Sinner: Brotherhood

0 99

Založba: Atomic Fire Records
Datum izida: 15. 7. 2022
Produkcija: Mat Sinner
Dolžina albuma: 53.22 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 8.5/10


Sinner veljajo danes za eno nemških heavy rock in heavy metal zasedb z najdaljšo ero delovanja. Šef skupine, njen pogonski motor, vizionar, glavni komponist, producent, vokalist in basist Mat Sinner, pa je zlasti na nemški metal sceni, že pred leti postal vrsta ikone. Kdor malo spremlja reči ve povedati, da Mat Sinner nikdar ni skrival močne navdahnjenosti nad Thin Lizzy. Pravzaprav ta navdahnjenost okarakterizira večji del kariere skupine. So pa Sinner v karieri izdali tudi že silno trde in metalsko nabrušene izdelke. V misel vskoči zlasti era studijskih izdaj skupine tam med letoma 1997 in 2003.

Po »There Will Be An Execution« (2003) so Sinner nadaljevali s serijo izdaj, v zvoku le-teh pa so se vrnili k heavy rock zvočnosti navdahnjeni nad prvinami rock izročila sedemdesetih. Matt Sinner je uspel s Primal Fear veliki met in fokusiranja na matične Sinner je bilo vse manj in manj. Dejansko je delovalo, kot da ne bomo nikdar več deležni albuma, ki bi postregel s tako silovito in metalsko nabrušeno produkcijo, kot nepozabni »The Nature Of Evil« (1998).

Po nekaj čudnih manevrih, zlasti ob integraciji ženskega vokala ter še enem precej povprečnem izdelku »Santa Muerte« (2019, RockLine recenzija) je izgledalo, kot da na Sinner ni treba več usmerjati nobene pozornosti ter da je bend opravil svoje poslanstvo, oziroma da ostajajo Primal Fear za Mata Sinnerja prvi fokus Sinner pa njegov hišni bend. Narobe. »Brotherhood« je v primerjavi z vsem kar so Sinner izdali po letu 2003 prava pošast. Na »Brotherhood« so Sinner opravili korenit zasuk. V glasbeni usmeritvi in produkciji. Gre namreč za album, ki je našel priključek z »There Will Be An Execution« in več. Celo z »The Nature Of Evil«.

Kitarske fraze Toma Naumanna že dolgo časa niso delovale tako nasršeno, ‘zvito’ in ‘žleht’, kot tudi ne sam vokalni ekspoze Matta Sinnerja. Fraziranje je režeče, doživeto in nepopustljivo kot ni bilo skoraj dvajset let. Sinnerjevo ljubezen do Thin Lizzy izkazuje ob buditeljski naslovni skladbi na albumu še sklepna, umirjena 40 Days And 40 Nights, slednja zlasti zavoljo njegovega vokalnega pristopa. »Brotherhood« je torej všečno strupen, širokogrudno nazobčan in v decibelih navit heavy metal album. Primat znova prevzemajo neo-klasično/Judas Priestovsko navdahnjene tercetne harmonije, ki spremljajo ‘nabrušeno’ fraziranje ter dajejo albumu obenem muzikalno ter atmosferično izpolnjenost. »The Brotherhood« je album, ki nagovarja z izrazitim drama teatrom in pompom. In je na trenutke intenzivirano mračen. Tudi razmestitev samih točk nekoliko spominja na čase »The Nature Of Evil« albuma. Odpiranje s silno nabrušenim Bulletproof (nepopustljiva The Man They’ve Couldn’t Hang – bi lahko bila prav tako izbrana na poziciji otvoritve albuma), potem je tu na sredini sedem minut in pol dolga in sila ambiciozna kompozicija The Last Generation, polna razpoloženjskih in motivnih preobratov, s podaljšanim kitarskim duelom v sklepni fazi njenega razvoja, kar spominja na naslovno skladbo malo prej omenjenega klasičnega Sinner albuma ter, kot omenjeno, prav na repu mirnejša točka 40 Days And 40 Nights, kot to velja za The Sun Goes Down – priredbo Thin Lizzy izvirnika, ki sklene »The Nature Of Evil«.

Tudi sicer ni časovnega mašila na novem albumu, kar pomeni da je ekipa našla odlični kreativni zasun pri komponiranju materiala za album, ki izkazuje novo najdeno svežino. Mat Sinner je nekatere skladbe pretkano opremil tudi z orkestracijami ter dodatnimi klaviaturami, kot tudi okrepil vokalne harmonije. To je za Mata Sinnerja skorajda rutina, vendar pa ti ‘dodatki’ tokrat atmosferično intenzivno grabijo, kot že dolgo ne.  Z izrazito nasršenostjo fraziranja v produkciji ter kontrastnim ritmičnim stampedom, je »Brotherhood«, kot skupno 20. studijski album teh velikih nemških starešin metala, pravi ‘metalski torpedo’ skvašen po vzvodih najboljšega kar prinaša tradicija nemške šole heavy metala. Naj tako tudi ostane.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Bulletproof
2. We Came To Rock
3. Reach Out
4. Brotherhood
5. Refuse To Surrender
6. The Last Generation
7. Gravity
8. The Man They Couldn’t Hang
9. The Rocker Rides Away
10. My Scars
11. 40 Days 40 Nights

Zasedba:
Mat Sinner – vokal, bas kitara
Tom Naumann – kitara
Alex Scholpp – kitara
Markus Kullmann – bobni

Gostujoči glasbeniki:
Dave Ingram, Erik Martensson, Giorgia Colleluori, Lisa Müller, Mark Basile, Neil Witchard, Oliver Palotai, Ralf Scheepers, Ronnie Romero, Sascha Krebs, Stef E., Tom Englund


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki