CoreLeoni: II

0 145

Založba: AFM Records
Datum izida: 27.09.2019
Produkcija: Leo Leoni
Dolžina albuma: 62.29 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 9.0 / 10


CoreLeoni album z oznako »II« je izdaja, ki jo imajo pravi ljubitelji skupine Gotthard že doma. CoreLeoni je iz osnovne ideje projekta  prerasel kmalu v skupino, ki preigrava skladbe zasedbe Gotthard. Malo drugače, pa vendar zelo podobno oziroma ne mnogo drugače. Pa vseeno. Za šefa skupine Lea Leonija, ki je mimogrede, če že ne edini, pa vsaj soavtor vseh Gotthard skladb, je formacija »Gotthard by pass« skupine CoreLeoni torej nova posebnost dodatne zabave v studiu, sprostitve, oddiha. S postavo, v kateri mu izmed Gotthard članov del  družbo le bobnar Hena Habegger, pa je tudi odrsko druženje  ekipe novega članstva za pretanjenega kitarista vrsta nove, nič manj zabavne oziroma vznemirljive izkušnje. Z izjemo Čilenca Ronnieja Romera, se Leoni pridno drži tradicije, posvojene od Gotthard in je preostanek kvinteta zato v 80% deležu švicarski.

Kot se je zapisalo že v recenziji prvega »kompilacijskega  CDja zasedbe CoreLeoni leta 2017, je vokalist Ronnie Romero, za Leonija pravo odkritje, za katerega bi dal Leoni gotovo takoj obe roki v ogenj, če bi ga spoznal dekado prej. Romero je res neverjeten vokalist in na polju svetovnega hard rocka v tistem kar dostavlja njegov vokalni karakter eden najboljših, v sami špici vokalistov svoje generacije. Zato je tudi tako iskan. Prepeva namreč celo pri obnovljenih “staruhih rock’n’rolla” Rainbow in ko trčiš ob to dejstvo, vokalist s takšnim statusom ne potrebuje prav nobene nadaljnje predstavitve več. Romero se lahko na ped približa vokalu pokojnega Stevea Leeja, pravzaprav mu je z barvo in pristopom lahko že kar nevarno podoben, čeprav je Lee nenadomestljiv. K sreči. Kot povedano. En namenov formacije CoreLeoni je sicer preigravati Gotthard klasike, vendar so odkloni od izvirnikov nujni.

Produkcija je znatno bolj »slečena in gola«, živa in organska, nezloščena in žmohtna, kot to velja za izvirnike. To pomeni, da so tudi kitare dodatno nasršene in v produkciji njihovo fraziranje posledično še bolj poudarjeno ter tako kitare v svoji grabežljivosti dostavljajo plazovit in nasršeno visoko oktanski zid zvočne masivnosti, v katerega je »vtisnjen« izredni Romero. Bas linije prodorno rožljajo  in poredno kopljejo ter s tem ustvarjajo pulzirajoče erotogeni kontrast h kalibru izredne eksekucije  materiala. Budni šef in glavni protagonist vsega kar je povezano s CoreLeoni, to je seveda Leo, je nekatere harmonične okraske in vložke, pa tudi solaže, po lastni želji in potrebi predrugačil ter jih osvežil, kot to veleva njegova glasbena percepcija za leto 2019. Skozi leta zoriš in se moraš premikati naprej, čeprav brska Leoni seveda tokrat znova po »arhivih«, a je izdelek »II« navdušujoče osvežil nekatere Gotthard izvirnike in jim dodal občutno drugačno patino končne finalizacije osveženih verzij. Izbor je znova jagoden, tako kot je to poosebljal prvi del in se v izboru naslanja na Gotthard opus v Steve Lee eri. Preprosto. Pri takšnem katalogu skladb skupine Gotthard,  preprosto ne moreš ustreliti mimo. Slabega trenutka pravzaprav ni, z izjemno nepotrebnega časovnega mašila predelave John Lee Hookerjevega izvirnika Boom Boom (k sreči je postavljena na rep kompilacije). Čas jemljeta tudi namerna uvod in izhod, navdahnjena nad glasbene podlago za film »Boter« (CoreLeoni  je podobna skovanka priimku Corleone, okrog katerega se vrti seveda »Boter«).

Ob vseh teh lepih  ugotovitvah o pretanjeni hoji po zapuščini zasedbe Gotthard, kar nikakor ne  preseneča, saj stoji za tem njen stvarnik Leo Leoni, pa je treba nujno izpostaviti tudi to, da sta na album vključeni še dve povsem novi avtorski stvaritvi, ki sta izredno dobri. To dostavlja dodano vrednost na izdelek.  To sta Queen Of Hearts in Don’t Get Me Wrong, ki se tudi ob potencialni odrski eksekuciji, brez težav vklapljata v železni repertoar zasedbe Gotthard. Nasploh deluje Don’t Get Me Wrong, kot bi Leo Leoni posodobil staro idejo, ki je nastala v obdobju snemanja Gotthard albuma »Domino Effect«. Torej? CoreLeoni  dostavljajo z izdelkom »II« natanko to kar se je pričakovalo. Svoj drugi del zabavne popestritve novo izvedenih Gotthard klasik!

avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
01 Waltz No. 2
02 Standing In The Light
03 Love For Money
04 Open Fire
05 Angel
06 And Then Goodbye (Bonus Digi/Vinyl)
07 She Goes Down
08 No Tomorrow
09 I’m Your Travellin’ Man
10 Cheat And Hide (Bonus Digi/Vinyl)
11 Make My Day
12 Mountain Mama
13 Queen Of Hearts
14 Don’t Get Me Wrong
15 Boom Boom (Bonus Digi/Vinyl)
16 Il Padrino

Zasedba:
Ronnie Romero  – vokal
Leo Leoni – kitara
Igor Gianola – kitara
Mila Merker – bas kitara
Hena Habegger – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki