Nordic Union : Second Coming

0 191

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 09.11.2018
Dolžina albuma: 43.09
Produkcija: Eric Martensson
Zvrst: Melodic Rock / Hard Rock


Neverjetno kaj delajo izkušnje, talent, marljivost ter predvsem žar. Srčnost. Delavna vnema Erica Martenssona, sicer izjemno cenjenega švedskega komponista, multi-instrumentalista , producenta in pevca, ne pozna meja. Ob nenehno angažirani vpetosti v zasedbah Eclipse ter W.E.T. je Martensson vseskozi aktiven tudi kot producent in komponist pri piljenju aranžmajev ter albumov drugih izvajalcev, zato deluje v tem oziru večkrat tudi kot neke vrste njihov mentor.  No pred slabimi štirimi leti so prišli vodilni možje založbe Frontiers Music Srl na idejo, da povežejo Martenssona z legendarnim danskim hard rock vokalistom iz zasedbe Pretty Maids Ronnie Atkinsonom. Podoben izvirni greh je citirana založba zagrešila že s formatiranjem zasedbe W.E.T. (takrat so spravili skupaj Martenssona z Robertom Saalom (Work of Art) ter Jeffom Scotom Sottom (Talisman)), ki se je na začudenje vseh obdržala in prerasla v resnega (stalnega) izvajalca. No očitno pa se nekaj podobnega dogaja tudi z Nordic Union. Potem, ko je Atkins vzhičen ter navdušen nad Martenssonovimi posnetki v letu 2015 sprejel načrt o formaciji projekta Nordic Union in je v januarju 2016 izšel prvenec »Nordic Union«, je tu, torej njegovo nadaljevanje imenovano »Second Coming«.

Če je Atkins bolj, kot ne le pevec v projektu, ki seveda aktivno sodeluje pri finalizaciji vokalnih aranžmajev, je Eric Martensson vse ostalo. Po novem celo glavni in edini kitarist, ki dokazuje z nekaterimi res odličnimi solažami, da je v zadnje času izjemno napredoval tudi v obvladovanju šeststrunske teorije. Na »Second Coming« namreč ni nobenega »zunanjega« gosta, ki bi izvajal kitarske solaže na posameznih točkah, kot to velja za prvenec »Noridic Union«. Kakorkoli obračamoi, pša ostaja še vedno najbolj pomembno to, da je Martensson tudi na novem albumu glavni in osnovni komponist, aranžer in seveda producent.  Ob tem odigra še vse bas kitare, prispeva aranžmaje klaviatur ter opremlja vokalne napeve s spremljevalnimi harmonijami.  Le bobnarske usluge si je tudi tokrat znova sposodil pri Eclipse kolegu Magnusu Ulfstedtu.

»Second Coming« zadržuje kakovostni nivo studijskega prvenca. V vsem. Pričakovanja so visoka, saj je baza fanov Pretty Maids izjemna, prav tako pa uživajo svetovnem zemljevidu melodičnega rocka tudi Eclipse veliko spoštovanje. Rezultat je nekakšen glasbeni mešanček. Nadvse posrečen glasbeni križanček glasbenih elementov, ki jih prinašata v zgodbo o Nordic Union oba glavna akterja iz svojih matičnih skupin, kar je temeljna ugotovitev povzeta tudi po slišanem na studijskem prvencu.

Album je poln pompa in bombastike. Teatralne grabežljivosti, s katero pridobijo Nordic Union ljubitelja melodične rock recepture hipoma na svojo stran, zlasti skozi melodično ultra-nalezljive refrenske napeve.  Je dramatičen in celo občasno blago temačen v nizanju razpoloženjskih stanj, sicer pa sije na njem Atkinsonov edinstveni vokalni karakter z vso intenziteto, kot tudi izjemne vrline v oziru komponiranja s strani izjemno plodovitega in iskrivega Martenssona, ki je znova položil s čisto desetico izpit glasbeno zvočnega in aranžerskega perfekcionizma. Logično je da vlečejo skladbe zvočno in komponistično bliže Eclipse in W.E.T., kot pa Pretty Maids. Še točneje povedano. Lepo se vežejo na tisto plat zgodbe o Pretty Maids, ki je še posebej muzikalično nalezljiva. Produkcija je nasršena. Kitare so odločno poudarjene in gradijo glavnino zvočnega masiva, pri opremljanju aranžmajev. V tem oziru se grleni in »sočno odebeljeni« ter skorzi leta zrelostno nekoliko znižan, Atkinsonov vokal fenomenalno znajde znotraj takšne zvočne slike. Podobo, kot pri Pretty Maids, ki nikdar v karieri niso »varčevali«z distorziranimi decibeli.

»Second Coming« je še en album pisan na kožo ljubiteljem Pretty Maids, kot tudi Eclipse in W.E.T., obenem pa cilja na širšo maso ljubiteljev melodičnega, a nasršenega hard rocka. Od Jorn, Talisman, do Pink Cream 69 ter seveda botrskih zasedb, kot npr. »eighties« Bon Jovi, pa naprej Whitesnake, Treat ali/in Gotthard.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10

Seznam skladb:
01. My Fear & My Faith
02. Because Of Us
03. It Burns
04. Walk Me Through The Fire
05. New Life Begins
06. The Final War
07. Breathtaking
08. Rock’s Still Rolling
09. Die Together
10. The Best Thing I Never Had
11. Outrun You

Zasedba:
Ronnie Atkins – vokal, spremljevalni vokal
Eric Martensson – kitara, klaviature, bas kitara, spremljevalni vokal
Magnus Ulfstedt – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki