Kočevje špila: “S srcem”

0 290

Založilo: Društvo kočevskih glasbenikov
Datum izida: 19.12.2019
Produkcija: različni producenti
Finalizacija audio posnetkov: Robi Bulešić
Zvrst: Kompilacija / Različni izvajalci
Ocena: 9.5 / 10
Uradni Bandcamp profil!


Leto je naokoli in tu je nova kompilacija “Kočevje špila”. S poudarkom na srcu! Srčno! To pot z embalažo, ki nagovarja povsem neposredno. Se kdo spominja tistih davnih brezmadežnih dni, nasploh tisti, ki ste bili sredi osemdesetih teenagerji, bilo je še pred invazijo interneta in »pametnih« telefonov, ko smo se kratkočasili med morečimi urami srednješolskega pouka s čečkanjem po listih rokovnikov, ki so bili v tistem času obvezen rekvizit vsakogar? Naslikano srce iz naslovnice te kompilacije izhaja naravnost iz enega od tistih listov.

Tokratna kompilacija je znova izdatneje založena glede na lanskoletno (recenzijo kompilacije “Kočevje špila Strip” lahko preberete TUKAJ!), na njej se predstavi 16. izvajalcev (če me spomin ne vara, je rekord ene od kompilacij 21. izvajalcev). Nekateri so stari znanci, jih je pa to pot kar nekaj takšnih, ki vstopajo v družbo »Kočevje špila« nasploh prvikrat. Nova kompilacija »Kočevje špila« se odpira skrajno navito! V tem preseneča, ker naniza uvodoma kar štiri hrumeče komade zapored. Kot bomo videli v nadaljevanju se kompilacija razvija v nekakšnih žanrskih sklopih, če si dovolim malo površnosti. V začetnem delu »napade« poslušalca gorčina sproščenih distorziranih decibelov v režiji punk in metal vraževerja, sledi mimobežni »prelom« dinamike z alterorck komadom, nato kompilacija v nadaljevanju predstavi izvajalce iz vrst elektronske glasbe in hip hopa, preko preko surf /rocka billy, pa blues točke, prehaja na polja kantavtorske glasbe, na kar jo sklene božajoči jazzovski instrumental.  

Torej. Začetek te srčne kompilacije, lahko pri nepripravljenih izzove tudi srčno kap! Medtem, ko so thrash in altermetalsko vselej všečno »poparjeni« Nčodnč (skladba B.E.F., beri: »Best Enemy Forever«) stalnica kompilacij in se nanjo s srdito zaušnico Gledamo stran znova vračajo žive legende kočevskega punka Punkeroschi – obe skupini se v krčeviti zvestobi pridno držita svojih glasbenih smernic preverjene togote in besnila, predstavlja »Kočevje špila« prvikrat skupini No Comments in Septic Order. Album se odpira s popadljivo HC skladbo Črna lista – beu prah zasedbe No Comments, medtem ko dobiva kompilacija (ob Nčodnč) z integracijo Septic Order skladbe Mind Infections še drugega predstavnika, ki igra metal, ko septično nagovarja z ambiciozno groove/thrash metalsko kompozicijo.  Septic Order se vračajo po enoletni pavzi. Z novim materialom torej!

Charlie Butter Fly (Borec) umirjajo žogico uvodnega topovskega servisa štirih točk kompilacijo in dostavljajo uvid v artistično zorenje, ki v kontrastu  prepoznavnega, blago nosljavega (tudi Kreslin noslja, pa kaj?), a srednje do niže intoniranega (možatega ) vokala ter všečno organskega in nezloščenega žvenketa kitar, v izplenu tipske slovenske mračne zazrtosti, znova zelo dobro učinkuje. Upajmo da komad najavlja porajanje novega avtorskega izdelka.

Sledi tisti eksperimentalni del albuma. Najprej so tu stari preverjeni poznavalci »elektronskih zvočnih šob« Extended Veins, z novo poučno »break beat« retoriko v točki Break It, ki jo nasledi še ena nova izzivalna Dj-jevska Kroosher lekcija v Come Back, potem pa posveti kompilacija pozornost hip hop trenutkom organskih zvočnih kolažev z izvajalcema Dirty O.G. feat. Iva (Govorice) in Denied (HipHop NonStop).  

Kompilacijo popestri na sredini zlasti vključitev The Over Drive Cats in za njimi D.O.G.. Preprosto. Zasedbi se pečata z arhaičnimi žanri, ki jih Slovenci dandanes ne preigravamo pogosto. Prvim pripada skladba A Real Cool Cat, ki se spogleduje z rocka billy in surf retoriko in če bi bil Elvis (Presleya mislim) Slovenec, bi v svojih poznih osemdesetih danes nemara ustvarjal nekaj takšnega. D.O.G. prispevajo točko B lues, ki po imenu namiguje o čem teče beseda, skladba pa ni tako lucidne narave, kot je bila Paralelni svet Marjana Hladnika, s kompilacije »Kočevje špila Po Stojni« (2017).

Sledi kantavtorski del kompilacije, ki ga odpira še ena silno lepa pop skladbica (z bluesy zabelo) Andraža Hribarja Sedi na moj vlak (ljubitelji Hamo & Tribute 2 Love, preverite komad), to nasledi obvezna integracija legendarnega Romana Zupančiča, ki znova kraljuje v svojem svetu prešerne melanholije, ko se z globokim in prepoznavnim vokalom prepušča sporočilu pečatne skladbe Raztrgani fotelj (to pot v aranžmaju prevzema vodilno vlogo klavir). Če delujeta Nika & Nejc s skladbo Pleševa nekoliko naivno, a sicer vsekakor prikupno, pa več avtorske zrelosti dostavi v nadaljevanju ClaudiZu. Ženski vokal Klavdije Jaketič, ki na hipce ne skriva blage navdahnjenost nad The Cranberries pevko Dolores O’riordan, odlično čuteče vodi skladbo Tebi, ki te ni in ta dostavlja vrste »srčnega« vrhunca na to »srčno« kompilacijo. Sam rep niza tokratne izdaje »Kočevje špila S srcem«, pa pripada jazzovskim smernicam, ki se razvijajo v siju organske čistosti in zvočnega purizma pretanjenega Gorana Bilbije (Hipster), kjer ne manjka niti čutne finger picking mehkobe ter na moč posrečenega zlitja muzikalične kompaktnosti in šegavih trikov virtuoznosti.

Kot vselej in tudi sedmič zapored! Kompilacija »Kočevje špila S srcem« je še en perfektni leksikon v bogat glasbeni utrip Kočevske regije (»Obkolpje« všteto), ki postreže s silno močno bero samonikle avtorske ustvarjalnosti in neverjetno slikovitim obrazom mnogotere žanrske (tudi medžanrske) spravljivosti, kar je za tako mali košček planeta in galaksije zares ne le nekaj nenavadnega, pač pa neverjetnega. V vsem dokument, na katerega moramo biti ponosni!

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. No Comment – Črna lista… Beu prah (03:02)
2. Pankeroschi – Gledamo stran (03:32)
3. Nčodnč – BEF (02:40)
4. Septic Order – Mind Infections (04:44)
5. Charlie Butter Fly – Borec (04:58)
6. Extended Veins – Break it (02:53)
7. Krosheer feat. Annavi – Come back (radio edit) (03:35)
8. Dirty O.G. feat. Iva – Govorice (04:41)
9. Denied – HipHop NonStop (03:45)
10. The Over Drive Cats – A Real Cool Cat (03:24)
11. D.O.G. – B lues (05:04)
12. Andraž Hribar – Sedi na moj vlak (03:29)
13. Roman Zupančič – Raztrgani fotelj (03:53)
14. Nika & Nejc – Pleševa (03:09)
15. ClaudiZu – Tebi, ki te ni (03:14)
16. Goran Bilbija – Hipster (03:45)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki