džeZZva: Clearness

0 216

Samozaložba
Datum izida: 26. 11. 2022
Produkcija: Dejan Berden & džeZZva
Dolžina albuma: 62.21 min
Zvrst: Jazz/Jazz Rock Fusion
Ocena: 10/10
KUPI ALBUM!


Štiri leta so nekakšen časovni razkorak v bioritmu izdaje studijskih albumov, s strani slovenskih jazzovskih in jazz rock fusion prvakov džeZZva, ki so tako konec lanskega novembra izdali še svoj tretji studijski album »Clearness«. Album je bil posnet že sredi junija istega leta. džeZZva so se od leta 2010 dalje ter albumoma »džeZZva« (2014, RockLine recenzija) ter »Sintur« (2018, RockLine recenzija) polagoma usidrali na slovenskem jazzovskem prostoru, kot samosvoja glasbena štorija, ki razvija svoj, samonikel in avtentičen zvok, ki je postal prepoznaven, skupina pa pri tem pridno neguje samosvoj ustvarjalni pristop.

Skupina je v zadnji eri delovanja prešla tudi skozi kadrovsko rošado na poziciji bas kitare. Novi član skupine je tako Tadej Kampl, ki je pri džeZZva zamenjal predhodnika Mojmirja Wolfa. Gre za glasbenika z izjemnimi izkušnjami sodelovanja na mednarodnem jazzovskem prizorišču, ki je leta 2015 izdal tudi samostojni studijski album »Life Is Good«. Že uvodna Barber Bluzz (kot namiguje ime – gre za jazzovsko razrahljani blueser a la džeZZva), s katero džeZZVa zelo posrečeno in z vzmetnico šegavost polagajo pisto za vzlet substance albuma »Clearness«, opozori, da je v kvartet vstopila nova energetska silnica, nova vibracija, ki je predrugačila kemično učinkovanje gradnikov. Nenehna aktivna bas kitarska dinamika in ekspresivna širina je s Kamplom v postavi definitivni katalizator, s katerim so džeZZva ne le posegli po novih kreativnih sferah sebi lastnega artizma, pač pa ga v smislu ekspresivnega dometa na novem album »Clearness« ponesli na nov nivo perpetualne evolucije. Iz kakšnega testa je Kampl dostavi že kmalu na albumu Next Day Song, kjer si privošči na sredini skladbe nadvse slikovit kos improviziranja. »Clearness« dostavlja torej novo, drugačno, v vsem adventivno, raziskujočo, izzivalno izkušnjo slikovitih ‘potegavščin’ improviziranja. “Clearness” je zasedbi džeZZva odstrl sfere kreativnega ustvarjanja, ki so za skupino večkrat nove in nepreizkušene.

džeZZva so zasedba, ki postavi v poslušalčevo okolje jasno zaznavno motivni format, kar pomeni, da ne glede na mero solističnih akrobacij vpetih v posamezne točke, vzdržujejo džeZZva zelo skrbno nenehni moment privlačne poslušljivosti, ki bo zaposlovala dlje časa tako zahtevnejše glasbene gurmane, kot tudi preostale, ki pregovorno ‘bežijo od jazza’ – te bo uspela zadržati in jih na nek način zanimirati, da si za album »Clearness« vzamejo kakšno minutko več.

Superlativov o liku in delu skupine je bilo v preteklih recenzijah te skupine s strani RockLine izrečenih veliko. Upravičeno. S »Clearness« ostajajo namreč džeZZva natanko tam, kjer si ljubitelj jazza najbolj želi. Tam kjer smo potihoma pričakovali in na nek način celo zahtevali. V 100% svobodnjaškem manevriranju, skozi katerega z visoko intenziteto sije vibracija velikega uživanja v predajanju trenutnim občutjem in instinktom, ki odpeljejo ustvarjalca na polja slikovite transformacije momenta navdiha, v unikatni jezik glasbene informacije. To je to. džeZZva! In glede na to, da se glavnina silnic izvorno vrti okrog izjemnega klaviaturista Dejana Berdena – kar se postavitve osnovne forme kompozicij tiče, ohranjajo džeZZva prav po tej plati unikum samoniklosti, ki ga vedno znova poglablja ter intenzivira pretanjena mehkoba čutečega notnega naglaševanja kitarske igre Iztoka Rodeža. Ta naveza staja integralna in je bistven element kreacij artističnih presežkov podane ekspresije, kar smo  izkušali tudi na preteklih dveh studijskih albumih skupine.

Bend preprosto povleče v svojski svet vibracija prekmurskih ravnic, pri tem pa se rojevajo strukture, ki oživljajo mistiko regije iz katere izhaja džeZZva. Avtentično in prevzetno! Obenem daje ta karakteristika skupini enega izmed glavnih atributov sebi lastne glasbene izkaznice oziroma ekspresivnih vznemirljivosti, s čimer je po novem obtežen tudi album »Clearness«. V tem oziru nagovarja s posebej kipečim magnetizmom in šarmom prav v sklepnih osemnajstih minutah svoje glasbene substance, ki jo zastopata skladbi Drops in Y Not. Prvi tako intenzivirani trenutek, to je Drops, poseduje prelepo mirnost in senzitivnost uvodne gradacijo vzdušja s čimer dostavi v fokus albuma njegovo najbolj ambiciozno točko. Drops navdušuje po koliziji te čarobne mistike, ki jo znajo priklicati džeZZva (s kopreno melanholičnega melosa prekmorskih ravnic) in jasno zaznavnih form, ki povzema vso slikovitost ubranega dialoga kvarteta z ekspresivnimi silnicami enakomerno razporejenimi na relaciji vseh štirih gradnikov zvoka. Dejansko te tak moment (in govorimo o jazzu) odpelje, začara, saj učinkuje do mere celo ‘cerebralno’ – te spravi med poslušanjem v stanje ‘zamaknjenosti’. Preplet gradnikov je izjemno nežen, čuteč, ko bend zelo pretanjeno in koncizno zlaga košček za koščkom v bogato sestavljanko. Gre torej za najbolj ambicioznih in vznemirljivih kompozicij novega albuma skladbo Drops, pri čemer se v sklepni Y Not, vsa ta občutja še izdatneje magnificirajo. Nemara zaradi občutka manjše ‘razrahljanosti’ znotraj motivov.

džeZZva torej ne popuščajo. Sveženj novih osmih kompozicij razkošno obteženih z unikatnim in pretanjenim vrvohodstvom v iskanju pravšnjega ravnovesja med motivnim formatiranjem in improvizacijskim rahljanjem, dostavlja novo, izjemno privlačno in prijetno izkušnjo poslušanja, ki bo nagradila še tako zahtevne glasbene gurmane. Preprosto. Gre za kvartet štirih izjemno ‘nabrušenih glasbenih talentov’, ki se perfektno medsebojno zaznavajo, kar ne preneha navduševati torej niti na novem album »Clearness«.

»Clearness« dostavlja obenem, ne le uvid v izjemen kreativni fokus kvarteta, pač pa tudi potrjuje popolno neobremenjenost predajanja navdihom in instinktom. V kombinaciji z izjemno tehnično izpiljenostjo posameznikov kvarteta, je to ključ za doseganje vseh artističnih posebnosti, ki jih nosi narava glasbe skupine džeZZva. Tudi po tej plati je »Clearness« do tega dne najbolj zrel dosežek skupine. Je poseben kumulus ustvarjalnega momenta skupine, po vzoru ‘sprejmi – preoblikuj – posreduj’. Zdaj! Bolj pristno od tega ne gre, džeZZva pa ostajajo tako tudi z albumom »Clearness« ena izmed najbolj vročih točk sodobnega slovenskega jazzovskega utripa ter v tem oziru vse bolj in bolj sijoča zvezda, ki na aktualni sceni jazz in jazz-rockovske fuzije, prevzema integralno vlogo fokalne sile.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Barber Bluzz
2. Next Day Song
3. Landing
4. Corner
5. So Easy
6. Gummy
7. Drops
8. Y Not

Zasedba:
Dejan Berden – klavir, klaviature
Iztok Rodež – kitara
Tadej Kampl – bas kitara, kontrabas
Miran Celec – bobni, tolkala


džeZZva – “Clearness” (2022, samozaložba)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki