HammerFall: Renegade 2.0

0 196

Založba: Nuclear Blast Records
Datum ponatisa: 12. 11. 2021
Produkcija: Fredrik Nordström
Dolžina albuma: 47.15 min
Zvrst: Power Metal
Ocena: 8.5/10


V lanskem novembru je nemška založba Nuclear Blast Records poskrbela za oživitev lika in poslanstva tretjega studijskega albuma švedskih powermetalskih ikon HammerFall z dobro znanim nazivom »Renegade«. Gre za tretji studijski album skupine, ki je izšel leta 2000 in ker je vmes napolnil debelih 20 let rojstva, se je že po tej plati zdel ponatis albuma povsem na mestu. Vendar pa tokrat ne moremo govoriti o povsem klasičnem ponatisu albuma. Podaljšan naslov, se pravi »Renegade 2.0« je povsem na mestu, saj je bil album za to priložnost deležen konkretne zvočne reformacije. Recimo da po tej zvočni ‘pomladitvi’ ali recimo raje osvežitvi, zveni danes nekako tako, kot je leta 2000 oziroma v času njegovega originalnega izida, pričakovala velika večina takratnih privržencev power metala. Torej zvočna transformacija je glede na izvirnik tako očitna in hipoma zaznana, da se je »Renegade 2.0« zdelo smiselno nadeti tudi novo naslovnico.

Skupina je v času ko se je lotevala snemanja albuma »Renegade«, želela komercialno prodreti na vse celine sveta. »Legacy Of Kings« (1998) jim je prinesel izrazito priljubljenost in prepoznavnost! Power metal je v tem času užival izredno podporo s strani založb, obenem pa s svojim revitalizmom prinašal nekakšno renesanso melodičnih pristopov v heavy metalu. Prinesel je obuditev nekaterih klasičnih zasedb, ki so skozi devetdeseta odrinjeno in pozabljeno ‘životarila’ v senci etabliranega thrash metala, ter vzpenjajočih se death metala in black metala, ker se niso znale ali želele prilagoditi na ero iskanja novih podžanrskih ekstremov. Power metal je postavil znova v središče ‘normalno’ petje. Čiste avtoritativne vokale z visokim izplenom muzikalnosti in tako za krajši čas preusmeril fokus množic, ki se je do takrat že popolnoma udomačila na grčanje. Svoj znošene stare usnjene jakne in oguljeni jeans, so takrat nadeli nase tudi tisti, ki so najstniška leta preživljali v osemdesetih. Lahko rečemo, da so HammeFall bili v tistih časih glavni matadorji te renesanse klasičnih elementov heavy metala, ki jih je bil vse poln njihov power metal.

No, HammerFall so v svojih ambicijah šli leta 2000 le nekoliko dlje, kot je šlo pričakovati, ali je bilo od skupine zahtevano. Za producenta tretjega albuma so namreč izbrali legendarnega Michaela Wagenerja, ki je s svojim produkcijskim pristopom v marsičem soodgovoren za uspeh nekaterih skupin v osemdesetih, še zlasti na polju glam metala, saj je oblikoval mdr. zvok skupinam Motley Crue, Skid Row, Warrant, White Lion, Great White in Dokken. Kitarist in šef skupine Oscar Dronjak je v enem izmed takratnih intervjujev priznal, da je skupina z »Renegade« želela poseči po večjem komercialnem uspehu, obenem pa namignil, da naslednji albumi ne bodo sledili takšni zvočni podobi. Dejansko je Renegade nekoliko mehkeje zveneča reč, kar pa ne pomeni da mu ne manjka imenitnosti v detajliranju zvoka s strani starega lisjaka Wagenerja. Da. Kontura produkcijskih manevrov osemdesetih je zaznavna zlasti v večji osredotočenosti na oblikovanju zvoka vokalov. Vokal nosi izrazit ‘echo’, z vokalnimi harmonijami, ki ga spremljajo, je vseskozi v izrazitem središču. Kitarske fraze so v miksu ostale v nekoliko podrejenem položaju. Album zveni prej ‘svetlo’.

No, »Renegade 2.0« prinaša torej tisto kar namiguje že prvi odstavek te recenzije. In h komu so se obrnili HammerFall? Hja, k možu, ki jim je v bistvu postavil zvok oziroma power metalski stas. To je  Fredrik Nordström. Ta je v novem miksu konkretno ošilil hrustanje vseh kitarskih fraz na albumu, ki so konkretizirano dvignjene v novi zvočni podobi obenem pa zadržal izrazito pompoznost samega albuma. Fraze delujejo celo bolj razločno, glede na izvirnik. In več. Kontrasti gradnikov zvočne slike so intenzivirani in kot povedano. »Renegade 2.0« nosi tisti pravi naježeni in našobljeni power metalski karakter, ki je bil s strani privržencev skupine pričakovan že pred več kot dvajsetimi leti. Deluje tudi bolj mračno in pogubno. K temu dodaš razvoj studijske logistike in sam rezultat je v doseganju cilja toliko učinkovitejši. Skupina je Fredrika zadržala ob sebi tudi za najnovejši studijski album »Hammer Of Dawn« (RockLine recenzija), ki je izšel konec letošnjega februarja, kar se je izkazalo za izjemno modro potezo.

Album je skupini na Švedskem prinesel zlati certifikat, prav tako pa je kot tretji studijski album, posegel po znatno višjih uvrstitvah na glasbenih lestvicah glede na predhodnika. Ne glede na to, da veljata danes prva dva albuma za stvaritvi, ki morata krasiti albumske zbirke vseh pravovernih heavy metalskih zagrizencev, je »Renegade« ob izidu še vedno postregel z nekaterimi nepozabnimi frazami in napevi, ki še danes definirajo železni koncertni repertoar skupine in so trajno usidrani v podkožju in krvožilju pravih ljubiteljev power metala. Te skladbe, ki so sčasoma prerasle v klasike skupine, so gotovo trenutki najvišjega izplena v kombiniranju bombastike oziroma drama teatra vrhunskih refrenskih napevov, z magijo udarnosti prodorno postavljenih kitarskih fraz. Sem sodijo takoj uvodna Templars Of Steel, pa naslovna skladba, nadalje The Way Of The Warrior z vrhunskim refrenskih napevom, pa kanček spregledane Keep The Flame Burning, Destined For Glory, romantična Champion ter sklepna himna A Legend Reborn. Tu je nova fascinantna balada Always Will Be, ob naslovni skladbi, izdana kot single, ki dosega nivo naslovne balade studijskega prvenca, čeprav ne prižge več takšnega navdušenja v poslušalcu. Nemara je odločitev skupine, da vključi na album tudi instrumental Raise the Hammer nakazovala na rahel idejni deficit glede na predhodna albuma, četudi deluje tudi ta skladba povsem brezgrajno. Skupini je bila ta skladba tako všeč, da jo je zadržala v set listi še na koncertih v letih 2002 in 2003, ko je že predstavljala album »Crimson Thunder«. No, na turneji v prid podpori albuma »Renegade« so HammerFall mdr. izvajali še skladbi A Legend Reborn in Keep The Flame Burning.

»Renegade« torej ni več tako navduševal kot predhodna albuma skupine, čeprav poseduje ob klasikah Renegade, The Way Of The Warrior, Templars Of Steel in Always Will Be, nekaj spregledanih skladb, ki prav tako fenomenalno vžgejo, zato lahko skupina z njim kadarkoli preseneti tudi v bodočih koncertnih repertoarjih. Vprašanje pa je koliko manevra je dopustnega glede na izjemen glasbeni opus ter kopico obveznih klasik, ki morajo biti sestavni del železnega repertoarja skupine. Osvežena zvočna podoba je albumu nadela izrazito drugačen zaznavni karakter. Verzija »Renegade 2.0« bo navdušila zlasti tiste, ki so že leta 2000 pričakovali zvok po vzoru predhodnika »Legacy of Kings«. Na nek način vžiga tudi nostalgično. Še kako je živ tisti spomin na Graz 2. 2. 2001 in Salzburg 3. 2. 2001, ko s(m)o vsi slovenski metalci ‘bredli’ na HammerFall koncerte (s takratnima predskupinama Virgin Steele in Freedom Call).

Vredno je pripomniti da ponuja CD format obe verziji albuma. Izvirno, ki jo je produciral Wagener in novo. CD format ponatisa vsebuje tudi šest dodanih skladb, ki so uvrščene na zgoščenko z izvirnim albumom ter DVD »The Templar Renegade Crusade« na katerem so videi koncertnih izvedb iz različnih prizorišč sveta, ki jih je skupina obiskala med svojo turnejo posvečeno promociji albuma. Poleg nove naslovnice spremlja ta ‘sendvič’ treh zgoščenk tudi razkošna knjižica z 68. stranmi.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam materiala (2CD/DVD format):
CD1 (remixed album):
01. Templars Of Steel
02. Keep The Flame Burning
03. Renegade
04. Living In Victory
05. Always Will Be
06. The Way Of The Warrior
07. Destined For Glory
08. The Champion
09. Raise The Hammer
10. A Legend Reborn

CD2 (original album):
01. Templars Of Steel
02. Keep The Flame Burning
03. Renegade
04. Living In Victory
05. Always Will Be
06. The Way Of The Warrior
07. Destined For Glory
08. The Champion
09. Raise The Hammer
10. A Legend Reborn
11. Run With The Devil (bonus track)
12. Head Over Heels (bonus track)
13. Templars Of Steel (bonus track)
14. Let The Hammer Fall (bonus track)
15. Renegade (bonus track)
16. Hammerfall (bonus track)

DVD (The Templars Renegade Crusade):
01. Intro
02. I Want Out (Video Montage from Hansen Studios)
03. Unchained (Live in Switzerland)
04. Legacy of Kings (Live in U.S.A.)
05. Remember Yesterday (Live in Japan)
06. Warriors Of Faith (Live in Chile)
07. Let The Hammer Fall (Live in Sweden)
08. I Believe (Live in Sweden)
09. Breaking The Law (Video Montage)
10. WireWorld Studios (The Making of “Renegade”)
11. Renegade (Video Clip)
12. Renegade Album Launch
13. Always Will Be (Video Clip)
14. Raise The Hammer (Live in Switzerland)
15. Stronger Than All (Live in Chile)
16. The Renegade World Crusade:
Templars Of Steel (Live in Germany)
Let The Hammer Fall (Live in Germany)
Renegade (Live in Germany)
HammerFall (Live in Germany)
17. Heeding The Call (Live in Sweden, Acoustic Version)
18. Gold Album Party
19. A Legend Reborn
(Video Montage)
20. Outro

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki