Magnum: The Monster Roars

0 161

Založba: SPV/Steamhammer Records
Datum izida: 14. 1. 2022
Produkcija: Tony Clarkin
Zvrst: Art Rock / Hard Rock
Dolžina albuma:
Ocena: 8/10


»The Monster Roars« je najnovejši studijski dosežek britanskih prog/hard rock mojstrov Magnum, ki so nas prijetno presenetili s predhodnikom »The Serpent Rings« (2020), njihovim prvim studijskim albumom z basistom Dennisom Wardom. Privrženci so na nov studijski album, ki vsebuje precej hecno in groteskno naslovnico s sivolasim parkljem, čakali veliko lažje kot ponavadi, saj je v vmesnem času izšla kompilacijska plošča »Dance of the Black Tattoo« (2021).

»The Monster Roars« ne zveni tako osvežilno in navdahnjeno kot njegov prej omenjeni studijski predhodnik, vendar kot celota še vedno izpade všečno ter nekako po pričakovanjih zvestih pristašev te dolgožive angleške skupine. Neuničljivi Bob Catley je v studiu, kjer so na voljo številni pripomočki za ‘kozmetično’ maskiranje z leti opešanih glasilk, še vedno zelo spodoben pevec, medtem ko kitarski mojster Tony Clarkin, drugi člen nepogrešljive Magnum naveze, še vedno navdušuje s svojimi kitarskimi idejami. Njegove skladateljske ideje so tudi tokrat večinoma dobre in bodo zadovoljile dolgoletne privržence, čeprav nobena skladba na »The Monster Roars« ne naredi takšnega vtisa kot nekateri »The Serpent Rings« dosežki.

Naslovna in obenem otvoritvena skladba rahlo preseneti z baladno usmerjenim uvodnim delom nakar, pričakovano, preide v trdorockersko sekcijo z vrhuncem v pompoznem refrenu. »Remember« je popolnoma klasična Magnum stvaritev, ki, kljub sodobni produkciji, v trenutku spomni na ‘dobre stare čase’, tam nekje na sredini osemdesetih, ko so bili na artističnem vrhuncu. Nekateri privrženci so se po odhodu dolgoletnega klaviaturista Marka Stanwaya bali, da njegov naslednik Rick Benton ne bo kos svoji nalogi, vendar je skupaj z Wardom poskrbel, da so se se Magnum premaknili izven nekoliko dolgočasne cone udobja in rutine ter znova zaživeli z nekaterimi osvežilnimi potezami.

Tudi »All You Belive In«, ki vsebuje približno enakomerno razporejene elemente melodičnega hard rocka in prog rocka, se lahko uvrsti med popolnoma karakteristične Magnum dosežke. »I Won’t Let You Down« se odpre na nekoliko dolgočasen in zaspan način, vendar se sčasoma, s pomočjo ritmičnih pospeškov in simfoničnih aranžmajev, prav lepo razvije tako, da je njegov refren eden izmed boljših na »The Monster Roars«. Prav tako zelo posrečeni »The Present Not The Past« je lep kandidat za nov Magnum koncertni standard.

Za Magnum nekoliko bolj neobičajen eksperiment predstavlja skladba »No Steppin’ Stones«, ki vsebuje na sprogramiranem saksofonu utemeljeni, hibridni pop-jazzovski aranžma z elementi big banda. Morda bi bil všeč tudi kakšnemu Philu Collinsu. »That Freedom Word«, »Your Blood Is Violence« ter »Walk the Silent Hours« so vse po vrsti solidne, vendar nevznemirljive stvaritve na katerih Magnum ne odstopajo od svojega prepoznavnega skladateljskega in aranžerskega recepta. »The Day After the Night Before« izpolnjuje skoraj vse pogoje za Magnum klasiko, vendar ji manjka zanimiv refren. Tudi sicer povsem spodobni zaključni skladbi ne predstavljata kakšnih posebnih presenečenj ali presežkov in ostaneta daleč od statusa novih Magnum klasik.

Veterani melodično-progresivnega hard rocka so z »Monster Roars« ustvarili zelo soliden, vendar dokaj predvidljiv album ob poslušanju katerega se bo smejalo predvsem dolgoletnim privržencem, ki od Magnum že dolgo več ne pričakujejo kakšnih posebnih presenečenj. Magnum so zadnjih dvajset let postali trden porok konsistentnosti in stabilnosti, zato ni presenetljivo, da se jim je po dobrem letu posrečilo ustvaritvi še en studijski dosežek po okusu njihovih častilcev, medtem ko bodo z njim nekoliko težje osvojili nove privržence za katere je vsak klasični Magnum album precej primernejša ‘spoznavna točka’ s to kultno skupino kot »The Monster Roars«.

Avtor: Peter Dr. Progrock Podbrežnik


Seznam skladb:
1. The Monster Roars (3:57)
2. Remember (5:05)
3. All You Believe In (5:01)
4. I Won’t Let You Down (3:57)
5. The Present Not The Past (5:27)
6. No Steppin’ Stones (3:57)
7. That Freedom Word (4:52)
8. Your Blood Is Violence (6:44)
9. Walk The Silent Hours (4:51)
10. The Day After The Night Before (4:23)
11. Come Holy Men (5:01)
12. Can’t Buy Yourself Heaven (5:00)

Zasedba:
Tony Clarkin – kitara
Bob Catley – vokal
Rick Benton – klaviature
Dennis Ward – bas kitara
Lee Morris – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki