Devin Townsend: Order Of Magnitude: Empath Live Volume 1

0 103

Založba: Insideout Music
Datum izida: 23. 10. 2020
Dolžina albuma: 109.07 min
Zvrst: Progressive Metal/Art Rock
Ocena: 9.5/10


Devin Townsend, kanadski posebnež tisočerih glasbenih obrazov, je v izteku ‘neskončnega’ leta 2020 pri znameniti nemški založbi Inside Out Music izdal neobičajni koncertni album z naslovom »Order of the Magnitude« in podnaslovom »Empath Live Volume 1«. Koncertni dokument izvira iz Devinovega poslednjega koncertnega nastopa s turneje v podporo njegovi studijski mojstrovini »Empath« (2019) – RockLine recenzija. Devinova visoko naelektrena zasedba je tedaj osvojila koncertno dvorano Roundhouse, ki se nahaja v severnem Londonu.

Devinova značilna produkcijska tehnika z uporabo multipliciranega zvočnega zidu, ki je postala eden njegovih zaščitnih znakov, mu je prinesla primerjavo s takšnimi glasbenimi velikani kot sta Frank Zappa in Robert Fripp (King Crimson) in čeprav ga občasno, predvsem vokalno, še vedno odnese na njegovo mračno glasbeno stran, se pravi v (eksperimentalno obarvane) deathmetalske vode, se je v zadnjih letih dokončno prebil med najbolj cenjene progresivnorockovske glasbenike 21. stoletja ter sčasoma vsaj delno zapolnil veliko praznino, ki je nastala po slovesu nekaterih velikih imen eksperimentalne glasbe v zadnjih treh desetletjih.

Za marsikoga so njegovi koncertni albumi še bolj zanimivi od studijskih zaradi posebne energije, elana in spontanosti, ki izžareva iz sleherne izvedbe del iz njegove pestre glasbene zakladnice. Vsak novi koncertni in studijski dokument s strani takšnega glasbenega mojstra je praznik za vse ljubitelje eksperimentalne glasbe in tako je tudi tokrat.

Devinova najnovejša spremljevalna zasedba je v tem magičnem večeru v marsičem delovala kot pravcati mali orkester ter vsebovala takšna imena kot so kitarist Mike Keneally (ex-Frank Zappa), kitarist Marcus Reuter (The Crimson Projekct, Stick Men), bobnar Morgan Agren (Kaipa, Matts & Morgan, Frank Zappa), basist Nathan Navarro, klaviaturist Diego Tejeida (Haken) ter štiri izjemno talentirane pevke v podobi Che Aimee Dorval, Samanthe Preis, Ann Preis in Arabelle Pickford. Slednje so še izdatno obogatile in nadgradile Devinov tradicionalno bogati vokalni repertoar kar je še posebno slišno med izvedbo eteričnega standarda »Spirits Will Colide«.

Vsi oboževalci Devinovega aktualnega solo albuma »Empath« bodo s tem izrstnim koncertnim dokumentom prišli na svoj račun, saj je v tem večeru njegov band odigral levji delež skladb z omenjene mojstrovine kot tudi številne dolgoletne favorite kot denimo »Deadhead«, »Lucky Animals«, »Kingdom«, »Coast«, »Gato« in »Heavens End«. Devin ni samo vsestranski inštrumentalist in fantastični pevec s čudovito osebnostjo, temveč tudi svojevrsten odrski zabavljač in duhovitež kar je ena glavnih lastnosti, ki si jih deli z nepozabnim Frankom Zappo. Njegovi šaljivi dotipi, denimo tisti o plišastih medvedkih, ter svojevrstni načini motiviranja publike še dodatno poživijo izvrstno ambientalno doživetje, ki ga nudi ta koncertni dokument.

Le kateri drugi glasbenik bi se tik pred iztekom koncertnega nastopa spomnil med koncertne izvedbe spontano vriniti odlično izpeljano izvedbo disko klasike »Disco Inferno«, ki jo je v sedemdesetih izvajala zasedba The Trammps? Samo Devinu lahko na pamet pride takšna ideja, ki jo povrhu vsega še mojstrsko izpelje in poskrbi za enega izmed koncertnih vrhuncev.

Novi koncertni album neukročenega kanadskega mojstra nepredvidljivih glasbenih planjav je dovolj dober razlog, da bo marsikdo ob njegovem poslušanju uspešno pregnal depresijo, ki je nastala kot posledica zaporedja številnih viralnih ter izrazito mračnjaško-nazadnjaških dogodkov v letu 2020.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik


Seznam skladb:
01. Intro (04:10)
02. Borderlands (08:54)
03. Evermore (05:21)
04. War (06:15)
05. Sprite (05:15)
06. Gigpig Jam (07:02)
07. Coast (05:08)
08. Gato (05:21)
09. Heavens End (11:02)
10. Ain’t Never Gonna Win (04:06)
11. Deadhead (07:52)
12. Why? (07:22)
13. Lucky Animals (03:06)
14. Castaway/Genesis (07:04)
15. Spirits Will Collide (04:27)
16. Disco Inferno (06:01)
17. Kingdom (07:31)
18. Empath Live Volume 1 (dokumentarni film) (46:01)

Zasedba:
Devin Townsend – vokal, kitara, sintetizator, bas kitara, programiranje
Mike Keneally – kitara, klaviature
Che Aimee Dorval – kitara, vokal
Markus Reuter – “touch” kitara
Diego Tejeida – klaviature
Morgan Ågren – bobni
Nathan Navarro – bas kitara
Samantha Preis – spremljevalni vokal
Anne Preis – spremljevalni vokal
Arabella Packford – spremljevalni vokal

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki