Kočevje špila: … In svet se vrti

0 267

Založilo: Društvo kočevskih glasbenikov
Datum izida: 28. 12. 2020
Produkcija: različni producenti
Finalizacija audio posnetkov: Robi Bulešić
Zvrst: Kompilacija / Različni izvajalci
Ocena: 9.5 / 10
Uradni Bandcamp profil!


Kompilacija Kočevje špila je tudi ob koncu leta 2020 poskrbela za rezime glasbeno kreativnega utripa skrivnostne slovenske regije, ki »na prst« povedano zavzema današnje z občinami (pre)obilno založeno ozemlje Kočevje, Kostel, Osilnica, Loški potok, Loška dolina – nikar pa se sem ne sme všteti ribniškega konca, saj potem dobiš rivalstvo na nivoju Ljubljana – Maribor ali Cerkno – Idrija. Dejansko je zrcalo aktualnega stanja, ki ga preživlja to malo pleme dveh milijonov begajočih na sončni stran Alp, tudi sama naslovnica letošnje kompilacije naslova »… In svet se vrti« Beg z Zemlje. Dobesedno. kamorkoli. Stran. Z masko ali brez nje, s skafandrom ali brez, četudi le s kolesom, a obvezno vsaj s kitaro.

Tudi letošnja kompilacija se odpira nasršeno in srborito, to je v podobni maniri lanskoletne »S srcem« (RockLine recenzija). Le da so prve tri minute rezervirane za absolutni glasbeni kaos, ki je nekakšna »najeklenjena freejazzovska« utrgancija, kjer manjka v velikem finalu le še zažig kitare na Woodstocku, ko ‘češkozveneča’ Zdenek in Janek strumno raztelešata matematično Pi usodo. Uvodni šokantno stihijsko »prepir« saksofona in podrtega nažiganja po kitari, kamor »pač pade«, polaga pravšnjo pisto za naskok substance v maniri metala, kar prinašajo stari dobri thrashmetalski znanci Nčodnč v skladbi Gospodar raja. Klimakterij srda in jeze se širi prešerno po kompilaciji dalje, ko ta pridobiva še več groove in thrash metalskega vzmetenja ob novi Septic Order točki »bodrilnega« naslova Offspring of Death. No Commnet dodajo v nadaljevanju s skladbo Ne verjamem še nekaj hardcore plina, jedki družbeno kritični plamen kompilacije pa se že prav nevarno bohoti, ko kričavo in oglušujoče razkazuje naravo svojih zubljev.

Kompilacija sestopi z vratolomnega razvoja dogodkov v nadaljevanju, ko trčimo ob verjetno najbolj pronicljivo kantavtorsko ime s Kočevskega konca – že kar legendarnega Romana Zupančiča, ki je dostavil novo odlično skladbo, duhovite in pronicljivo šegave poezije. Ta je nekakšen odsev post-krize srednjih let v katerem se navadno kar po tekočem traku znajdemo (pravi) moški.  Poudarek na pravi, zaradi trenda korektnosti, do tistih, ki v oziru današnjega modnega krika, pač v moškem telesu ne počutijo preveč moško. Roman je odlično postavil svoj novi »črni južnjaški blues valcer«, ki ga še vedno poganja obilje testosterona. Ena blont, ena brinet – kaj lepšega torej? Črni sarkazem spremlja tudi tokrat nadobvezno tisti Romanov blago okajeni in prijetno božajoči, niže intonirani vokal. Tako kot vedno. Roman ne zna razočarati s svojo izklesano karizmo, svoje doprinese tudi integracija slide kitarskih viž, ki vnašajo več dinamike v šablono kompozicije. No, s še več slide momenti pa je povezana sledeča skladba Delojemalec, v režiji Patine. Tipsko črno in prostodušno slovensko jamranje, ki je skozi dekade postalo naša mantra, deluje kot dolgo pogrešano, izgubljeno, a štirideset let mlajše nadaljevanje Kovačičeve Delam. Sarkazem je briljanten zlasti v zaključnem krešendu, ko se vodilnemu napevu pridruži zborovsko petje, ki skoraj meji na stare borčevske jurišnice, le da deluje tokrat seveda, kot zadušnica novodobnemu suženjstvu. Sledijo Blues Bennt, ki dostavljajo s skladbo Vse je res na kompilacijo več bluesa podkrepljenega z retoriko funky ritmike, pa tudi preskokom v kabaretno jazzy blues in swing mid-eight pasažo, s čimer je všečno razgiban predvidljivi bluesovski format. Kot ste zaznali nemara do te točke tudi sami, dobiva kompilacija iz minute v minuto, iz točke v točko, vse več in več žanrskega razgibavanja. Dejansko se ne ogne niti momentu višje oblike jazz purizma, kar dostavlja instrumental Gorana Bilbije s pomenljivim nazivom Jazzy. Izredno lepa, pretočna, gladka kitarska igra, temelječa na iskanju organskih zvočnih pastel starožitne jazzovske narave.

Kompilacija ni zaobšla niti The Over Drive Cats in novega rockabilly momenta s Cheek to Cheek, tu sta znova tudi Nika in Nejc, s še eno skladbo, kot jo prinaša tipsko žensko-moški kantavtorski tandem slovenskega glasbenega okolja. Klasično zasnovana, polno akustična Ne morem več, pa trka tudi na vrata valov radijskih frekvenc. Pop naravo poglablja v nadaljevanju še en strogo kantavtorski komad. To je Le misel, v režiji pevke Klavdije Jaketič a ka ClaudiZu, prav tako znanke s pretekle kompilacije, ki prevzema s svojo čutno nežnostjo. Zelo posrečeno se obnese točka Marka Padovaca z naslovom Pesem zanjo. Da. Znova smo pri trenutku, ki bi lahko našel prostor na radiu. Obče zasnovano predvidljivo formatiranje skladbe je zelo spretno razgibano z dodanim vzorčenjem in vižami klaviatur, skladba pa dobiva na tak način svojevrstno avro. Tudi zavoljo same vokalne narave. Melanholija da bi jo lahko rezal. In to ne velja le za skladbo Pesem zanjo. Na eni strani gnev, na drugi melanholija – osnovni čustvi kompilacije »… in svet se vrti«, kot refleksija stanja duha današnje družbe. Slovenske družbe. Bolj iskreno ne gre.

Veliki finale kompilacije dobiva še več žanrske živopisanosti. Tu je stari dobri DJ-jevec Krosheer z novim elektronsko plesnim instrumentalom in pristopom, ki je poganjal adrenalin v kri zlasti v nočnih klubih z začetka devetdesetih let. Povsem sklepni del kompilacije pa pripada hip-hopu, ki ga znova več kot dostojno zastopa neverjetno pronicljivi, jezični »gromovnik« Dirty O.G. v skladbi  Spomini.

Skratka. Poslanstvo ostaja neomadeževano. Društvo kočevskih glasbenikov ohranja neomajno in strumno držo. Ne manjka tistih sunkovitih trzljajev neomajno kljubovalne erekcije (pokončnosti).  Četudi se svet okrog teh pogumnih in neverjetno srčnih akterjev nezadržno ruši v prah in pepel, se oni ne ozirajo na to. Kvečjemu izražajo še več zagrizenosti. Kočevje ohranja neverjetno zmagovitost! Kompilacija je odraz neverjetnega fenomena, da na majhnem koščku male Slovenije sobiva tako jedrnat in raznolik žanrski mozaik glasbenikov in glasbenih izvajalcev. Časi niso rožnati, a fenomen še kar živi. Ščitita pa ga ljubezen, strast, volja, predanosti in velika medsebojna povezanost Kočevcev. Spoštovanje. Naj živi na veke vekov.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam izvajalcev in skladb kompilacije:
1. Zdenek in Janek – 3,14159 (04:56)
2. Nčodnč feat. Maca – Gospodar raja (03:16)
3. Septic Order – Offspring of Death (03:13)
4. No Comment – Ne verjamem (03:10)
5. Roman Zupančič – Ena blont, ena brinet (03:41)
6. Patina – Delojemalec (03:29)
7. Blues Bennt – Vse je res (04:44)
8. Goran Bilbija – Jazzy (03:37)
9. The Over Drive Cats – Cheek to Cheek (02:47)
10. Nika et Nejc – Ne morem več (03:05)
11. ClaudiZu – Le misel (03:31)
12. Marko Padovac – Pesem zanjo (03:33)
13. Krosheer – Defect (Radio Edit) (03:30)
14. Dirty O.G. feat. Iva – Spomini (04:17)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki