Sylvan: One To Zero

0 86

Založba: Gentle Art of Music/Soulfood
Datum izida: 28. 5. 2021
Produkcija: Sylvan
Dolžina albuma: 65.51 min
Zvrst: Neo-Progressive Rock
Ocena: 9.5/10


Sylvan so dolgoživa nemška neo-progresivna rock zasedba, ki deluje na sceni že več kot 30 let. Po osmih letih delovanja pod imenom Temporal Temptation, so leta 1998 prešli v Sylvan, naslednje leto pa izdali svoj studijski prvenec »Deliverance«. 22 let zatem je tako privekal na svet še deseti studijski album skupine z naslovom »One To Zero«. Skupina je že davno tega zakoličila standarde svojega glasbenega artizma, ki ga ceni in spremlja konkretna četa progresivnorockovskih privržencev. Le-ti zahtevajo od skupine vedno najboljše, saj so Sylvan znani po svoji perfekciji in veliki kreativni angažiranosti, vselej ko se lotevajo pisanja nove glasbe, s čimer pa so svoje čuječne oboževalce v polnosti razvadili.

Deseti album torej ni mala stvar. Sploh ob izredni kilometrini, ko je bend skozi evolucijo preizkusil marsikaj, ponudil marsikaj. Pa vseeno. Predhodnik »Home« od katerega mineva krepkih šest let, in s katerim so Sylvan vsekakor želeli ponuditi nov, zanimiv in drugačen album, ni ravno uspel razvneti srca do te mere, kot so Sylvan razvnemali z najbolj prodornimi časi svoje kreativnosti, ko sta npr. nastala visoko ambiciozna albuma »Posthumous Silence« in »Artificial Paradise«. Oba veljata še danes za nekaj najboljšega kar so Sylvan spravili od sebe.

»One to Zero« ni konceptualen album. Besedila so osebno izpovedne narave, zato gre za deset zaključenih štorij, ki raziskujejo tudi najbolj intimne kotičke duše posameznika. Da, dejansko ne povedo Sylvan na novem albumu nič novega, dostavili pa so briljantno aranžiran album v dolžini ure in pet minut, z desetimi silno razgibanimi in idejno slikovitimi točkami, kronanimi z izjemnimi artističnimi finesami. Ko govorimo o ubiranju filigranskih potez, jedrnatih dotikih izplena velike imenitnosti v doseganju optimiziranja aranžmajev v skladbah, so Sylvan postali skozi leta veliki mojstri svoje obrti. Res, da so Sylvan v svoji iztočnici še vedno verzija neo-progresivnega žanra, vendar pa združuje tališče njihovega komponiranja zlasti v novih časih kup prepletajočih elementov, ki izhajajo iz drugih žanrov. Ta fenomen absorbirajo Sylvan v današnjih časih naravnost vrhunsko. Na način, ki daje rezultat eklektične narave. Unikatne, edinstvene. Gre za briljantno progresivnorockovsko mineštro, ki se je ne moreš naposlušati. A to niti ni več novost. To je bilo pričakovano tudi na novem albumu. Fascinantno je to, da so se Sylvan po »Home«, ki je želel zveneti pretirano drugače, spogledali s koreninami in spravili od sebe resnično vrhunski dosežek, ki ne preneha navduševati.

Elementi zvoka so znova v fascinantnem ravnovesju, pri čemer lahko na momente kitara tudi konkretneje poseže po distorziranih manevrih, kot je to nakazano Go Viral, ki bo všečen tudi ljubiteljem Muse (popadljivi refren), medtem ko se skladba dražljivo odpira v zvoku sintetiziranja osemdesetih, ki se ošvrkne ob rojake Alphaville. Sicer so Sylvan konglomerat stare šole, ki črpa od staroselskih rojakov progresivnorockovskega pionirstva Eloy, Pink Floyd  pa so pri nemški progresivnorockovski retoriki skorajda neizbežna vzporednica. Sicer pa vsebuje tudi novi album trenutke, kjer je zaznavna vzporednica artizma z artistično najbolj pronicljivimi zasedbami britanskega otočja, kot sta Marillion in I.Q. ,od novejših zadev, pa so Sylvan v nizanju razpoloženj in vzdušij primerljivi tudi s Porcupine Tree, Stevenom Wilsonom in Poljaki Riverside.

Spekter rabe in izkoristka je izjemen. Ezoterični melotron, vložki na ‘moogu’, kombiniranje aranžmajev godal, da ne govorimo o finesah dodajanja elektronike, programiranja, vzorčenja. Tu je izjemno poslušljiva Start of your life, ki bi lahko bila v osemdesetih velik hit, saj nosi nekaj new wave/synth pop odseva starih časov, fuzija elektronskih zvokov z distorziranimi kitarami in nadvse nalezljivo efektiranimi napevi delujejo v produkcijski estetiki modno. Tak pristop bi ubrali nemara celo današnji Simple Minds. Druga takšna muzikalno izjemno spretno izpiljena točka, rojena za radio je subtilna Worlds Apart v zadnjem delu albuma. Ena najbolj razgibanih in progresivno zacopranih lepotic tega albuma je gotovo On My Odyssee, kjer skupina v vsega dobrih šestih minutah na enem samem mestu razkaže mnogo obrazov svojega glasbeno artističnega vrvohodstva. Pri vsem tem je nemara bolj pomembno, kot se zdi, da je Marco Glühmann prenehal z vokalnim »eksperimentiranjem« in se vrnil k svojemu klasičnemu petju. Na albumu »One to Zero« vas bo zlomil, razdrl vam bo srce, tako globok in pronicljiv je njegov visoko čuteč in subtilen vokalni karakter. Pevec je dostavil najboljše kar zna in zmore (ta hip) in njegova predstava je poglavje zase. Sije z vso intenziteto in očara v vsakem trenutku tega albuma. Encoded At Heart ob uvodni spremljavi klavirja, je eden Marcovih ekspresivnih vrhuncev na albumu.

»One to Zero« je absolutni triumf velike artistične zrelosti skupine. Šest let je lepa doba in bend je ta časovni rang spretno izkoristil. Resetiral se je,  se za hip spogledal s preteklostjo, ustvarjal s sedanjostjo in ujel magijo. Melanholije, koprnenja, trenutkov, ki nagovarjajo mračno, a po drugi strani trenutkov, skozi katere zasije brezmadežna deviška čistost, ne primanjkuje. Razporejeni so v briljantnem ravnovesju. Kontemplativno. Zaznavno. Čuteče. Medsebojni dialog mnogih obrazov, odsevov, je na moč prefrigano ujel pravi simbiontski odnos vseh gradnikov.

Ob albumu »One To Zero« je pravzaprav presunljivo spoznanje, da je to album, četudi prihaja 22 let za prvencem, ki ga lahko opredelimo, kot posrečeno izhodišče, za vse tiste, ki skupine ne poznate, pa ne veste kje bi jo začeli odkrivati. Na albumu je treba izpostaviti vrhunske zvočne manevre fantastične produkcije. Mojstrovina.  

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Bit by Bit (6:16)
2. Encoded at Heart (6:42)
3. Start of Your Life (3:14)
4. Unleashed Power (7:31)
5. Trust in Yourself (5:33)
6. On My Odyssee (6:26)
7. Part of Me (9:16)
8. Worlds Apart (3:58)
9. Go Viral (6:41)
10. Not a Goodbye (10:14)

Zasedba:
Marco Glühmann – vokal
Volker Söhl – klaviature
Sebastian Harnack – bas kitara
Matthias Harder – bobni
Johnny Beck – kitara

Gostujoči glasbeniki:
Kalle Wallner (RPWL) – dodatne akustične kitare
Yogi Lang (RPWL) – dodatne klaviature
Katja Flintsch – violina, viola
Bine Heller – spremljevalni vokal


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki