Colosseum: Those Who Are About to Die Salute You

0 150

Z neukrotljivo energijo prepojeni Colosseum prvenec »Those Who Are About to Die Salute You« je bil zelo pomemben album v povesti zgodnjega progresivnega rocka ter jazz fusiona in je še dandanes zanimiv tudi za večino ljubiteljev blues rocka.

Datum izida: 01.03.1969
Založba: Fontana
Produkcija: Tony Reeves in Gerry Bron
Dolžina: 39:38
Ocena: 8.5/10

Colosseum, kateri so nastali leta 1968 na pobudo bobnarja Jona Hisemana, tenor saksofonista Dicka Heckstalla-Smitha in basista Tonya Reevesa, nekdanjih članov skupin Graham Bond Organisation ter John Mayall’s Bluesbreakers, so bili angleški glasbeni pionirji na področju mešanja rocka, bluesa in jazza. Omenjeni trojici so delali družbo še klaviaturski mojster Dave Greenslade ter kitarist Jim Roche. Slednji je s Colosseum posnel samo eno skladbo, nakar ga je zamenjal James Litherland, ki je obenem postal tudi glavni pevec. Colosseum prvenec, »Those Wo Are About to Die Salute You-Morituri Te Salutant«, iz leta 1969 je bil eden prvih pravih progresivnorockovskih albumov, ki je vseboval enakovredno število bluesrockovskih in jazz rock fusion elementov.

Na nekaterih »Those Who Are About to Die Salute You« kompozicijah so bili več kot očitni številni bluesovski vplivi John Mayall’s Bluesbreakers, kot denimo na uvodni Bondovi priredbi »Walking In the Park«, najbolj prepoznavnemu in priljubljenemu delu na temu albumu. Tudi »Plenty Hard Luck« je bil v marsičem zapisan britanskemu blues rocku s konca šestdesetih, vendar je obenemem vseboval številne eklektične elemente na saksofonu in Hammond orglah ter duhovite, jazzovsko obarvane ritmične variacije. Eklektični in mračni inštrumental »Mandarin« na katerem posamezni člani prvič zares  opozorijo na svoje izjemne tehnične odlike, je vseboval ognjevite Reevesove baskitarske improvizacije ter Greensladeov zmagoslavni orglarski zaključek. Naslednji inštrumental, »Debut«, je bil prepojen s strastnimi saksofonskimi pasažami ter improvizacijami in skorajda militantnim zvokom bobnarskih ‘koračnic’, ki so odražale izjemni artistični elan ter nebrzdanost tedaj še mlade skupine, ki je od leta 2015 ni več med nami.

Nostalgična orglarska umetnina »Beware the Ides of March«, ki vsebuje nekaj ambientalne sorodnosti s Procol Harum klasiko »A Whiter Shade of Pale«, spada med večne Colossem zimzelene in se jo lahko razglasi tudi za osrednje delo tega albuma. Tu se izkaže predvsem Greenslade s svojimi melanholičnimi orglarskimi pasažami, ki resnično prebudijo asociacijo na neke davno minule, antične čase. »The Road She Walked Before«, ki vsebuje številne zanimive, jazzovsko obarvane bobnarske vragolije in šegave klavirske vložke, vsebuje spet nekaj več bluesovskega melosa. »Backwater Blues«, kot pove že njegov naslov, je najbolj bluesovsko usmerjeno delo na albumu, s kitarskimi pasažami v režiji Jima Rochea za katerega je bila to edina Colosseum stvaritev na kateri je sodeloval pred svojim odhodom. Njegovo kitarsko delo na tej stvaritvi bi verjetno odobril tudi Eric Clapton, medtem ko se Litherland izkaže z neutolažljivo pevsko predstavo. Zaključek albuma predstavlja inštrumentalna klasika »Those About to Die«, katera je predvsem zaradi svojega hitrega tempa, šegavih saksofonskih pasaž in briljantnih kitarskih ter orglarskih solaž, kmalu postala nepogrešljivi del Colosseum koncertov.

Z neukrotljivo energijo prepojeni Colosseum prvenec »Those Who Are About to Die Salute You« je bil zelo pomemben album v povesti zgodnjega progresivnega rocka ter jazz fusiona in je še dandanes zanimiv tudi za večino ljubiteljev blues rocka. Colosseum, kateri so v zgodnjih letih uživali izjemno podporo kultnega angleškega DJ-a in novinarja Johna Peela, so v nadaljevanju leta 1969 posneli mojstrovino »Valentyne Suite«, ki je postala njihov ‘definitivni’ album, ki jih je za večne čase zapisal med nesmrtne ikone progresivnega rocka.

Ta recenzija je posvečena v spomin na Jona Hisemana (21.7.1944-12.6.2018).

avtor recenzije: Peter Podbrežnik

sezam skladb:
1. Walking In The Park (3:51)
2. Plenty Hard Luck (4:23)
3. Mandarin (4:27)
4. Debut (6:20)
5. Beware The Ides Of March (5:34)
6. The Road She Walked Before (2:39)
7. Backwater Blues (7:35)
8. Those About To Die (4:49)

glasbeniki:
James Litherland – kitara (razen na “Backwater Blues”), glavni vokal
Dave Greenslade – orgle, vibrafon, klavir, spremljevalni vokal na “The Road She Walked Before”
Tony Reeves – bas kitara
Dick Heckstall-Smith – saksofon
Jon Hiseman – bobni
Jim Roche – kitara na “Backwater Blues”
Henry Lowther – saksofon na “Walking In The Park”

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki
X