Warlord kitarist William J. Tsamis preminil v starosti 60 let!

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2014
0 90

William J. Tsamis – kitarist in soustanovitelj ameriške metal zasedbe Warlord-, je preminil v četrtek 13. 5. 2021, v starosti 60 let. Vzrok njegove smrti ni znan. V enem izmed intervjujev leta 2017 je Tsamis namignil, da boleha za resno boleznijo, ki se je nikdar ne bo mogel znebiti, a več podrobnosti v zvezi s tem ni podal.

Tsamis je skupaj z bobnarjem in tolkalistom Markom Zonderjem soustanovil Warlord že leta 1980, zato se EP skupine iz leta 1983 z naslovom “Deliver Us” tretira kot dokument, ki je bistveno vplival na kasnejši razmah power metala.

Skupina je bila znana po tem, da so si njeni člani nadeli vzdevke: Destroyer (Tsamis), Thunderchild (Zonder), Damien King (pevec Jack Rucker) in Sentinel (klaviaturist Diane Kornarens). Skupina je zavrnila vse opcije, da bi postala le še en klubski izvajalec losangeleške metal scene, pač pa je želela zajeti promocijske aktivnosti na širši ravni. Še danes je najbolj famozna zgodba, ko so Warlord za koncertni nastop najeli prizorišče The Raymond Theater za katerega se je kasneje izkazalo, da je bil do avgusta 2013, to tudi edini nastop skupine v ZDA. Ta nastop je bil tudi posnet za prvi pravi dolgometražni dokument skupine “And The Cannons Of Destruction Have Begun…” , ki je izšel v oktobru leta 1984. Posnetek je izšel pod istim imenom tudi na VHS kaseti.

Ne glede na to, da so Warlord leta 1986 razpadli, so uspeli na tleh Evrope zanetiti dovolj zanimanja, da se je med privrženci okrog skupine zgradil pravi kult. K temu so prispevale odlične kritike v glasbenih revijah, veliko predvajanj, živahno kroženje mnogih demo posnetkov na kasetah. Kultno pozicijo v svetu metala je skupini kasneje utrdil prihod interneta.

V letih, ko so Warlord mirovali in je postal Mark Zonder bobnar progresivnometalskih legend Fates Warning, je med turnejami po Evropi zaznal s strani privržencev izjemno povpraševanje po skupini Warlord. Tako se je odločil, da bo stopil v kontakt s Tsamisom. Takoj, ko se je našel pravi čas, so se Warlord re-aktivirali. V obnovljeni postavi je vokalne dolžnosti prevzel HammerFall vokalist Joacim Cans, ki je veljal za gorečega privrženca skupine Warlord. Tako so Warlord leta 2002 izdali album “Rising Out Of The Ashes”, ki je prejel izvrstne ocene, Warlord pa so tistega leta sploh prvič nastopili v Evropi, in sicer na prestižnem nemškem festivalu Wacken Open Air.

Sledila je serija nesrečnih pripetljajev, zdravstvenih težav – tudi znotraj družin članov skupine-, zato je morala skupina po nekaj koncertih znova preiti v mirovanje. To je trajalo kar devet naslednjih let. V marcu 2012 so se Warlord obnovili, Tsamis in Zonder, pa sta povabila k sodelovanju pevca Ricka Andersona, ki je prepeval s skupino v osemdesetih ter odličnega basista Philipa Bynoe-a (Ring Of Fire, Steve Vai). Ta postava je posnela in izdala album “The Holy Empire”, ki so ga privrženci znova sprejeli z velikim odobravanjem. Tako je skupine v aprilu leta 2013 nastopila na nemškem Keep It True XVI festivalu. Warlord so tistega leta razprodali v Grčiji vse tri koncerte. Solunskega in oba Atenska, pri čemer je bil drug nastop v Atenah, zaradi velikega povpraševanja, dodani koncertni termin. Leta 2014 so se Warlord znova vrnili v Evropo, kjer so mdr. nastopili na festivalu Bang Your Head!!!

Na fotografiji: William J. Tsamis med nastopom Warlord 11. 7. 2014 v sklopu festivala Bang Your Head!!!, v nemškem Balingenu (RockLine fotoarhiv 2006-2021, vse pravice pridržane). Celotno RockLine recenzijo tega festivalskega dne lahko preberete TUKAJ.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki