Warkings: Revenge

0 6,758

Založba: Napalm Records
Datum izida: 31. 7. 2020
Produkcija: Warkings
Dolžina albuma: 39.47 min
Zvrst: Power Metal
Ocena: 9.0/10


Warkings je še ena power metalska senzacija, ki v zadnjem času kar konkretno privzdiguje obrvi, saj v relativno kratkem času med ljubitelji power metalske koračnosti in kiča dosega lepo bero popularnosti. Pri tem ni skrivnosti, da so Warkings pri tem špegali pri Sabaton, Powerwolf, Gloryhammer, Alestorm. Ne zaradi sloga. Ta ostaja zakoličena konstanta od recimo druge polovice osemdesetih in pojava Helloween, Running Wild, Blind Guardian, Gamma Ray. Zato se power metal od srede devetdesetih dalje giblje v nekaj letnih reciklažah višje in nižje popularnosti. Kaj imajo torej Warkings skupnega … recimo s svojimi Napalm Records rojaki Powerwolf? Warkings so svojo glasbo prav tako združili s fantazijskim svetom knjige misterijev in čudes, kjer glavno vlogo igrajo štirje starodavni kralji. To so prenesli tudi na odre. Ves ta svet fantazije, ki gre s himničnim teatrom power metala pač z roko v roki.

Warkings so  namreč štirje fiktivni liki, in sicer rimljanski gladiator Tribune, nadalje divjaški Viking, pa marsovski Spartan in plemeniti križarski vitez Crusader. Vsak nosi svojo opravo, vsak ima svojo (vesoljsko) zgodbo. So Odinovi odposlanci, ki se borijo proti zlu!  »Revenge« je drugi studijski album skupine in nosi koncept, ki se navezuje na njen studijski prvenec, in tako dostavlja drugi del pripovedke o srečanju neustrašne četverke s samim peklenščkom, oklicanim Lord of the Abbysom.  

Na albumu »Revenge« se skušajo zli demoni, ki jih pošilja v napad Lord of the Abbys, maščevati štirim glavnim akterjem, ki stojijo za imenom Warkings. Crusader, Spartan, Tribune in Viking se tako znova soočajo s kupom čudes in misterijev fantazijskega sveta, pri čemer neustrašno vihtijo svoje meče, kopja in buzdovane, kri pa brizga naokoli v potokih, da ne govorimo o frčanju odsekanih glav vseh mogočih grdob in kreatur zla, ki stojijo herojstvu naproti. Potem ko je vse štiri člane Warkings Lord Of the Abbys že imel v krempljih, so mu ti ukradli svoje duše nazaj ter pobegnili iz pekla … Tu se začne vznemirljiva zgodba albuma »Revenge«!

Skratka, novo pogreti kliše, ki pa vžiga.  In Warkings so se pri tem vsega lotili izredno spretno, pretkano, podrobno in premišljeno. Celoten koncept teatra in glasbe, ki mora vnaprej garantirati ne le komercialno preživetje, pač pa tudi uspeh. Kako kombinirati domišljijski koncept z udarnostjo power metala, pri čemer je treba doseči visok nivo nenehne bombastično teatralne grabežljivosti? V prvi vrsti je treba biti zelo dober glasbenik in v primeru Tribune tudi pevec, da ti »modrijani«, kot sem sam, nato ne »skačejo v hrbet« z opazkami »šlepanja«. To kakovost Warkings posedujejo. Komadi so zelo vešče strukturirani. Sicer se držijo preverjeno vžigajočih klišejev, a dostavljajo takojšnjo grabežljivost, prepričljivo vokalno ekspresijo in ne skoparijo niti z dodelanimi mid-eight pasažami, v katerih razvija Crusader zelo dopadljive solaže na kitari. Ko primerjaš Warkings z večjimi Powerwolf, se slednji okrog solaž ne trudijo mnogo, kar pomeni, da bi lahko Warkings osvajali svoje oboževalce tudi z manj komponističnega napora. Poglavitno pa je, da moraš nujno v svoje izrazoslovje uvoziti  nekaj tiste muzikalne grabežljivosti, ki vžiga takoj. Najbolje se je pri tem spogledovati s pop retoriko druge polovice sedemdesetih in z začetka osemdesetih.  Pokukaš denimo k hit perfekciji kakšnih ABBA, kar so že davno tega pogruntali tudi Sabaton.

Warkings posedujejo tudi nekaj parodičnega pohujšanja samoironije, kar jim dodaja pravo mero nenehne zabavne zafrkljivosti in tistega, kar je najbolj pomembno za večino ljubiteljev takšne glasbe. Prvovrsten žur, ki svojo čustveno izpolnitev seveda dosega ob koncertnem stiku publike s skupino.

Album »Revenge« v vsem sledi predhodniku in deluje mojstrsko v reciklaži že izpetih klišejev in ponovnem embalažiranju glasbene substance v novo polnokrvno vžigajoče in učinkujoče power metalsko čtivo. Refrenski napevi se zažrejo takoj pod kožo in kar tekmujejo med seboj, kateri bo med skladbami albuma »Revenge« zmagal v prevzemanju pozornosti.

Štirje kralji vojne in Odinovi podaniki seveda kljubujejo vsem neprikritim peklenščkovim skušnjavam, ko odbijajo srdite napade bestialnega gneva, ki ga žene uničevalna slepota. Naj bo krvni davek še tako velik, je herojstvo tisto, ki na koncu vedno odnese zmago. Kreaturam in spakam, kot jih generira domišljija podzemnega sveta in jih nad Warkings pošilja vrag, torej ni pomoči. »Revenge« je dosežek, ki dostavlja natanko tisto, kar ljubitelji te skupine zahtevajo, iščejo in želijo. Ko sešteješ minutaži obeh izdanih Warkings albumov in glede na priljubljenost, ki skupini eksponentno raste, je sedaj z lahkoto mogoče zapolniti koncertni repertoar do ure in pol in se odpraviti na prvo headlinersko turnejo. Kdor je bil oktobra 2019 v graškem klubu Explosiv, je vedel, zakaj so Warkings ukradli šov headlinerju Majesty. S tako močnimi skladbami in gledališkim teatrom lahko Warkings v kraji koncertnih šovov po novem izzivajo tudi večja imena, ki v zadnji dekadi krojijo špico globalne scene power metala.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Freedom
2. Maximus
3. Warriors
4. Fight In The Shade
5. Odin’s Sons (ft. Queen Of The Damned)
6. Banners High
7. Mirror, Mirror
8. Azrael
9. Battle Of Marathon
10. Warking

Zasedba:
The Tribune – vokal
The Crusader – kitara
The Spartan – bobni
The Viking – bas kitara


Warkings – Warriors (uradni video)
Warkings (ft. The Queen of the Damned) – Odin’s Sons (uradni video)
Warkings – “Revenge” (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki