Praying Mantis: Katharsis

0 130

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 28. 1. 2022
Produkcija: Praying Mantis
Dolžina albuma: 58.06 min
Zvrst: Heayv Metal / AOR
Ocena: 8.5/10

Praying Mantis, veliki veterani britanskega melodičnega hard in heavy rocka, ki so vzniknili iz časov gibanja N.W.O.B.H.M., se vračajo z novim studijskim albumom »Katharsis«, ki je skupno enajsti. Skupina, ki je na svoji trnovi poti preživela nebesa in pekel, je skozi kariero navkljub fenomenalnim studijskim albumom, ostala v senci prvenca »Time Tells No Lies«. Prvenec jih je uvrstil v N.W.O.B.H.M. gibanje, čeprav je že nakazoval jasno in samoniklo držo, ki ji je skupina kasneje še bolj zvesto sledila, ko je v svoje izrazoslovje vnesla še več ultramuzikalne nalezljivosti ni izdajaala brilante AOR hard rock izdelke. Žal skupini ni uspelo prodreti na sceni in ostaja do današnjega dne krivično spregledana.

Katharsis je nov odličen album. V skupini ostajata bistvena in elementarna člena brata Tino Troy in Chris Troy. Glavnina skomponiranega materiala gre torej vedno skozi njune roke. Ve se od kje pride blagoslov za tisto, kar se znajde kasneje na albumu in »Katharisis« je torej nov, skorajda brezgrajen izdelek, s katerim se lahko ta dolgoživa in docela obskurna britanska zasedba, znova visoko ponaša.

Bend je torej poseben po tem, da je uspel razviti samoniklo in prepoznavno glasbeno recepturo, po kateri je prepoznaven in je že lep čas bliže skladanju, kot ga poznamo pri Uriah Heep v devetdesetih (nova skladba Sacrifice pove o tem marsikaj) ali The Sweet v poznih osemdesetih, kot klasičnemu heavy metalu, od koder sicer Praying Mantis izhajajo. Če ostanemo v primerjavah na britanskem otočju in pobrskamo raje po skupinah, ki so generacijske vrstnice, so blizu Lionheart, pa Air Raid in Grand Prix. Visoko nalezljiv melodični metal, kjer ne manjka mnoštva dvojnih kitarskih harmonij v tercah nad fraziranjem, izdelanega, avtoritativnega in dominantnega ultra melodičnega petja s pompoznimi refrenskimi napevi, klasično ošiljenih kitarskih solaž, nad vsem tem pa briljantnega komponiranja, ki izžareva izjemno pretkanost, izkušenost in definiranost. Idejna pronicljivost in fleksibilnost skupine ne zapušča v zrelih letih njenega delovanja.

»Katharsis« je nov visoko atmosferičen in grabežljiv Praying Mantis album s katerim skupina ohranja visok kreativni nivo predhodnih izdelkov, vključno s prejšnjima dvema »Legacy« (2015) in »Gravity« (2018). Praying Mantis torej ne popuščajo. Drama teatra in bombastike tudi novemu albumu ne primanjkuje. Ogromno teh vibrantnih razpoloženj dosegajo Praying Mantis znova z izjemno pretkano aranžiranimi spremljevalnimi vokalnimi harmonijami, ki se pridružujejo vodilnemu vokalu pevca Johna Cuijpersa. Slednji sem in tja potegne na Robina McAuleya. Skupina zna ustvariti tudi izrazito mračno in pogubno atmosfero, s kančkom okulta, kot je to nakazano mdr. v skladbi Masquerade. »Katharsis« je precej otožen album. Mnogo skladb se razvija na molih in že po naslovu, ne le albuma, pač pa tudi nekaterih skladb, gre sklepati, da je vzdušje zadnjih dveh let, ki mu je priča modri planet, zapustilo na srcih članov skupne globoke reze in brazgotine.

S »Katharsis« ostajajo Praying Mantis še naprej skupina, ki ne zna in ne zmore razočarati. Razvijajo pravo mero teatralnosti in pompa s katerima je prepredena siceršnja osnovna heavy metalska drža skupine. V njej je zadržana visoka muzikalnost po kateri je skupina sicer zelo znana in s katero nagovarja tokrat celo večkrat temno in melanholično, kot je šlo sicer pričakovati. Tu so momenti, ki so buditeljski in pridigarski, kot je Find Our Way Back Home in kjer skupina ohranja žarek upanja na lepši jutri. Za lepši in pravičnejši jutri pa je dejansko potrebna ‘katarza’. Sklepna The Devil Never Changes je prava mini epska suita, ki nosi celo tendence koketiranja s progresivnimi glasbenimi elementi. Skratka zelo lep in dorečen novi studijski izdelek te legendarne in kultne britanske skupine, ki bi z nekaj več zvočnega piljenja, zlasti v smislu posodobitve produkcijskih prijemov, zgrabil še intenzivneje. Produkcija deluje nekoliko starokopitno. Britansko – konzervativno torej.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Cry For The Nations
2. Closer To Heaven
3. Ain’t No Rock ‘N’ Roll In Heaven
4. Non Omnis Moriar
5. Long Time Coming
6. Sacrifice
7. Wheels In Motion
8. Masquerade
9. Find Our Way Back Home
10. Don’t Call Us Now
11. The Devil Never Changes

Zasedba:
Tino Troy – kitara & spremljevalni vokal
Chris Troy – bas kitara & spremljevalni vokal
Andy Burgess – kitara & spremljevalni vokal
John ‘Jaycee’ Cuijpers – vokal
Hans in ‘t Zandt – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki