Saga: Symmetry

0 95

Založba: earMUSIC
Datum izida: 12. 3. 2021
Produkcija: Saga
Dolžina albuma: 52.42 min
Zvrst: Art Rock / Progressive Rock
Ocena: 9.5/10


»Symmetry« je prvi akustični album v zgodovini dolgoživih kanadskih artrockerjev Saga. Obenem je to njihov prvi album z novim basistom Dustyem Chesterfieldom, ki je zamenjal glasbeno upokojenega ustanovnega člana Jima Crichtona. Saga, ki s pevcem Michaelom Sadlerjem ter kitaristom Ianom Crichtonom, še vedno vsebujejo dva ustanovna člana ter dolgoletnega klaviaturista Jima Gilmourja, so po koncu zadnje koncertne turneje spomladi 2020 odšli v studio snemat svoj prvi akustični album, ki je bil v marsičem posledica vseh mogočih omejitev normalnega glasbenega delovanja povezanih z razglasitvijo pandemije COVID-19. Dolgoletni privrženci skupine so se vseeno razveselili novice o novem albumu pa čeprav ‘samo’ akustičnemu, saj je predhodni album »Sagacity« (2014) med večino zapustil precej mešane občutke.

»Symmetry« ponuja povsem drugačen pristop do Saga klasik kot smo jih bili od te skupine do sedaj vajeni saj reanžirani standardi vsebujejo ševilne orkestralne, jazzovske in folk elemente na račun gostujočih godal. Ian Crichton, ki slovi predvsem kot odlični električni kitarist, pa je končno dobil priložnost, da je v večji meri lahko demonstriral tudi svojo izvrstno igranje akustične kitare. Že na reanžirani klasiki »Pitchman« z albuma »Heads Or Tales (1983) je moč zaznati nekatere sramežljive vendar zabavne elemente jazz rock fusiona. Še posebno dobro izpadejo tisti Saga standardi, ki imajo že v izvirniku močan simfonično-inštrumentalni pečat kot je denimo mojstrovina »Images« z albuma »Images At Twilight« (1979). Slednja predstavlja vrhunec »Symmetry« ter ima v novi preobleki že skorajda ‘kinematičen’ pečat saj zveni kot glasbena podlaga za kakšen film.

Precej nepričakovani »House of Cards« (2001) standard »Always There«, ki je posvečen vsem Saga privržencem, navduši s svojim spremenjenim pastoralnim ambientom na račun akustičnokitarskih harmonij, ki se odlično priležejo Sadlerjevi imenitni pevski predstavi. Med nepričakovanimi standardi, ki v akustični preobleki izpadejo celo še boljše kot v izvirniku, izstopa romantični »Say Goodbye to Hollywood« z albuma »Steel Umbrellas« (1993), ki je sicer že v izvirniku imentina balada in vsebuje klaviaturista Jima Gilmoruja na glavnem vokalu. Slednji se prav tako izkaže na akustični verziji »Worlds Apart« (1981) standarda »No Regrets«, medtem ko akustična verzija »Tired World«, ki izvira iz prvenca »Saga« (1978), ponudi še enega izmed »Symmetry« vrhuncev, predvsem na račun kitarske solaže, ki vsebuje tudi presenetljive jazzovske elemente.

Na novo reanžirani Saga standardi v akustični in delno orkestralni preobleki izpadejo zabavno in všečno zato bo »Symmetry« zagotovo všeč vsem dolgoletnim privržencem legendarnih Kanadčanov. Za vsakogar, ki se je spraševal kako bi Saga zveneli z dodatkom godal ter s prisotnostjo akustične namesto električe kitare je zdaj končno dobil odgovor. »Symmetry« ravno zaradi tega izpade kot eden njihovih najbolj progrockovsko usmerjenih studijskih projektov do zdaj čeprav ne vsebuje novih skladb. To pa je tudi glavni razlog, da bodo po njem planili predvsem dolgoletni privrženci, ki bodo tako lažje počakali na izid ‘regularnega’ studijskega albuma z novimi skladbami.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Pitchman
2. The Perfect Time To Feel Better
– Time To Go
– The Perfectionist
– We Hope You’re Feeling Better
3. Images – Chapter 1
4. Always There
5. Prelude # 1
6. Say Goodbye To Hollywood
7. Prelude # 2
8. The Right Side Of The Other Hall
– Footsteps in the Hall
-On The Other Side
You Were Right
9. La Foret Harmonieuse
10. Wind Him Up
11. No Regrets – Chapter 5
12. Tired World – Chapter 6

Zasedba:
Michael Sadler – vokal
Jim Gilmour – klaviture, klarinet, vokal na skladbah št. 6. in 11.
Ian Crichton – kitara
Dusty Chesterfield – bas kitara, klaviature
Mike Thorne – bobni, spremljevalni vokal


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki