FM: Tough It Out Live

0 75

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 9. 4. 2021
Dolžina albuma: 113.18 min (2CD)
Zvrst: AOR
Ocena: 9.0/10


Če se nam je že album »The Italian Job« rahlo potuhnil med novi koncertnimi izidi leta 2019, pa se njegov naslednik oziroma novi koncertni dokument dolgoživih AOR legend iz Velike Britanije FM ne more več. Bend, ki bi lahko bil brez težav še ena zgodba o uspehu tipa Def Leppard, a so glasbene korporacije pač odločile drugače, je leta 1989 izdal svoj drugi studijski album z naslovom »Tough It Out«. Kaj to pomeni? Obrnilo se je več kot 30 let od njegovega izida, FM pa so se odločili album v njegovi celoti uvrstiti na koncertni repertoar. Bend se je v decembru 2019 odpravil na turnejo na kateri so FM delali družbo še Gun in Dan Reed Network. Seveda britansko, ker teh bendov nihče ne povoha zunaj Britanije.

Leta 2016 je skupina izdala »Indescreet 30«. Kot namiguje ime bodo poznavalci takoj ugotovili, da gre za »osvežitev« substance »Indiscreet« (1986) klasike in prvenca, ki se je tako znova rodil s posodobljenimi in osveženimi aranžmaji. Na tak način so takrat izrazili počastitev 30. rojstnim letom prvenca. No, tokrat pa so tridesetletnico albumu »Tough It Out«, počastili kar s koncertnim repertoarjem.

In? Odlična set lista. Ne, niti enega komada iz albuma »Indiscreet« . Na prvo žogo se to bere kot greh, ki ga ne izpere nič, a so se FM odkupili z drugim CD-jem na drugačen način. Pravzaprav prejmemo na »Tough It Out Live«, ob celotni izvedbi tega albuma, kup presenečenj, ki so jih FM redkeje uvrščali zadnja leta na svoj repertoar. Privrženci skupine bodo, tako še vedno več kot navdušeni. To je dodatni magnet privlačnosti tega koncertnega dokumenta.

Skupina igra briljantno. Bodisi da je to december 2019, ali da gre za verzije komadov iz bolj oddaljenih časov.  Tega ni treba izpostavljati. Overland je z leti kvečjemu boljši in boljši pevec. Osupljivo je kako se njegova barva ves ta časa niti za ped ni spremenila. Kot bi ga za 30 let prenesel iz preteklosti v sedanjosti, ali obratno. Overland je briljanten in eden najboljših hard rock pevcev Velike Britanije. Brez debate. Sploh ko govorimo o hard rocku in AOR-u. Nukleus postave ostaja skozi leta intakten. Ob Overlandu je tu ritemska naveza Pete Jupp (bobni) in Merv Goldsworthy (bas kitara)! Postavo zapolnjujeta malo mlajša moža, in sicer klaviaturist Jim Davis ter posebej fascinantni kitarist Jim Kirkpatrick, ki mu ne uide prav nič. Bend je genialno redefiniral/scopral aranžmaje. Pravzaprav ni bilo copranja. Izvirni album je povzet zelo korektno in sledi izvirnemu zvoku, vendar pa je treba poleg dodati 30 let kilometrine in zorenja ekipe. Jim Kirkpatrick pa je izjemen. Dejansko je kitarist vselej glavno vprašanje: »Kako bo vsa reč izzvenela, če je na izvirniku pred njim igral v ekipi bivši kitarist?« Med posnetkom na prvem CD-ju napove Overland za klaviaturista originalnega člana, ki je oigral na albumu Though It Out. Didge Digital – ta vzdevek je od pamtiveka sumljiv. Je šala, ali resnica? Ne znam preveriti. Skupina razvija izjemen zvočni zid in sočno polnost zvoka.

Drugi CD je torej posebne vrste poslastica. Gre za kompilacijo neizdanih koncertnih posnetkov med katerimi je kup prijetnih presenečenj in raritetnih zadev. Kot povedano – album Indiscreet je v celoti ignoriran, pa vendar. Kompenzacija opraviči to ignoranco. Sklada Dangerous izhaja npr. iz časov Indiscreet albuma, bila je dosegljiva kot bonus (BBC Sessions). Prostora je torej ostalo za nekoliko spregledani »Aphrodisiac« (1992), iz katerega izvirajo Hard Day In Hell, Breathe Fire in Blood And Gasoline. Tu sta dva komada tretjega albuma »Taking it to the Streets« (1991): Only the Strong Survive sklepna I Heard It Through the Grapevine (orig. Marvin Gaye), s katero so FM v času izida le zaslužili nekaj cvenka. Bend je ponudil tudi tri koncertne verzije skladb albuma »Metropolis« (Wildside, I A’nt the One in Hollow), ki je izšel leta 2010.

Skratka. Album »Tough It Out Live« je ne le obveza za vse privržence skupine, pač pa zelo koristen pripomoček oziroma uvodna točka od katere lahko vsak novo pečeni ljubitelj arhaičnega žanra AOR vstopi in se spozna za enim najboljših albumov kariere skupine, ki ga danes težko dobiš na tržišču v fizični obliki. Digitalizacija v tem primeru le prinaša neko prednost. FM ostajajo pojem. Vrste ikon AOR glasbe britanskega otočja. Skoraj štirideset let po formaciji skupine, lahko rečemo, da še naprej preveč dobro varovana glasbena skrivnost iz povesti o rock’n’rollu, ki bi si za svoje udejstvovanje zaslužila znatno večje priznanje.  

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
CD1
1. Intro
2. Tough It Out
3. Don’t Stop
4. Bad Luck
5. Someday (You’ll Come Running)
6. Everytime I Think Of You
7. Burning My Heart Down
8. The Dream That Died
9. Obsession
10. Can You Hear Me Calling?
11. Does It Feel Like Love
12. Feels So Good

CD2
1. Digging Up The Dirt
2. Tough Love
3. Hollow
4. Dangerous
5. Hard Day In Hell
6. Wildside
7. Breathe Fire
8. Only The Strong Survive
9. Blood And Gasoline
10. I Ain’t The One
11. I Heard It Through The Grapevine

Zasedba:
Steve Overland – vokal, kitara
Jim Kirkpatrick – kitara
Jem Davis – klaviature
Merv Goldsworthy – bas kitara
Pete Jupp – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki