Colosseum: Colosseum Live

0 208

Datum izida: Junij 1971
Založba: Bronze Records
Produkcija: Gerry Bron, Jon Hiseman in Colosseum
Dolžina: 73:48
Zvrst: progressive rock / jazz rock fusion / blues rock
Ocena: 9/10

»Colosseum Live« je bil prvi uradni koncertni dokument angleških progrockovskih pionirjev Colosseum, kateri so bili najbolj znani po svojem pionirskem delu na področju mešanja blues rocka, jazz fusiona in zgodnjega progresivnega rocka. Koncertni posnetek, ki se je izkazal za enega izmed najbolj čislanih albumov v povesti te skupine, je bil posnet na dveh različnih prizoriščih med »Daughter of Time« (1970) turnejo in sicer v Manchestru in Brightonu. Karizmatični pevec Chris Farlowe je bil na vrhuncu svojih vokalnih moči in je s svojimi pevskimi akrobacijami navduševal od začetka do konca te razgibane in energične koncertne zbirke, tako na novih stvaritvah kot sta bili z improvizacijami zabeljeni jazz rock fusion bombi »Skellington« in »Tanglewood ’63«, kot na starejših, bolj bluesovsko začinjenih zimzelenih »Rope Ladder to the Moon«, priredbi Bondove »Walking in the Park«, »Stormy Monday Blues«, razširjeni verziji klasike »Lost Angeles« ter »I Can’t Live Without You«. Slednji je izšel v obliki bonus skladbe šele na CD verziji »Colosseum Live«.

Zanimivo, da med »Colosseum Live« koncertnimi izvedbami ni bilo nobenega »Daughter of Time« materiala, medtem ko je manjkal tudi njihov epski magnum opus »Valentyne Suite«, čeprav je bil Dave Greenslade na orglah ves čas izvrstno razpoložen. Band, ki je posnel »Colosseum Live« in je poleg Farlowea in Greensladea vseboval še bobnarskega korenjaka Jona Hisemana, kitarskega virtuoza Clema Clempsona, baskitarskega odličnika Marka Clarkea in raznovrstnega saksofonista Dicka Heckstalla-Smitha, je postal prepoznan kot klasična, definitivna verzija Colosseum. Celoten band je bil na »Colosseum Live« na vrhuncu svojih koncertnih moči in med poslušanjem posameznih izvedb se niti malo ne občuti da so se nahajali tik pred razpadom.

»Colosseum Live« je ključni koncertni dokument kultnih progrockovskih pionirjev in še dandanes eden izmed najboljših vpogledov v njihov glasbeni lik in delo, čeprav ni vseboval izvedbe »Valentyne Suite« in še nekaterih priljubljenih klasik. Colosseum so kmalu po izidu »Colosseum Live« leta 1971 za triindvajset let prenehali z delovanjem. Hiseman in Heckstall-Smith sta ustanovila Tempest, Clempson je odšel k Humble Pie, Greenslade in Tony Reeves sta ustanovila Greenslade, Farlowe je odšel k Atomic Rooster in Mark Clarke k Uriah Heep. Hiseman je kasneje skupaj z Garyem Moorom,  Donom Aireyem in Neilom Murrayem ustanovil jazz rock fusion superskupino Colosseum II, ki pa v zvočnem oziru ni imela praktično ničesar skupnega z originalnimi Colosseum. Leta 1994 so se Colosseum vnovič združili v popolnoma enaki postavi v kateri so nazadnje nastopili med »Daughter of Time« turnejo.

Avtor recenzije: Peter Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Rope Ladder to the Moon (9:43)
2. Walking in the Park (8:21)
3. Skelington (14:52)
4. Tanglewood ’63 (10:12)
5. Encore…Stormy Monday Blues (7:29)
6. Lost Angeles (15:43)
7. I Can’t Live Without You (7:28) [Bonus skladba na kasnejši CD verziji]

Colosseum:
Chris Farlowe – glavni vokal
Dave “Clem” Clempson, kitara, spremljevalni vokal
Mark Clarke – bas kitara, spremljevalni vokal
Dave Greenslade – orgle
Dick Heckstall-Smith – saksofon
Jon Hiseman – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki