Giant: Shifting Time

0 117

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 21. 1. 2022
Produkcija: Alessandro Del Vecchio
Dolžina albuma: 48.06 min
Zvrst: Hard Rock / AOR
Ocena: 8.0/10


Giant, superhardrock zasedba, ki je bila ustanovljena leta 1987 s strani bratov Huff, v Nashvillu (zvezna ameriška država Tennessee), je 21. 1. 2022 izdala novi in skupno peti studijski album z naslovom “Shifting Time”.

Zgodovina skupine sega torej v drugo polovico osemdesetih. Giant so takrat na krilih Danna in Davida Huffa, izdali v letih 1989 in 1991 dva fenomenalna albuma, ki sta postali kultni hard rock/AOR klasiki. Oba veljata še danes za deli velike glasbene perfekcije. Skupina izjemnega potenciala, pa tega ni znala izkoristiti in je pravzaprav razpadla. Ne dobesedno. Ostala pa je brez nosilne figure. Duše, srca in pogonskega motorja. Z izstopom Danna Huffa, glavnega komponista, vokalista in kitarista, stvari preprosto niso bile več enake. In za povrhu tega izdajati albume v presledku po desetih let brez omenjenega glasbenika za krmilom, nikakor ne more obuditi in priklicati več tistih časov, ali oživiti vsaj košček magije, po kateri bi se našli sled do prvih dveh Giant albumov.

Solidna dva albuma sta sledila, to je tretji pomenljivega naslova »III«, s katerim so Giant ‘zamudili’, saj je izšel skoraj deset let za »Time To Burn«, publika pa je medtem na skupino pozabila in pa »Promisled Land« na katerega sta prispela Terry Brock na vokalu in kitarist John Roth, ki je izšel leta 2010. Oba si zaslužita pozornost, a to je vse. Tudi novi »Shifting Time« prinaša bolj malo tistega kar naj bi prinašalo ime Giant. Dejansko je ostalo le ime. Napisano na naslovnici albuma. Ne razumite napak. Album »Shifting Time« je sicer zelo kakovosten album, vendar je zbližan prej z melodičnim rock revivalom, kot čemurkoli, kar odzvanja z albumov »Last Of The Runaways«(1989) ali »Time To Burn« (1992).

Samo ritem sekcija, ki je sicer originalna, tega sama po sebi ne zmore, saj nista ne David Huff ne basist Mike Brignardello komponista. John Roth, sicer kitarist Winger, je več kot briljanten glasbenik in na moč pretanjen kitarist, da ne govorimo o novoprišleku, to je švedskem vokalistu Kentu Hilliju. Ko je David Hff slišal Perfect Plan verzijo Giant klasike Stay, se je takoj ogrel za Hillija. Zanimivo je da Hilli na Perfect Plan verziji omenjen Giant klasike evocira celo nekaj vokalnega šarma Danna Huffa, česar pa sam album Shiftin Time, kot celota izraža le v mimobežnih trenutkih.

Človek bi torej rekel, da je tudi brez Danna Huffa, na albumu »Shifting Time« torej sanska postava. Pa tudi je. Album je kakovosten. Prinaša vse. Udarne momente kot je naviti otvoritveni katalizator Never Die Young, srednje hitre skladbe, kot je atmosferično nadaljevanje albuma z Don’t Say A Word, pa kasneje My Breath Away. Tu je fenomenalni zaključni drama teater z redosledjem skladb Don’t Wanna Loose You in I Walk Alone. Ne manjkajo pa niti trenutki, ki so baladni (It’s Not Over, Anna Lee) ter točke, ki v artizmu izdatneje dražijo, kot je Highway Of Love, točka z enim najbolj domiselnih albumskih fraz, okrašena z južnjaškim melosom. Komponiranje je vsekakor dovršeno in dorečeno ter izpiljeno. Vendar pa glavnino materiala prinašajo glasbeniki, ki so tako ali drugače povezani s Frontiers Music Srl.: Alessandro Del Vecchio, Kristian Fyhr, Pete Alpenborg, kot tudi Jonas Eriksson in Mike Palace. Hilli izkriči svoje srce na skladbah. O tem ne gre dvomiti. Odličen vokalist. Vendar pa je zanimivo, da ima novi album, ki je izšel pod imenom Giant, več skupnega s Perfect Plan ter nekaterimi drugimi skupinami evropske špure melodičnega in hard rock revivala (zlasti skandinavskimi), kot s klasičnimi Giant. »Shifting Time« je torej velik album, vendar nikakor ne ‘velikanski’.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Shifting Time
2. Let Our Love Win
3. Never Die Young
4. Don’t Say A Word
5. My Breath Away
6. Highway Of Love
7. It’s Not Over
8. The Price Of Love
9. Standing Tall
10. Anna Lee
11. Don’t Wanna Lose You
12. I Walk Alone

Zasedba:
Kent Hilli – vokal
John Roth – kitara
Mike Brignardello – bas kitara
David Huff – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki