Nordic Union: Animalistic

0 120

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 12. 8. 2022
Produkcija: Erik Martensson
Dolžina albuma: 39.30 min
Zvrst: Heavy Metal/Hard Rock
Ocena: 8.5/10


Nordic Union je melodičnometalski projekt naveze Erika Martenssona (Eclipse) ter Ronnie Atkinsa (Pretty Maids), njun novi album »Animalistic«, pa je že tretji v seriji. Po štirih letih je nasledil predhodnika »Second Coming« (RockLine recenzija). Štiri leta presledka ni malo, a glede na nenehno zaposlenost obeh glasbenikov, je nasploh čudno, da še najdeta kak sveženj dodatnega časa. Atkins je legenda. Možakar v zadnjih letih doživlja pravo renesanso. Očitno je njegov boj z rakom zelo uspešen, v zadnji eri je namreč izdal dva odlična samostojna albuma, drugega med njima z naslovom “Make It Count” (RockLine recenzija) prav v letošnjem letu. Tudi Martensson ostaja nepopustljiv. Tako s svojimi Eclipse ter ostalim kupom projektov, vštevši W.E.T., kot tudi garaštvo na mestu visoko iskanega producenta.

“Animalistic” je še en album, ki izkazuje posebnost, da vlada med Eclipse in Pretty Maids mnogo velika sorodstvena spravljivost, pri čemer so Pretty Maids skupina od katere se Martensson uči. Vse od malih nog in s katero je navdahnjen še vse od časov, ko je vstopil v svet profesionalnega glasbenika. A Martensson slovi od nekdaj tudi po tem, da je odličen komponist. Občutek za muzikalnost, za postavitev kompozicije da ta zgrabi hipoma, mu teče v venah. To izkazujejo albumi Eclipse in to izkazuje tudi novi Nordic Union album, ki je neverjetno spretno in vrhunsko skvašen izdelek, z ekspozejem izredne komponistične razgibanosti in razrahljanosti. To pa velja tudi za izredno dinamiko v nihanju visoko vibrantnih vzdušij pretežno mračne, a izrazito pompozne drama teater muzikalnosti albuma.

»Animalistic« je najbolj nabrušen Nordic Union album, ki sta ga Martensson in Atkins spravila skupaj do tega dne. Kot govori njegovo ime. Bestialen. Atkinsa prepoznaš hipoma. Njegova grlena in eksplozivna vokalna narava ohranja vse zaščitne znamke po katerih je ta, lahko rečemo kar ikonski heavy metal vokalist poznan in cenjen. Neverjetno je koliko pogonskega in visoko oktanskega goriva ohranja Atkins tudi v času, ko so Pretty Maids na večletnem mirovanju ali navidezno pokopani. Je pa nekaj. Vseskozi ga obkroža cvetober najboljših skandinavskih komponistov v metalu, sem pa sodijo seveda tudi Martenssonove vseobsežne usluge, s katerimi je neusahljivi Erik na »Animalistic« spravil skupaj kanonado briljantno ihtavih melodičnometalskih jurišnic, ki med seboj kar tekmujejo v muzikalni nalezljivosti. Album, ki te zgrabi v hipu in drži čvrsto ob sebi znotraj krepostno definiranih 39. minut igralnega časa. Znova je težko iskati favorite, ki bi na albumu izstopali, kar pomeni da poseduje »Animalistic« izredno dovršenost in dorečenost.

»Animalistic« je primer optimalne naveze v iskanju metalske rušilnosti in muzikalne pompoznosti. V tem so tako Pretty Maids, kot Eclipse pravzaprav mojstri, na novem Nordic Union albumu, pa opravi torej Martensson svojo vlogo komponista, producenta ter multi-instrumentalista naravnost sijajno. Kdor pozna njegov opus, pri tem niti ne bo posebno presenečen. Ob Atkinsonovi fenomenalni vokalni predstavi s katero legendarni pevec znova jemlje dih ter Martenssonovem supervizorstvu »Animalistic« preprosto ne zmore in ne zna razočarati. Izmed treh Nordic Union albumov je z naskokom najbolj nabrušen in bestialen. Zanimivo je da zaznamuje album ‘kroše za krošejem’ sosledja jurišnic, »Animalistic« pa se za hip ‘ustali’ šele tik pred koncem s skladbo Last Man Alive, ki izžareva več Eclipse karakterja temelječega na srednje hitrem tempu, a izpeljanega v izročilu doseganja nove hipermuzikalne nalezljivosti. Visoko oktansko izgorevanje vrne albumu finalni tornado imenovan King For A Day.

 Če ste nemara postali skeptiki glede trilijona umetno zlepljenih in večkrat ne prav smelih projektov, ki jih v zadnjih letih generira založba Frontiers Music Srl., je v primeru Nordic Union zagotovo to, da učinkuje vez kreativne kemije med Martenssonom in Atkinsonom povsem organsko in brezhibno. »Animalistic« je preprosto povedano odličen melodičnometalski dosežek poln vražje adrenalinske naglice.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. On This Day I Fight
2. In Every Waking Hour
3. If I Could Fly
4. Riot
5. This Means War
6. Scream
7. Animalistic
8. Wildfire
9. Shot In The Dark
10. Last Man Alive
11. King For A Day

Zasedba:
Ronnie Atkins – glavni in spremljevalni vokali
Erik Martensson – solo in ritem kitare, bas kitara, klaviature, spremljevalni vokali

Sodelujoči glasbeniki:
Fredrik Folkare – kitarske solaže
Henrik Eriksson – bobni
Thomas Larsson – kitarske solaže na skladbah Scream, Riot in Last Man Alive


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki