Iron Savior: The Landing (10th Anniversary Edition)

0 139

Založba: AFM Records
Datum ponatisa: 19. 11. 2021
Produkcija: Piet Sielck
Dolžina albuma: 63.37 min
Zvrst: Power Metal
Ocena: 9.0/10


Iron Savior, hamburški veterani heavy metala in power metala, so sredi lanskega novembra poskrbeli za ponatis svojega album »The Landing«, ki velja za enega uspešnejših v sicer dolgoživi kariere te, lahko rečemo večkrat krivično spregledane, a kultne heavy metal zasedbe. Interes je izkazala tudi dobro stoječa nemška založba AFM Records, še zlasti zavoljo dejstva da je postal »The Landing« s strani privržencev  eden najbolj priljubljenih albumov v zgodovini te power metalske inštitucije, skupini pa je uspeh albuma prinesel vrsto oživljanja. Na albumu se nahaja nekaj klasik, kot so Starlight, Hall of the Heroes in pa seveda metalska himna, ki ji ni para – Heavy Metal Never Dies. Skladba, ki je skupini do tega dne prinesla preko 10.000.000 predvajanj. Prav tako sovpada ta ponatis z 10. obletnico originalnega izida. Sam ponatis niti ni tako pomemben zaradi same zvočne osvežitve, kot zavoljo dejstva, da ga je bilo na tržišču že lep čas nemogoče kupiti. Sedaj je znova tu. V formatih CD in vinil.

Ponatis je naslovljen kot “The Landing (10th Anniversary Edition)“, album pa je torej ob tej priložnosti doživel remiks in remasterizacijo, za kar je poskrbel poglavar skupine, njen vokalist, kitarist in glavni komponist Piet Sielck. Na ponatis pa so dodani tudi trije do tega dne še neizdani komadi, prav tako pa je naslovnica, glede na podobo izvirne, nekoliko spremenjena.

Album je RockLine vzel pod recenzentski drobnogled pred desetimi leti, ko je album originalno izšel, zato si lahko obširni esej preberete tudi TUKAJ. Tako velja v nadaljevanju tega prispevka izpostaviti le nekaj osnovnih faktov, ki spremljajo njegovo glasbeno substanco.

Leta 2007 je izšel silno lep in izpovedno močan Iron Savior album imenovan »Megatropolis«. Do izida albuma »The Landing« so torej minila štiri leta presledka in bend je v tem času znova skoval lepo malho izredno kakovostnih glasbenih idej oziroma hipoma prodornih fraz, ki jih narekuje sicer bogati težkoželezni opus serije pravovernih powermetalskh koračnic skupine. Album vzdržuje od glave do pete izredno komponistično integriteto in kakovost na nivoju predhodnika, kar pomeni da je »The Landing« dejansko eden vidnejših in najbolj dovršenih studijskih izdelkov skupine. Ob artističnem spahovanju takratnih novih albumov s strani rojakov Helloween in Grave Digger, pa tudi eksperimentalni HammerFall ceremoniji »Infected«, rešuje album »The Landing«, ob takrat novem Brainstorm dosežku »On the Spur Of the Moment«, letu 2011 žanrsko čast.

Vendar pa za Sielcka in kompanijo v teh štirih letih do nastanka albuma “The Landing” ni šlo vse po načrtih. Sielck je nekaj časa vlagal precej energije v svojo takratno skupino Savage Circus, kar je posredno vplivalo na zamik izida albuma »The Landing«. Nadalje se mu je v tem času ‘sesula’ njegova založba Dockyard Records, ki je leta 2009 bankrotirala. Tako se je moral mož ukvarjati z gašenjem požara, ki so ga zanetile nespametne poslovne poteze njegovih kolegov v založbi. Uspelo mu je prodati kar je ostalo od založbe in nekako vrniti dolgove. Album “The Landing” je tako začel skladati šele ob koncu leta 2010, vendar pa so očitno ti dogodki oziroma pekel, skozi katerega je moral iti, več kot konstruktivno vplivali na podobo zares odličnega izdelka.

»The Landing«, ki je na nek način pomemben za skupino tudi po tem, da je Sielck z ekipo ‘preživel’, je zaprisežen osnovnemu glasbeno izpovednemu izrazoslovju skupine, hkrati pa deluje na njem skupina sveže, navdahnjeno, naježeno, rušilno. V visoki formi. Album vzdržuje idealno razmerje med epsko bombastiko grabežljivih melodičnih napevov ter ultra-voltažno metalsko udarnostjo. Tega ne skazi niti izredno posrečena balada Before The Pain. Na »The Landing« se je k Iron Savior vrnil tudi basist Jan-Sören Eckert, ki je skupino sodeloval na albumih »Unification« (1999), »Dark Assault« (2001) in »Condition Red« (2002).  Ponatis albuma vsebuje še dve na novo posneti Iron Savior klasiki Atlantis Falling in Coming Home ter zabavno priredbo Underworld izvirnika Underneath the Radar, ki je nastala v obdobju snemanja albuma.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
01. Descending (Intro)
02. The Savior
03. Starlight
04. March Of Doom
05. Heavy Metal Never Dies
06. Moment In Time
07. Hall Of The Heroes
08. R. U. Ready
09. Faster Than All
10. Before The Pain
11. No Guts No Glory
12. Coming Home (bonus, track, re-recorded)
13. Atlantis Falling (bonus track, re-recorded)
14. Underneath The Radar (bonus track)

Zasedba:
Piet Sielck – vokal, kitara
Joachim “Piesel” Küstner – kitara, spremljevalni vokal
Jan-Sören Eckert – bas kitara, spremljevalni vokal
Thomas Nack – bobni, spremljevalni vokal

 

 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki