Tyrannousaurus Rex: Prophets, Seers & Sages: The Angels of the Ages

0 108

Datum izida: 14.10.1968
Založba: Regal Zonophone
Produkcija: Tony Visconti
Dolžina: 30:22
Zvrst: psychadelic folk
Ocena: 6/10

»Prophets, Seers & Sages: The Angels of the Ages«, drugi album psihadeličnih folk rockerjev Tyrannosaurus Rex v podobi kitarista/pevca Marca Bolana in tolkalista Stevea Peregrina Tooka, je izšel proti koncu leta 1968, nekaj mesecev po prvencu tega nenavadnega, psihadeličnofolkrockovskega dueta. V primerjavi s Tyrannosaurus Rex prvencem, ki se je popolnoma utapljal v psihadelične fantazije, sanjarjenja in v abstraktna besedila, se je na določenih skladbah drugega Tyrannousaurus Rex dosežka že občutil rahel Bolanov napredek v vlogi skladatelja in poeta. Kljub temu je Bolan še vedno trmasto vztrajal pri akustični naravi svojih stvaritev, ki so redkokrat prestopile okvire psihadeličnega folka.

Za prvo eksperimentalno presenečenje na albumu je poskrbela uvodna skladba »Deboraarobed«, ki je bila z obratne smeri posneti prvi Tyrannousaurus Rex single »Debora«, kar je bila tedaj inovativna in celo provokativna poteza, danes pa izpade čisto  nič posebnega. Bolanovi akustičnokitarski aranžmaji so bili odigrani še z večjo zavzetostjo kot prej, medtem ko je bilo njegovo specifično petje še vedno izrazito psihadelično in se je še razvijalo. Občasni, krajši in večinoma bizarni psihadelični eksperimenti z disonantnimi zvoki v stilu »Juniper Suction« so bili še vedno nekaj povsem običajnega.

Vplivi orientalske glasbe so bili prav tako še naprej močno prisotni na večini skladb, medtem ko so se mistična besedila na trenutke srečevala s Tolkienom (»Aznael the Mage«) ter potopisi iz eksotičnih dežel (»Eastern Spell«). Took je še razširil svoj nabor eksotičnih tolkal, ki je poleg bongov vseboval tudi piksifon, kitajski gong, afriške bobne in tudi kazoo. Na zaključnem dosežku, »Scenescof Dynasty«, Bolanovo petje spremljajo zgolj ploski roki, kar je povsem dovolj za solidno psihadlično-rustikalno vzdušje.

Tyrannosaurus Rex so bili s svojim vztrajanjem pri nenavadnih, pogostokrat abstraktnih in metafizičnih besedilih, popolnoma akustičnih ter obskurnih strukturah skladb, eksotičnih tolkalih in Bolanovemu specifičnemu vokalnemu pristopu nenavaden pojav celo v eksperimentalno zasoljeni drugi polovici šestdesetih let prejšnjega stoletja. Rahel napredek glede na prvenec je bil zaznaven, vendar »Prophets, Seers & Sages« vseeno ostaja zanimiv predvsem za vse častilce legendarnega lika in dela Marca Bolana. Čeprav komercialni odziv na ta album še zdaleč ni bil slab, pa ga je večina odkrila šele, ko so Bolanovi T. Rex že postali glam rock šampioni in svetovna atrakcija. Prve razpoke med vse večjim egom Bolana ter Tookom, ki je želel prispevati lastne skladateljske ideje, so se začele kazazi že na naslednjem Tyrannosaurus Rex dosežku, »Unicorn« (1969).

Avtor recenzije: Peter Podbrežnik

Skladbe:
1. Deboraarobed (3:33)
2. Stacey Grove (1:59)
3. Wind Quartets (2:57)
4. Conesuala (2:25)
5. Trelawny Lawn (1:46)
6. Aznageel the Mage (1:59)
7. The Friends (1:19)
8. Salamanda Palaganda (2:15)
9. Our Wonderful Brownskin Man (0:51)
10. Oh Harley (The Saltimbanques) (2:19)
11. Eastern Spell (1:41)
12. The Travelling Tragition (1:48)
13. Juniper Suction (1:13)
14. Scenescof Dynasty (4:07)

Tyrannosaurus Rex:
Marc Bolan – vokal, kitara
Steve Peregrin Took – tolkala, spremljevalni vokal

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki