podvigi in razmeroma eklektičnimi ter dinamičnimi ritmičnimi niansami. »When Skeletons Live«, zaradi kompleksnih ritmičnih nians, dobrega stopnjevanja ambientalne drame in kvalitetnih kitarskih harmonij, brez dvoma sodi med najboljše stvaritve na »Year of the Black Rainbow«. Album se zaključi z ambiciozno in kompleksno zastavljenim »The »Black Rainbow«, ki po umirjenem uvodnem delu vsebuje dobro ambientalno gradacijo in stopnjevanje drame. Škoda, da na »Year of the Black Rainbow« ni bilo več podobnih del.

Kljub temu, da je gospod Sanchez ob izidu »Year of the Black Rainbow« vehementno zatrjeval, da je to najboljši Coheed and Cambria album do zdaj (verjetno isto izjavi pred izidom vsakega njihovega novega albuma) se bo s tem strinjal le malokateri privrženec modernih progresivcev. »Year of the Black Rainbow« je kot celota sicer povsem soliden dosežek vendar ga, poleg enega ali dveh popolnih mimostrelov kot je »Guns of Summer«, navzdol vleče tudi nerazumljivo zamazana, neprijetna in neprimerna produkcija. Slednja pošteno oslabi sicer na splošno dober vtis, ki ga za seboj pusti večina del na »A Year of the Black Rainbow«.

Claudiu in njegovi piflarski tovarišiji se načrt, da bi ustvarili enega izmed progrockovskih vrhuncev leta 2010, kljub temu, da album še zdaleč ni slab, ni posrečil vendar so se že kmalu zatem vrnili z bolj zanimivi dosežki. Ne glede na njegove hibe je »A Year of the Black Rainbow« potrdil zakaj je obstoj skupin kot so Coheed and Cambria dragocena stvar, saj so precej uspešni pri pritegovanju pozornost (ne samo piflarske) metalske mularije v čudoviti svet progresivnega rocka in omogočanju širitve glasbenih obzorij.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik

Seznam skladb:
1. One (1:54)
2. The Broken (3:53)
3. Guns Of Summer (4:47)
4. Here We Are Juggernaut (3:44)
5. Far (4:54)
6. This Shattered Symphony (4:26)
7. World Of Lines (3:17)
8. Made Out Of Nothing (All That I Am) (4:39)
9. Pearl Of The Stars (5:05)
10. In The Flame Of Error (5:28)
11. When Skeletons Live (4:16)
12. The Black Rainbow (7:33)

Zasedba:
Claudio Sanchez – vokal, spremljevalni vokal, ritem kitara, klaviatures, sintetizator
Travis Stever – vodilna kitara, ‘lap steel’, spremljevalni vokal
Michael Todd – bas kitara
Chris Pennie – bobni, tolkala

Sodelujoči glasbeniki:
Wes Styles – klaviature
Claudia Sarne – klaviature & orkestracije na skladbi št. 9
Brian Dembow – viola na skladbi št. 9


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki