T. Rex: Dandy in the Underworld

0 169

Datum izida: 11.03.1977
Založba:
EMI
Produkcija:
Marc Bolan
Dolžina:
37:52
Zvrst:
glam rock
Ocena:
8.5

»Dandy in the Underworld« je bil poslednji album za glamrockovsko ikono Marca Bolana in njegove T. Rex, saj je legendarni kitarist in pevec nedolgo po izidu tega dosežka izgubil življenje v avtomobilski nesreči. Na albumu je sodelovala cela plejada spremljevalnih pevk in pevcev na čelu z Bolanovo ženo Glorio Jones, ki je preživela usodno avtomobilsko nesrečo. Že naslov albuma je bil takšen, da se je zdelo kot, da bi Bolan slutil, da se v kratkem odpravlja v starogrško podzemlje, katerega je tako rad opeval v nekaterih svojih zgodnjih besedilih.

Kljub mračnemu naslovu in temni naslovnici pa je bil »Dandy in the Underworld« večinoma naphan s pozitivistično atmosfero. T. Rex so se tedaj uspeli pobrati tudi v komercialnem smislu in ko so se odpravili na turnejo, kjer so jih spremljali punkerji The Damned, se je zdelo, da jih čaka še vznemirljiva prihodnost. Nihče ni niti slutil, da bo kmalu po izidu albuma vsega konec. Bolan se je v tej fazi svoje kariere razvil v dobrega producenta tako, da je album vseboval izjemno trdno in konsistentno produkcijo. Obenem je začel eksperimentirati z novimi pevskimi pristopi, kjer se je čutilo, da so nanj vplivala srečanja z nekaterimi punk skupinami tistega časa.

Naslovna in obenem otvoritvena skladba, je bila naphana z vrsto imenitnih spremljevalnih vokalnih harmonij. »Crimson Moon« je bil moderniziran glam rock, ki se ni sramoval nekaterih punk vplivov. Nostalgično-igrivi »Universe« se je oplajal predvsem na zvoku Hammond orgel. »I’m a Fool For You Girl« je bil še en primer navidezno preproste, a genialno strukturirane skladbe. Boogie rocker »I Love to Boogie« je predstavljal nekakšno vrnitev nazaj h koreninam. »Visions of Domino«, prototip T. Rex klasike, je bil na krilih odličnega Bolanovega petja prepojen s potentnostjo, glamurjem in epskostjo. »Jason B. Sad« je bil zabeljen z mogočnim simfoničnim aranžmajem, zibajočimi se ritmi ter odličnim refrenom.

Tudi »Groove a Little« zveni kot, da bi bila ustvarjen v zlati eri glam rocka in ne v drugi polovici sedemdesetih. »The Soul of My Suit« je vseboval buditeljski antem, katerih je Bolan v svoji prekratki karieri ustvaril kar nekaj. Z repetativnim ritmom obteženi »Hang-Ups« vsebuje dve dobri, a kratki kitarski solaži. Med vrhunce albuma se vsekakor lahko uvrsti epski »Pain and Love«, ki je bil na račun izvrstnega petja ter mogočnih simfoničnih aranžmajev eden izmed najbolj zrelih skladateljskih trenutkov Bolanove kariere. Tu se je lahko še bolj nazorno čutil vpliv punka na njegov vokalni pristop, predvsem druženje z Generation X in njihovim tedaj malo znanim pevcem Billyem Idolom. Zelo verjetno je, da bi Bolan tudi kasnejše novovalovske vplive z veseljem ‘zagrabil’, če bi ostal živ. Poslednja skladba na albumu, »Teen Riot Structure«, je bil izvrsten glam rocker z izrazito angleško atmosfero.

Z nadvse kvalitetnim poslednjim T. Rex dosežkom »Dandy in the Underworld« je bilo veliko prezgodaj konec življenjske poti ene izmed največjih rock ikon sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Kdo ve kam bi ga glasbena pota odpeljala, če ne bi leta 1977 umrl za posledicami avtomobilske nesreče. Verjetno bi tudi v osemdesetih navduševal z odlično glasbo, medtem ko bi bil nadvse zanimiv njegov odziv na glam metal sceno. Po Bolanovi smrti so T. Rex seveda prenehali z obstojem. Bolanov najstarejši glasbeni sodelavec, tolkalist Steve Peregrin Took je umrl leta 1980 zaradi zadušitve s češnjo, ki se je nahajala v njegovem koktejlu. Dolgoletni basist Steve Currie je umrl leta 1981. Dolgoletni bobnar Mickey Flinn je s svojim T. Rex tribute bandom vztrajal do svoje smrti leta 2003. Band so po Bolanovi smrti poskušali obuditi glasbeniki, ki z izjemo Flinna nikoli niso igrali z Bolanom. David Bowie, Roy Wood in Bill Legend so s peticijo zahtevali, da naj se to početje zaustavi. Zarečenega kruha se največ poje zato Legend, edini še živi član klasične T. Rex postave, od leta 2014 dalje vodi svoj T. Rex tribute band, čeprav s tem dejanjem nikakor ni navdušil večine Bolanovih privržencev.

Avtor recenzije: Peter Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Dandy in the Underworld (4:33)
2. Crimson Moon (3:22)
3. Universe (2:43)
4. I’m a Fool for You Girl (2:16)
5. I Love to Boogie (2:14)
6. Visions of Domino (2:23
7. Jason B. Sad (3:22)
8. Groove a Little (3:24)
9. The Soul of My Suit (2:37)
10. Hang-Ups (3:28)
11. Pain and Love (3:41)
12. Teen Riot Structure (3:33)

T. Rex:
Marc Bolan – vokal, kitara, bas kitara, tolkala, tamburin
Gloria Jones – spremljevalni vokal
Steve Currie – bas kitara
Herbie Flowers – bas kitara
Davey Lutton – bobni
Tony Newman – bobni
Dino Dines – klaviature
Miller Anderson – kitara

Gostujoči glasbeniki:
Steve Harley – spremljevalni vokal
Alfalpha – spremljevalni vokal
Nick Laird-Clowes – spremljevalni vokal
Andy Harley – spremljevalni vokal
Sam Harley – spremljevalni vokal
Scott Edwards – bas kitara
Paul Humphrey – bobni
Chris Mercer – saksofon
Bud Beadle – saksofon, flavta
J.B. Long – violina

 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki