Thundermother: Heat Wave

0 142

Založba: AFM Records
Datum izida: 31. 7. 2020
Produkcija: Søren Andersen
Dolžina albuma: 49.24 min
Zvrst: Hard Rock / Heavy Metal
Ocena: 8.5/10


Thundermother je švedski vseženski rock’n’roll kvartet, za katerega je izgledalo, da je bilo še leta 2017 vsega konec, saj so ustanovno članico in kitaristko Filippo Nässil zapustile vse štiri članice tedanje postave. A je usoda hotela drugače in punci je v relativno kratkem času uspelo obnoviti ekipo, ki je tako postala kvartet. Tako je skupina v lanskem letu že obhajala odre največjih festivalov v Evropi ter opravila celo konkretno headlinersko turnejo. Prvo v karieri. V nemškem delu Evrope in Skandinaviji se Thundermother že lahko pohvalijo z zavidljivo bazo privržencev.

Vselej je fascinantno spremljati skupine, ki jih v celoti sestavljajo ženske. Svoje čase je delovala na Švedskem sila obetavna skupina tovrstnega kova, ki je tudi izdala lep niz albumov, pa kasneje razpadla. Imenovale so se Crucified Barbara. Ob navržbi tega imena lahko nekateri »srečneži« – živeči v hermetično zadušljivi deželi »butičnih rockeric«, stisnjeno med Kolpo in Alpe,  že merite, o čem bo tekla beseda v nadaljevanju.

Thundemother so s »Heat Wave« od sebe spravile zelo zrel dosežek, kjer je skladb odločno preveč, vendar pa je tudi število trinajst, kolikor se jih je znašlo na novem albumu, nekakšna srečna številka, saj predstavlja skupino v novi, osveženi podobi kot izredno koherentno enoto, ki takšne konsistence do albuma »Heat Wave« še ni dostavila. Novi album skupine je odraz novo najdenega navdušenja, vizije jasnih ambicij, strastne predanosti in čvrste osredotočenosti, da dosežeš cilj. Kar ne ubija, krepi. Bend pa je šel naravnost skozi ogenj »očiščenja« in doživel »dragoceno« izkušnjo.

Sicer je album predvidljiv in punce ne odkrivajo nove glasbene revolucije. Čuti se kar nekaj vplivov skupin, kot so AC/DC, kar pomeni, da bodo Thundermother všečni tudi vsem AC/DC klonom tipa Airbourne, pobalinska nota je nadalje injicirana z navdihovanjem nad Guns N’ Roses. Bend je zelo »slečen«, iskren in pristopa naravnost. Frontalno. Fraze so preproste, ritmi popadljivi in jurišni. Pretežno »adrenalinski« album, ki vabi na peklenski žur, prelit z izgorevanjem visoko oktanskih derivatov ter nabit z meglicami cigaretnega dima in alkoholnih hlapov. Torej, kaj loči te punce od povprečne druščine butičnih rockeric? Pridnost in delavnost. Marljivost. Obenem so znotraj nove postave razvile izjemno kemično učinkovanje, jasne vezi medsebojnega zaznavanja. Bend sem ujel na odru Bang Your Head festivala, kjer je s svojo nabritostjo dobrih tisoč glav spravil v pravi delirij. Znajo biti »robate« in jedke. Pevka Guernica je od vraga. Izjemno pečaten in prodoren vokal poseduje, ki nagovarja avtoritativno in dominantno. Skladbe z njim gotovo oživijo. Kitaristka Filippa Nässil je silno vešče podkovana v definiranju minimalističnih trikov, ki pa polnokrvno in takoj vžigajo. Punca zna položiti vnetljivo solažo, ki vzdržuje voltažo sicer naostrenih točk. Poslužuje se tudi slide trikov (na festivalskem nastopu se ne sramuje niti »bottleneck« igranja). Ritem sekcija razvija zaželeno gromoglasnost, kontrastno globino in krepi oziroma intenzivira sam volumen zvočne slike. Komadov je sicer preveč, tudi deset bi jih zadoščalo, ker je slog predvidljiv. A kot povedano. Punce brcajo z vso neukročenostjo, brcajo silovito in z vso elementarno strastnostjo in srčnostjo. Obenem so silno dobre glasbenice. In kot povedano. Niso zadovoljne z malim. Za njih šteje le najboljše. Skladbe so zategadelj izpiljene, album pa razvija intenzivnost in visoko dinamiko.  

Hec je, da ko enkrat definiraš slog, ki je v iztočnici hard rock in se odkrito pajdaši z elementi bluesa, heavy metala, pa tudi punka, se od njega (skoraj gotovo) ne boš več odlepil. Sprememba bi bila preveč radikalna in riziko prevelik. To pomeni, da je nek standard postavljen tudi za prihodnje. Revitalizem je vedno zaželen, saj trka na srca ljubiteljev skupin hard rocka in starokopitne šole metala klasičnih dni še kako učinkovito, po drugi strani pa je jasno, da je evolucija skupine nekako sklenjena. Od tu dalje točno veš, kakšen album lahko od Thundermother pričakuješ. Glede na odlično ekipo in kar konkretne izkušnje je jasno, da nas punce tudi v prihodnje ne bodo puščale na cedilu.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Loud And Alive
2. Dog From Hell
3. Back In ‘76
4. Into The Mud
5. Heat Wave
6. Sleep
7. Driving In Style
8. Free Ourselves
9. Mexico
10. Purple Sky
11. Ghosts
12. Somebody Love Me
13. Bad Habits

Zasedba:
Guernica Mancini – vokal
Filippa Nässil – kitara
Majsan Lindberg – bas kitara
Emlee Johansson – bobni


Thundermother – Dog From Hell (uradni video)
Thundermother – Sleep (uradni video)
Thundermother – Driving In Style (koncertni video)
Thundermother – “Heat Wave” (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki