Tyrannosaurus Rex: Unicorn

0 129

Datum izida: 16.05.1969
Založba: Regal Zonophone
Produkcija: Tony Visconti
Dolžina: 39:46
Zvrst: psychadelic folk / folk rock
Ocena: 6.5/10

Tyrannousaurus Rex, kasneje precej bolj znani kot glamrockovski šampioni T. Rex, so na svojem tretjem albumu »Unicorn« iz leta 1969, še vedno delovali v obliki vokalno/kitarsko-tolkalnega dueta v podobi Marca Bolana in Stevea Peregrina Tooka ob producentski podpori Tonya Viscontija. Bolan, ki je tedaj začel raziskovati tudi orgle, in Took, ki se je začel učiti igranja bas kitare, sta za »Unicorn« vseeno nekoliko obogatila in razširila zvok večine kompozicij, kar je razvidno že na uvodnem dosežku »Chariots of Silk«. Bolanov pevski napredek je bil zaznaven predvsem na kratkih psihadeličnih folk baladah kot je »The Throat of Winter«, medtem ko je še vedno vztrajal pri akustičnemu zvoku kitare, kar se ob tem kam je kmalu zavila njegova glasbena kariera zdi dandanes prav neverjetno.

Na »Cat Black (the Wizard’s Hat)« je Visconti prispeval klavirske aranžmaje in tako nehote ustvaril skladbo, ki je od vseh del na »Unicorn« še najbližje temu v kar so se Tyrannosaurus Rex transformirali že čez eno leto. Vseeno pa je bil napredek tedaj še vedno premajhen, da bi se »Unicorn«, kljub lažji dostopnosti, bistveno razlikoval od obeh predhodnikov. Bolan je še naprej vztrajal v svojih metafizičnih besedilih, katere je večinoma razumel samo on, ob družbi vil in škratov ter mitologije antičnih ljudstvev.

Stvaritev »’Pon a Hill« je bila posvečena znanim, črno-belim fotografijam vilink s krili, katere so se kasneje izkazale za ponarejene oziroma za prevaro. Ponekod so bili še vedno prisotni vplivi orientalske glasbe kot denimo na »Evenings of Damask« ter »Nijinski Hind« saj je orientalski misticizem Bolanu tedaj nadvse prijal. Na zaključni, popolnoma psihadelični pustolovščini, je z recitalom gostoval sloviti britanski radijski ter TV voditelj John Peel, ki je bil že od začetka velik podpornik Tyrannosaurus Rex in jih je velikokrat vabil nastopat v svojo glasbeno oddajo The John Peel Show.

Bolan in Took sta se na »Unicorn« med psihadeličnimi sanjarjenji še vedno držala akustično usmerjenih voda in vztrajala pri ohranjanju mistike obskurno naravnanega psihadeličnega folka, čeprav se je na peščici skladb že lahko slišalo, da tovrstno stanje ne bo večno. »Unicorn« je bil poslednje sodelovanje med Bolanom in Tookom, ki je kmalu po izidu tega albuma letel iz banda, saj Marcov ego ni prenesel tega, da bi tolkalist na bodoče albume prispeval lastne skladateljske ideje. Zamenjal ga je z manj inovativnim ter nadarjenim Mickyem Finnom, ki je postal dolgoletni bobnar v času, ko je Bolanova sprva obskruna skupina dosegla svetovni sloves pod novim imenom – T. Rex.

Avtor recenzije: Peter Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Chariots of Silk
2. ‘Pon a Hill
3. The Seal of Seasons
4. The Throat of Winter
5. Cat Black (The Wizard’s Hat)
6. Stones for Avalon
7. She Was Born to Be My Unicorn
8. Like a White Star, Tangled and Far, Tulip That’s What You Are
9. Warlord of the Royal Crocodiles
10. Evenings of Damask
11. The Sea Beasts
12. Iscariot
13. Nijinsky Hind
14. The Pilgrim’s Tale
15. The Misty Coast of Albany
16. Romany Soup

Tyrannosaurus Rex:
Marc Bolan – vokal, akustična in električna kitara, harmonium, orgle
Steve Peregrin Took – bobni, bas kitara, tolkala, klavir

Gostujoča glasbenika:
Tony Visconti – klavir (5)
John Peel – govorjena beseda (16)

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki