Victory: Gods of Tomorrow

0 65

Založba: AFM Records
Datum izida: 26. 11. 2021
Produkcija: Herman Frank & Arne Neurand
Dolžina albuma: 50.19 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 8.5/10


Dočakali smo tudi novi Victory album. Skupno deseti in prvi po desetih letih. Victory so stara nemška zasedba. Heavymetalska. Pravzaprav igrajo prvinsko, okostenelo različico heavy metala, ki je močno naslonjena na hard rock, lahko rečemo, da igrajo kar heavy & hard rock. Vse se vrti okrog osrednje figure, to je kitarske legende Hermana Franka. Potem, ko so Victory po seriji na moč impresivnih, konkretno našobljenih in nabrušenih izdelkih prvinskosti izdanih skozi prvo dekado delovanja leta 1996 zapustili prizorišče, je Herman Frank leta 2002 skupino obudil. Od takrat dalje je vse osredotočeno na to, koliko ima Herman Frank časa za Victory. Vemo, da je Herman Frank med letoma 2008 in 2014 znova zaigral za obujene Accept, bolj kot Victory, pa se zadnja leta posveča tudi albumom svoje skupine (zadnji Herman Frank album z nazivom “Two For A Lile” je izšel prav v letošnjem maju – RockLine recenzija).

No, po debelih desetih letih smo le dobili novi Victory album z nazivom »Gods Of Tomorrow«. Znova s precej prevetreno postavo, ki spremlja Franka, glede na tisto, ki je posnela predhodni album »Don´t Talk Science« (2011). Navkljub novim glasbenim obrazom je treba uvodoma poudariti, da se Frank izjemno spretno drži glasbenega izročila skupine, ki je utemeljeno z albumi izdanimi v osemdesetih. Neverjetno posrečeno vzdržuje novi album to vez. »Gods of Tomorrow« deluje starošolsko in v fraziranju zelo poenostavljeno. Nikakršnega kompliciranja ni najti na njem. Tudi komadi so po večinoma dolgi tri minute in pol, medtem ko ostaja vsebina solaž jedro zacoprana receptura, kot jo je sposoben pričarati le Herman Frank. Vsebina nekaterih pesmi bi bila lahko vpeta na kak Herman Frank album, kot so npr. uvodna Love & Hate, naslovna skladba in My Own Desire, medtem ko je kar nekaj točk takšnih, kot bi bile napisane sredi osemdesetih.

Vsebina albuma »Gods Of Tomorrow« in posledično celotnega lika in dela skupine, bo pridobila na svojo stran tudi vse simpatizerje skupin, kot so Accept, pa tudi U.D.O., kar je pravzaprav že kar naravno, četudi je v glasbenem oziru ločnica med Victory in naštetima skupinama jasno zakoličena. Novi vokalist Gianni Pontillo je silno posrečena izbira. Manj raskava kontura in večja dominacija vokalno čiste ekspresivne eksplozivnosti, navrže celo nekaj asociacij na Fernanda Garcio, ki je prepeval pri Victory med letoma 1988 in 1996.

Zanimivo je da Gods of Tomorrow ne vleče pretirano na samostojne albuma Hermana Franka, kar bi bilo pričakovano, pač pa mnogo točk nagovarja mnogo mnogo bolj staromodno, recimo znatno bolj starošolsko in uperjeno v izročilo osemdesetih. Prva izmed takšnih je udarna balada Dying In Your Arms, zlasti njen neverjetno pečatni in prodorni refren. Posebej klasično in nostalgično odzvanja Hold On To Me, v atmosferičnem oziru se ji pridružujeta malo kasneje na albumu srednje hitri skladbi Mad in Unconditional Love, kot tudi sklepna Leave You Alone. Okarakterizirajo jih odlični, klasično in okostenelo skomponirani vodilni rifi in še bolj nostalgično zveneči refrenski napevi. Into the Light je eden hitrejših, če ne kar najhitrejši rušilec albuma, ki pa je znova povsem klasično metalsko našobljen – to je primarno, tevtonsko.

Trinajst komadov se sliši in bere veliko, vendar ni bojazni. Kakovostnih nihanj med točkami ni in več kot očitno je moral Frank lep čas prebirati med idejami, ki so se dolgo kalile in razvijale, da so dosegle nivo s katerim lahko kredibilno zastopajo glasbeno substanco nad katero je zapisano ime Victory. Skladbe so vestno in skrbno izpiljene, kitarske solaže pa znova poglavje zase in se jih, po pričakovanju, posluša s še posebej velikim užitkom.

Odličen novi Victory album! Nostalgičen, četudi z znatno spremenjeno postavo, ki se je zbrala ob legendarnemu Hermanu Franku. Receptura stare šole metala vžiga v rokah Hermana Franka s polnokrvno intenziteto. Glede na to, da je skladb kar 13, obstaja sicer nevarnost, da bomo na naslednji Victory album čakali znova mnogo, premnogo let. Vendar pa je »Gods of Tomorrow« nov manifest, ki opraviči ime te kultne nemške tevtonske heavy metal zasedbe in ki tudi globoko v novem mileniju na neverjetno posrečen način oživlja energijo in vibracijo časov, ko je bil heavy metal še mlad in vihrav.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Intro
2. Love & Hate
3. Gods Of Tomorrow
4. Cut To The Bone
5. Dying In Your Arms
6. Hold On To Me
7. Into The Light
8. Mad
9. Unconditional Love
10. My Own Desire
11. On Fire
12. Rising Force
13. In Rock We Trust
14. Leave You Alone

Zasedba:
Gianni Pontillo – vokal
Herman Frank- kitara
Mike Pesin – kitara
Peter Pichl – bas kitara
Michael Wolpers – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki