Testament: Titans of Creation

0 142

Založba: Nuclear Blast Records
Datum izida: 3. 4. 2020
Produkcija: Chuck Billy, Eric Peterson & Juan Urteaga
Dolžina albuma: 58.34 min
Zvrst: Thrash Metal
Ocena: 8.5 / 10


Če bi imel svet velikih pet thrash metala, se ve, kdo bi bil peti. Če ne kar prvi, v kolikor bi pri tem odpadlo merilo komercialne uspešnosti. Nezlomljivi duh Bay Area thrash metal legend z glasbeno ekipo, ki pod svojim okriljem združuje (zelo verjetno) pet največjih glasbenih talentov, ko nanese debata na ta žanr, ostaja tudi s »Titans Of Creation« pač nezlomljiv.

Testament v karieri niso nikoli posneli slabega albuma. Preprosto jim ga ni uspelo, ker so predobri za kaj takšnega. Tudi novi album »Titans Of Creations«, ki so ga Testament pričeli ustvarjati že leta 2017, je natanko to, kar se od Testament v novih časih praviloma želi in pričakuje. Dvanajsti studijski album v 33 letih delovanja skupine, odkar je izšel nepozabni studijski prvenec »Legacy«. Bend pa še kar ne popušča. V februarju jim je še uspelo zvoziti evropski del skupne turneje z Exodus in Death Angel, po vrnitvi na domove v ZDA pa so se pričele težave. Posamezni člani vseh treh zasedb so staknili okužbo z virusom Covid-19, pri čemer se je bobnar zasedbe Death Angel Will Caroll komaj zlizal. Pozitivne teste o okuženosti sta prejela tudi člana Testament Chuck Billy in Steve DiGiorgio, a sta vse dobro prestala.

V vseh ozirih, produkcijskem in komponističnem, je »Titans Of Creation« znova klasičen Testament studijski standard. Nagovarja živo in razbeljeno! Produkcija je briljantna, energija sapo jemajoča in strici še vedno brezmilostno in srdito žgejo! V kitarskem fraziranju, podprtem z neuničljivimi bobnarskim salvami Gena Hoglanda, pa bestialno, skrajno uničujoče ter rušilno in besed, ki bi opisale ves sproščeni gnev in adrenalinsko naglico, slovenski jezik preprosto še ni izumil. Ob brezgrajni produkciji so Testament v današnjem času hkrati biblična poštevanka zakladnice thrash metala, ki je v dolgoživi karieri svojo formulo thrash metala prignala do artističnih meja. Očitno je to to in naprej ne gre. Čeprav izdaja skupina albume zelo počasi, v štiriletnih presledkih, bomo na »Titans Of Creation« zaman iskali kaj, česar od Testament že ne bi slišali ali kaj posebno svežega, saj je zelo podoben albumoma »Brotherhood of the Snake« ter »Dark Roots of Earth«. Obenem je treba poudariti, da so vse skladbe dobre, nekatere med njimi pa po kvaliteti vsekakor izstopajo in tem lahko brez težav pripnemo laskavi predznak ‘prav dobro’ ali ‘odlično’.

Peterson in Skolnick ostajata peklenski kitarski dvojec, o kakršnem lahko le sanjaš. Dinamita v prstih jima ne zmanjkuje niti v letu 2020, skupaj funkcionirata ulito, povsem kontemplativno. Kitarsko navezovanje deljenih solaž obeh ohranja izjemen dialog in tudi danes pooseblja kipečo in nebrzdano strast ter (studijsko) šegavost velike iskrivosti. Klasičnega Testament teatra in špasa, ki je sicer eden od temeljev glasbene izkaznice thrash metala, za katerim stoji skupina, v oziru doprinosov obeh kitaristov (sploh solističnih) resnično ne primanjkuje. Njuno delo je na tem albumu znova »posladek« svoje sorte ter do neke mere manifestacija mladostniške energije, ki jo legendarna kitarista še vedno iskreno poosebljata tudi po več kot treh dekadah. V točkah, kjer Testament z izbranimi frazami niti ne presenetijo več, pa ritem sekcija poskrbi za razgibanje samih fraz z nekaterimi zares briljantnimi vložki in prehodi, kot npr. v City of Angels, kar zagotavlja dovolj teatra, da drži album poslušalca vseskozi ob sebi. In če ste kak rif slišali že na kakšnem starejšem Testament albumu novega milenija, pa se fantje, če ne prej, zagotovo odkupijo s sleherno mid-eight pasažo. Tu osupnejo v duhovitosti nizanja modulacij in nenadnih preklopov, ki si sledijo v zaporedju peklenske hitrosti, kar preprosto povedano navdušuje.

Če je Children of the Next Level pričakovani thrash metalski jurišnik tipske Testament recepture,  ki v  otvoritvi albuma takoj zgrabi za goltanec, sta npr. skladbi City Of Angels in Dream Deceiver v vodilnih frazah bolj klasično nastavljeni ter reflektirata vpliv starih zasedb, tipa Judas Priest. Postane pa »Titans Of Creation« bolj zanimiv nekje v drugem delu, s skladbo Ishtar’s Gate, z zares prodornim in posebno markantnim rifom ter grabežljivo ritmično kinetiko, kupom obratov v  vodilnih frazah, ki enkrat več poosebljajo kreativno duhovitost, s katero Testament od nekdaj tako prijetno dražijo poslušalca. Ena boljših skladb albuma. V The Healers in Curse Of Osiris so zaznavni okruški black metala, kar tudi ni več novost za skupino, pri čemer bi lahko izhodni mračni instrumental Catacombs brez težav uporabili tudi za kak blackmetalski album.

Glede na to, da obči jezik thrash metala praviloma zelo hitro prehaja k svojemu bistvu, je »Titans Of Creation«, ki sicer ne skriva velike zavzetosti skupine v času njegove kreacije, pravzaprav predolg album. Kar nekaj je skladb, ki »prebijejo« šest minut igranega časa, čeprav povedo vse v štirih minutah. Takšna je tudi otvoritvena Children of the Next Level, ki tega ne potrebuje. Od tod ni daleč spoznanje, da album ne bi izgubil prav nič bistvenega v svoji kvaliteti, če bi bil za dva komada krajši. Suma sumarum. »Titans of Creation« je vsekakor zelo, zelo dober in na trenutke naravnost odličen album, čeprav Testament z njim artistično ne presenečajo. Ljubitelji skupine ga bodo vsekakor zgrabili z obema rokama in brezmejno gulili v CD predvajalnikih. Za to ni treba skrbeti.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Children Of The Next Level
2. WWIII
3. Dream Deceiver
4. Night Of The Witch
5. City Of Angels
6. Ishtar’s Gate
7. Symptoms
8. False Prophet
9. The Healers
10. Code Of Hammurabi
11. Curse Of Osiris
12. Catacombs

Zasedba:
Chuck Billy – vokal
Alex Skolnick – kitara
Eric Peterson – kitara
Steve DiGiorgio – bas kitara
Gene Hoglan – bobni 


Testament – Children Of the Next Level (uradni animirani video)
Testament – “Titans of Creation” (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki