Kent Hilli: The Rumble

0 127

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 18. 6. 2021
Produkcija: Michael Palace
Dolžina albuma: 50.56 min
Zvrst: AOR/Melodic Rock
Ocena: 9.0/10


Kent Hilli. Kdo? Nič manj in več, kot izvrstni švedski rock vokalist, ki pa je stopil na pot glasbenika šele potem, ko je leta 2000 dokončno obesil na klin nogometne čevlje ter zamenjal žogobrc za priključitev na mesto vokalista v lokalni skupini. Tu je sprva prepeval priredbe. Šele leta 2014 pa je prvič opozoril na svoj velik talent potem, ko je ustanovil zasedbo Perfect Plan. Ti so v lanskem letu izdali odlični drugi studijski album z naslovom »Time For A Miracle« (RockLine recenzija), s katerim so opravili nov korak na poti artističnega zorenja. AOR revitalizem. Da.

Za svoj samostojni studijski prvenec se je Kent Hilli, mož briljantnega žametastega vokala, strasten, čuten in za Skandinavca neverjetno temperamenten – v finalni konturi barvitosti ravno prav okajen in v ekspresiji neverjetno poln ter dominirajoč-, pridobil k sodelovanju svojega rojaka, odličnega komponista, multi-instrumentalista in za povrhu še pevca, Michaela Palacea, ki je znan po AOR revival projektu Palace. Tudi Palace je izdal v letošnjem letu odličen nov album “Rock ‘N’ Roll Radio” (RockLine recenzija). Oba glasbenika se torej nahajata v izvrstni formi. Tako idejni, kot ekspresivni.  Dotik Palacea je vse prisoten na album »The Rumble«, saj je možakar Hillijev album produciral, odigral vse instrumente, prav tako pa opravil končno revizijo aranžmajev, ki jih je s svojo čuječnostjo detajlno izpilili in stiliziral. Napevi so izjemni. Harmoniziranje vokalnih napevov z dodatnimi vokalnimi plastmi razkošno, pretkano in prefrigano opremljeno. Učinek poslušanja je hipoma grabežljiv. Vrhunci drama teatra v intenziviranju bombastike in pompa so vsi po vrsti mojstrsko ujeti v podkožno zapeljivih refrenskih napevih. Enajst skladb dosega v danes že dobro poznani formuli žanrskega pogrevanja, všečno medsebojno idejno razgibanost in izvedbeno razrahljanost, kar garantira dinamičen razvoj dogodkov in neverjetno pretočen album, ki se odvrti kot bi mignil. Zlasti ‘strupena’ je sklepna Still In Love. Verjetni albumski vrhunec. Povsem na repu.

Album reflektira Kentovo navdihovanje nad glasbenimi idoli, ki vključujejo imena: Giant, Foreigner, Survivor, Whitesnake in Europe, če omenimo le nekatere med njimi. Glede vokalistov, pa šteje Kent za svoj navdih imena: Lou Gramm, Jimi Jamison, Dann Huff, David Coverdale, Joe Lynn Turner in Joey Tempest. Vsekakor pa kdor sledi Perfect Plan dobro ve, da je Kent Hilli vokalist sebi lastne izdelane vokalne karizme. In več. Njegov vokal je zavoljo neverjetno dominirajoče vseprisotnosti v sami ekspresiji vredno predstaviti prav na takšnem albumu, kot je »The Rumble«. Podobno kot to velja za Pride of Lions pevca Tobyja Hitchcocka, če vam ta navržba pove kaj več.

Kent Hilli je avtor vseh skladb svojega prvenca, z izjemo štirih, ki so nastale ob sodelovanju s producentom albuma Michaelom Palaceom (Palace) – ena skladba, Alessandrom Del Vecchiom (Hardline) in Peteom Alpenborgom (Arctic Rain) – dve skladbi ter Kentovo sestro Tino – ena skladba. Naveza s Palaceom je dejansko sanjska, sploh kar se tiče neverjetne složnosti glede njunih glasbenih okusov. »The Rumble« je vrhunsko skvašen album. Delo neverjetne zavzetosti in delo iskanja perfekcije. Vključno z naravnost briljantno produkcijo, ki ponuja ob neverjetno všečnem kontrastnem intenziviranju gradnikov zvočne slike tudi pravšnjo mero organskosti, kar godi žametasti toplini Hillijevega vokalnega izplena.

»The Rumble« je odličen dosežek. Še eden v vrsti tistih brezmejno zvestih pripadnikov AOR revitalizma izpeljan v žaru skandinavske doktrine pristopanja do glasbenih arhaizmov tega žanra, ki osupne v tem kako brezmadežno očarljivo pogreva, sicer staro in dodobra prežvečeno glasbeno recepturo, a jo stilsko hkrati enkrat več prevaja v briljantno skvašeno komponistično in produkcijsko embalažo. Zato lahko tak album kvečjemu vžiga. Ljubitelji melodičnega rocka in AOR glasbe bodo navdušeni. No, in konec koncev je možno zabeležiti tudi to, da je »The Rumble« nekje vmes. Med tršo zvočno naravo Perfect Plan in mehkejšim stiliziranjem Palace. Vsem v enem, pa (še vedno) odličen AOR revival album.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1.  The Rumble (Never Say Die)
2.  Cold
3.  All For Love
4.  I Can’t Wait
5.  Don’t Say It’s Forever
6.  Miss Up To No Good
7.  Heaven Can Wait
8.  Does It Feel Like Love
9.  Love Can Last Forever
10. Never Be Mine
11. Still In Love

Zasedba:
Kent Hilli – vokal, spremljevalni vokal
Michael Palace – vsi instrumenti, spremljevalni vokal


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki