Demons & Wizards: III

0 184

Datum izida: 21.02.2020
Založba: Century Media Records
Produkcija: Jon Schaffer, Hansi Kürsch, Jim Morris
Dolžina: 64:49
Zvrst: power metal / prog metal
Ocena: 9/10

»III« je sila preprost in nepretenciozen naslov tretjega albuma v režiji ambicioznega metalskega dueta Demons & Wizards, katerega vodita dva stara prijatelja, pevec Hansi Kürsch (Blind Guardian) in kitarist Jon Schaffer (Iced Earth). Kar petnajst let je minilo od njunega predhodnega albuma »Touched By the Crimson King« (2005) in več kot dvajset let od istoimenskega prvenca, ki sedaj že uživa kultni status. V tem obdobju sta lasišči starih pajdašev nekoliko osiveli in se razredčili, saj možakarja že zdavnaj nista med mlajšimi predstavniki powermetalske obrti, vendar to seveda ni imelo nikakršnega vpliva na njune skladateljske, pevske in kitarske sposobnosti.

Te še vedno ostajajo na zavidljivi ravni kar obenem pomeni, da je »III« v vseh ozirih tisto kar ljubitelji Demons & Wizards nekako pričakujejo od obeh mojstrov epskega power/prog metala – idealno križanje prepoznavnih zvočnih elementov njunih skupin, se pravi Blind Guardian in Iced Earth. 80% skladb na »III« po strukturi aranžmajev, ritmičnih prvinah in naravi Jonovih kitarskih pasaž spominja na Iced Earth, medtem ko Hansijev izjemni pevski talent poskrbi, da bo marsikdo za trenutek pomislil, da so Blind Guardian ravnokar izdali nov album kar postane še posebno očitno, ko se vključijo spremljevalni vokali in/ali zborovske harmonije. 

Otvoritveni »Demonic«, ki je izšel kot single in kot uradni video, je popolnoma reprezentativna Demons & Wizards stvaritev z zborovskimi elementi: sakralno obarvani uvod, ki ustvari skrivnostno vzdušje, kateremu sledi eksploziven prehod v epsko ter udarno sekcijo z mogočnimi kitarskimi pasažami in brezkompromisnimi bobnarskimi rafali, ki poslušalca zlepa ne izpusti iz svojega prijema. Po Hansijevih in Jonovih besedah gre za nadaljevanje skladbe »Heaven Denies« z njunega prvenca. »Invincible« se ponaša predvsem z izjemnim refrenom, kjer Hansi svoje vokalno poslanstvo opravi z odliko.

Besedilo skladbe »Wolves in Winter«, ki je ena redkih skladb na III, ki je po strukturi skorajda bližje Blind Guardian kot Iced Earth in za katero je bil posnet tudi uradni video, je bilo navdahnjeno po popularni fantazijski sagi Georgea R. Martina ‘Pesem ognja in ledu’, ki je še večjo popularnost doživela kot HBO nanizanka ‘Igra prestolov’. Podobno kot naslednja skladbo, »Final Warning«, jo zaznamujejo Jonovi prepoznavni rifi.

Epski »Timeless Spirit« sodi med najbolj dinamična dela na »III«, saj vsebuje tekoče menjavanje akustičnih trenutkov ter popolnih powermetalskih sekcij. Na »Dark Side of Her Majesty«, še enem izmed »III« vrhuncev, navdušijo predvsem zborovske vokalne harmonije, raznovrstni, epski aranžmaji ter Hasnijeve pevska eklektičnost. »Midas Disease« preseneti s hardrockersko naravo kitarskih rifov. »New Dawn« vsebuje nepričakovani zapletom v srednjem delu, sicer pa gre za dokaj previden powermetalski standard. Skladba »Universal Truth« navduši predvsem s tekočo izmenjavo nežnejših, akustično obarvanih trenutkov in udarnejših, epsko obarvanih sekcij.

»Split« je nedvomno najbolj udarno delo na albumu z nekaterimi ‘starošolskimi’ speedmetalskimi elementi, ki nekoliko spomnijo na glasbene začetke obeh starih prijateljev, vendar predvsem epske vokalne harmonije poskrbijo, da trša narava kitarskih rifov in agresivnejša ritem sekcija preveč ne izstopata. »III se zaključi z inteligentno strukturirano, epsko poslastico »Children of Cain«, ki pripoveduje o distopični družbi. Ta zaključni vrhunec s številnimi akustičnimi aranžmaji vsebuje dovolj epskih elementov, da bo navdušil vse dolgoletne Demons & Wizards privržence, obenem pa je dovolj previden, da ne izpade pretirano pompozno in pretenciozno kot se rado dogaja mlajšim predstavnikom power metala.

Gospoda Kürsch in Schaffer s »IIII« nista razočarala, temveč ustvarila vrhunski in eklektični album, ki bo zagotovo všeč vsem privržencem, ki so bili že naveličani petnajstletnega čakanja na novo poglavje Demons & Wizards projekta. Na sleherni skladbi se čuti nova stopnja zrelosti obeh glasbenikov, tudi v vlogi skladateljev, v primerjavi s petnajstimi leti nazaj, saj se ponekod pogumno spogledujeta tudi z elementi progresivnega rocka vendar to opravita dovolj subtilno, da nikoli radikalno ne porušita powermetalske usmeritve kompozicij. Upajmo samo, da ne bo na četrti Demons & Wizards album ponovno potrebno čakati tako dolgo kot na »III«.

Avtor recenzije: Peter Podbrežnik

Skladbe:
1. Diabolic
2. Invincible
3. Wolves in Winter
4. Final Warning
5. Timeless Spirit
6. Dark Side of Her Majesty
7. Midas Disease
8. New Dawn
9. Universal Truth
10. Split
11. Children of Cain

Demons & Wizads:
Hansi Kürsch – vokal
Jon Schaffer – kitara, bas kitara, klaviature, mandolina, spremljevalni vokal

Gostujoči glasbeniki
Brent Smedley – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki