Mi2: Črno na belem

0 278

Založba: ZKP RTV SLO
Datum izida: 1. 4. 2021
Produkcija: Drago Popovič
Dolžina albuma: 45:12 min
Zvrst: Art Rock/Rock’N’Roll
Ocena: 10/10


»Črno na belem« je osmi studijski album, sedaj že legendarne slovenske rock’n’roll in art rock formacije Mi2. Mi2, ki veljajo za eno najbolj priljubljenih slovenskih rock zasedb vseh časov, so dejansko že davno tega prerasli v obče ponarodeli bend, pravi vse ljudski rock bend.

Da je skupina skozi čas na tleh Slovenije prerasla v vrsto glasbenih ikon potrjuje tudi velik uspeh predhodnika »Čista jeba«, ki je izšel leta 2014 in se je prodal v zlati nakladi, bend pa je zanj prejel tudi zlato piščal za najboljši album leta.

Kaj je tako pečatnega pri Mi2, da odločno izstopajo v ligi rock zasedb Slovenije? Hja, marsikaj, a lahko bi se reklo da gre prvenstveno kar za izjemno močno poezijo vselej iskrivega podajanja prodornih sporočil oziroma interpretacijo poezije skozi samo poanto rock’n’rolla.

Skupina je za novi album uradno prerasla v sekstet. V svoje vrste je sprejela dolgoletnega studijskega tovariša, ki jim je od nekdaj pomaga pri klaviaturah, to je fascinantnega Davorja Klariča. Naposled, bi rekel človek, je dodana k vsemu pika na i. Njegova priključitev k Mi2 deluje tako naravno in samoumevno, kot je dihanje kisika. S Klaričem na krovu se odpira nov rang opcijskih podvigov poseganja po glasbenih manevrih, ki jih skupina še ni preizkušala, njegov delež, pa je pečatno zaznaven na zvoku novega albuma (še posebej v skladbi Kakor nekoč, razkaže več obrazov svoje pronicljive duhovitosti). V buditeljski in pozitivni Le zaspi dodaja Klarič zvoke, ki jih pri Mi2 nismo ravno vajeni, a učinkujejo v vsem voljno in kompatibilno, bend pa je s tem dostavil nekaj novega. Čeprav je Davor že dolgo povezan s skupino, je njegova igrivost v šegavem podtikanju okrasnih vložkov opaznejša, bolj zaznavna, z zvokom novih Mi2 pa komunicira še bolj naravno. Sam zvok novega albuma kot celote, nagovarja neverjetno polno, čokato, kontrastirano, grabežljivo in organsko. Produkcija je izjemna, zvočna slika kipi od briljante tri dimenzionalnosti. Bas noga je kontrastno poudarjena, ko razgibava fraze z zaporedjem muzikalnih linij, vse prisotna in ustvarja na albumu neverjeten »drive«. Kitarski »jangle« zvok poudarjen in zveličan. Pravi primer vrhunskega artizma komponistične zrelosti, ki jo dosegajo v letu 2021 Mi2, sta v tem oziru skladbi Le zaspi in Kakor nekoč, kjer skupina posebej mojstrsko gradi in stopnjuje atmosfero v smeri od kitice proti refrenu. Potem je tu Midva (brez številke 2). Komad nekako spisan v stilu osemdesetih, ki bi se lahko idejno izmuznil leta 1983/84 kakšnim U2, kjer pa nagovarja Klaričev Hammond, kot da bi ušel iz The Who albuma “Who’s Next” (1971). Premeteno.

Album »Črno na belem« je nastajal v premorih. V obdobju med letoma 2017 in 2021. To je le dokaz, da se fantom nikamor ni mudilo. K stvarem so pristopali takrat, ko je bil čas zrel zanje. Torej niso ničesar počeli na silo. Zato se pri Mi2 vse razvija zelo naravno in popolnoma iskreno. »Črno na belem« je album, ki se brezmejno dotakne. Album, ki poslušalca stre. Vedno znova in znova. In to v primeru Mi2 niti ni nič takšnega, česar že ne bi poznali od prej. So poeti, ki skozi melodijo in interpretacijo dodajo sporočilu tisti podaljšek, da te zgrabi in prebudi v tebi čustva, te premakne, gane. Glede na izjemne izkušnje ekipe in glede na konkreten časovni interval sedmih let v katerem se je album razvijal, je rezultat v celoti sijajen in art karizma te unikatne in edinstvene slovenske rock’n’roll skupine znova sije z vso intenziteto. Brez madeža. Enajst skladb je enajst zaključenih entitet s sebi lastni glasbeno izkaznico, dosjejem, s svojo zgodbo.

Mi2 ostajajo družbeno kritični (s punk rock kopreno naježeno ščebetava Joj, joj, joj), šegavi, lucidni in zafrkljivi  (spotakljivi kabaretni valcer Čavun (podprt s ‘honky tonk’ klavirjem), Adam in Eva, SKA funk eksplozivna Proklete vijolice, hardrockovsko “našusirana” Slepi šus, sklepna valcer polka Počasi Matilda,…), pa tudi mistični, posebej čutni in melanholični, nostalgični in koprneči (Kakor nekoč, Le zaspi, Lanski sneg, Midva). Točke so artistično izjemno močne in bodo skozi čas prerasle v zimzelene železnega repertoarja koncertnih nastopov. Vse dokler bo bend pisal tako pečatne točke, kot je brezmejno vnetljiva Proklete vijolice, bo ohranjal polnokrvni stik s psihološkim profilom teh Trubarjevih ‘mladih inu lepih Slovencev’. Vokalno-skladateljska naveza Kregar-Dirnbek ostaja neminljiva.

»Črno na belem« je fenomenalen nov album zasedbe Mi2. Nič mu ne moreš dodati, nič odvzeti. Popolno delo velike artistične estetike. Bolj zreli, bolj nori in vse boljši in boljši. Zgodba se ne ustavlja. Mi2 ostajajo v letu 2021 čvrsto osedlani v svojem glasbenem vizionarstvu in dostavljajo novo fascinantno glasbeno poglavje na svoji dolgi in vijugasti poti brezmejno prodornega in pečatnega rock’n’roll maševanja.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Joj joj joj
2. Midva
3. Ljubezen na žlico
4. Proklete vijolice
5. Slepi šus
6. Lanski sneg
7. Kakor nekoč
8. Le zaspi
9. Čavun
10. Adam in Eva
11. Počasi Matilda

Zasedba:
Tone Kregar – vokal
Jernej Dirnbek – kitara, vokal
Egon Herman – kitara, spremljevalni vokal
Davor Klarič – klaviature, spremljevalni vokal
Robert Novak – bas kitara, spremljevalni vokal
Igor Orač Peter – bobni, spremljevalni vokal


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki