Lionville: So Close To Heaven

0 69

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 11. 2. 2022
Produkcija: Lionville
Dolžina albuma: 51:08 min.
Zvrst: AOR revival / Melodic Rock
Ocena: 8.0/10


Po albumu »Magic Is Alive« (RockLine recenzija), ki je izšel pred vsega letom in pol dni, je tu že šesti studijski album AOR revitalistov Lionville. Gre za navezo mešane italijansko švedske glasbene naveze, za katero stoji, kot glavni vizionar, glavni komponist ter njen šef in kitarist Stefano Lionetti – od tod je tudi izpeljano ime skupine, ter na drugi strani švedski vokalist Larsa Sasfunda iz imenitne švedske AOR zasedbe Work Of Art, ki so poslani očitno na nekaj letno mirovanje, saj že lep čas ni bil glasu od njih. Ker se je življenje, kot smo ga poznali pred dvema letoma pač prisilno ustavilo in ni koncertov ter turnej, ostaja torej na razpolago več časa za pisanje nove glasbe.

Ta ‘fenomen’ je, želeli ali ne, za takšne manevre več kot koristen. Časa za osredotočanje na razne ideje in detajle je neprimerno več in izdelki lahko, ne glede na to, da se ustvarijo v relativno kratkem času po prejšnjem albumu, vzdržujejo izredno kakovostno konsistenco, ali jo celo presežejo. Vsekakor mora biti izpolnjen tisti osnovni pogoj, da si pač talentiran komponist, ali v primeru Lionville tudi, da znaš spretno preplonkati in prepakirati reči, ki nas v rock glasbeni spremljajo že najmanj štiri dekade. Da. Govorimo namreč o AOR revitalizmu.

»Magic Is Alive je« torej dobil enakovrednega naslednika v zelo kratkem času in tudi material na njem črpa še naprej navdih od pridobitev ‘west coast’ skupin, ki so postavljale v osemdesetih AR glasbo na svetovni zemljevid: Survivor, Journey, vsekakor tudi Toto (npr. točka kot je The World Is On Fire),… ter jih preoblikuje v silno prepričljivo zgodbo o AOR reciklaži, ki je pretkano produkcijsko in aranžersko prepakirana ter servirana po kriterijih novih časov. Vsekakor bo album (znova) všečen tudi vsem ljubiteljem zasedbe Work Of Art – sploh je na albumu s slogom Larsove matične skupine sorodna naslovna skladba novega Lionville albuma.

Novi album je predolg za vsaj za eno, če ne dve skladbi, kar je bilo pričakovano. Recimo priredba Richard Maroxove Arrow Through My Heart? Četudi se sicer odlična priredba vklaplja v koncept celotne podobe albuma in Lionettijevega vizionarstva in izredno godi njena integracija, saj deluje, kot še ena Lionettijeva avtorska skladba. Preprosto manevra je malo in v ekspresivnem smislu je vse povedano že v prvih treh skladbah. Bend je že v preteklih podvigih namigoval, da rad pripelje poanto rocka do meje izrazite pop rock kulture skladanja osemdesetih in tudi novi album poseduje nekaj takšnih momentov. Ob baladi, ki bi bila lahko ukradena Richardu Marxu, ter nagovarja izrazito po vzoru popa osemdesetih, to je Can’t Live Without You, človek hitro potegne tak sklep.

Poseduje pa album nekaj izrazito pompozno adrenalinskih trenutkov, kot sta v redosledju točki Only The Brave in Angel Without Wings v drugi polovici albuma, pri čemer prilije tovrstnega olja na ogenj omenjena priredba Marxove Arrow Through My Heart.

Skratka, Lionville ne odkrivajo glasbene revolucije, ponujajo pa nov izvrsten kontinuum že izpovedane glasbene nomenklature, ki postaja iz albuma v album zrelejša, vse bolj imenitneje aranžirana ter detajlirana. Nasploh ob primerjavi s predhodnikoma »Magic Is Alive« in »World Of Fools« (2017).

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. This Time (4:26)
2. Cross My Heart (4:49)
3. The World Is On Fire (4:13)
4. Can’t Live Without Your Love (4:30)
5. True Believer (5:02)
6. We Are One (3:31)
7. Only The Brave (4:32)
8. Angel Without Wings (4:56)
9. I’ll Be Waiting Tonight (4:28)
10. Arrow Through My Heart (4:42)
11. So Close To Heaven (5:53)

Zasedba:
Lars Säfsund – vokal, spremljevalni vokal
Stefano Lionetti – kitara, klaviature, spremljevalni vokal
Michele Cusato – kitara
Fabrizio Caria – klavir, klaviature
Giulio Dagnino – bas kitara
Martino Malacrida – bobni


 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki