Einschlog: Guts & Glory

0 177

Samozaložba
Datum izida: 26. 10. 2022
Produkcija: Tilen Sapač
Dolžina albuma: 34.33 min
Ocena: 9.0/10
Zvrst: Heavy Metal


Einschlog so slovenska heavy metalska zasedba z domicilom v Radencih. Torej ‘na tej (desni) strani’ Mure – prleški. Zametki benda segajo v leto 2012. Skupina, ki se je v začetni eri delovanja imenovala Franz Jösef I., je potrebovala deset let da se izbrusi in da ustvari polagoma tudi dovolj materiala, ki ga lahko uporabi za studijski prvenec.

Bend nagovarja starošolsko. K zadevam pristopajo elementarno, neposredno, brez kompliciranja, recimo tudi ‘nepotrebnega dolgovezenja’. Gre za trio, ki razvija konkretno zvočno masivnost in rušilnost. Glede na slog bi zadoščala tudi garažna produkcija, a se Einschlog s tem nikakor ne zadovoljijo. In tako je prav, saj gre za tri pobe, ki konkretneje obvladujejo svoje instrumente, zato je bilo točke prvenca v produkcijskem oziru več kot vredno izdatneje izpiliti.

Energija skupine – ko se ozreš na skladbe, kot celoto, nagovarja zelo elementarno. Abrazivno. Zato bo album »Guts & Glory« zanimiv tudi za širši krog tistih, ki prisegajo na staro šolo thrash metala, punk rocka, generacijo skupin, ki sodijo v N.W.O.B.H.M. in pa seveda rudimentarnost Mötorhead. Denis Ilješ je z vokalnim pristopom zelo pomemben gradnik zgodbe o Einschlog. Vokal, ki občasno deluje, kot da prihaja obujeno nekje iz tisočletnega sarkofaga, vzbuja celo možne asociacije glede navdihovanja pri Cronosu (Venom). Tudi glede fraz so Einschlog neverjetno učinkoviti, kar se tiče izkoriščanja aksioma ‘manj je več’, kar je bila vrlina tudi njihovih (potencialnih) vzornikov, omenjenih v prejšnjem stavku.

‘Drive’ albuma je odličen! Trio funkcionira na albumu  vseskozi zelo organsko! V zvoku živo, naježeno in bolščavo, zvočna slika razvija koncertno tri dimenzionalnost. Ne glede na nebrzdano dozo ošiljenih rafalov primordialnega rifovskega brnenja in petelinjenja, pa razvija skupina tudi zaznavno noto muzikalnosti, ki je osredotočena prvenstveno na višjo refrensko spevnost. Kemija tria je zelo učinkovito prenesena na studijski prvenec. To kemično učinkovanje nagovarja poslušalca s takojšnjim ‘magnetizmom’ visoke privlačnosti, ki ji poveljuje na slehernem koraku visoko oktansko izgorevanje nebrzdane in surovo napadalne energije tria želenega dokazovanja.

Einschlog so svoja vrsta beštije. Material albuma »Guts & Glory« ne pozna sajenja rožic, lepotičenja. Tu ni skrivalnic. Šteje le neposredni kroše naravnost v čelo blesavo. Skupina nikomur ne polaga računov. Vzame kar je njeno. Vzdušje ujeto in preneseno na album funkcionira pogubno, mračno in specifično za regijo od koder prihaja glasba skupine! ‘Naježena energija’ glasbenega vizionarstva skupine deluje zato edinstveno. Brca primordialne doze metala po prleško! Album »Guts & Glory« je zato več kot smel in ambiciozen (prvi) korak skupine na žanrski sceni metala za katerega je že takoj mogoče trditi, da zelo prepričljivo trka na vrata (potencialne) globalne prepoznavnosti in to ne samo zaradi popadljivo prepričljivega formata vseh točk albuma, pač pa tudi zavoljo zelo prepričljive vpetosti angleščine v besedilih (vključno z v rabo metrike v verzih). Delo oddelano z veliko odliko iskrene srčnosti!  

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Power And Greed
2. Bitching, Loving, Hating
3. Why
4. Blackout
5. Dead Inside
6. Guts And Glory
7. Prozac Nation
8. Filthy
9. Find Your Way
10. Not Enough

Zasedba:
Denis Ilješ – vokal, bas kitara
Marjan Kovačič – kitara
Timo Kosi – bobni


https://www.youtube.com/watch?v=gsqdLoCpVjY
Einschlog – “Guts & Glory” (2022, Samozaložba)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki