Fates Warning : Live Over Europe

0 211

Založba: InsideOut Records
Datum izida: 29.06.2018
Dolžina albuma: 137:52 min.
Zvrst: Progressive Metal


Čeprav je album pol leta star, ostaja obveza, da se ga vzame pod drobnogled. Fates Warning so ena izmed bistvenih skupin, ki so prispevale k vzponu t.i. žanra progresivni metal. Še preden je kdo sploh razmišljal o Dream Theater, so se na planetu porajale skupine, k so že igrale peklensko hitro in prekleto komplicirano in kjer so pevci peli v »četrtinskem«, igralo pa se je v »sedmici« itn… Ob Fatesa Warning pridejo iz prvega vala takšnih zasedb na um še »razni« Queensryche, Crimson Glory, Hair Apparent, Savatage, Watchtower. “Live Over Europe” je komaj tretji uradni koncertni album zasedbe. Po »Still Water« prihaja natanko 20. let kasneje in lahko takoj povem , da gre za odličnega naslednika ter enega najboljših koncertnih albumov, ki so bili izdani v lanskem letu. Vsebuje vse, kar se zahteva od koncertnega dosežka, ki prihaja izpod rok zasedbe delujoče od leta 1982 in do katere so pričakovanja vselej zelo visoka.

Na dokumentu je 23. skladb in preko 138. minut igralnega časa. Gre za koncertni album, ki je na svetovnem koncertnem obredu pripeljal Fates Warning znova tudi v Evropo. Dne 23.01.2018 so v sklopu te turneje nastopili Fates Warning skupno že tretjič v Sloveniji, skupno tretjič v Ljubljani in skupno tretjič v Orto baru. Ker gre »v tretje rado« se je primerilo tudi to, da so nekateri posnetki iz Ljubljane, uporabljeni prav za ta novi koncertni album skupine! Poleg posnetkov iz Ljubljane, pa so Fates Warning vključili tudi posnetke iz sledečih evropskih mest: Aschaffenburg (Nemčija), Beograd (Srbija), Solun in Atene (Grčija), Rim in Milano (Italija) ter Budimpešta (Madžarska). Izvedeni repertoar obsega vključitev skladb, ki so nastale skozi dolgoživo, preko 30. let dolgo, kariero delovanja skupine. V repertoarju je (po pričakovanju) aktualni »Theories Of Flight« zastopan z več skladbami, vendar pa se bend obenem dotakne prav vseh albumov skozi kariero v obdobju delovanja med izdajo albumov »No Exit« (1988) ter »Theories Of Flight« (2018). Tako ni pozabil znova vpeti niti dela superiornega epa A Pleasant Shade Of Grey, kot tudi dela progresivne simfonije The Ivory Gates Of Dreams z nazivom Acquiescence.

Gre za izvrsten prerez skozi kariero skupine v »Ray Alder eri«. Bend je torej na turneji predstavljal svoj dvanajsti studijski album »Theories Of Flight«, postava pa je doživela v zadnjem času tudi blago spremembo in sicer je na poziciji kitare Franka Arestija, naposled le zamenjal Mike Abdow (Aquanett). Zakaj naposled? Abdow je Arestija na koncertih nadomeščal namreč tudi  že leta 2013. Torej smo Abdowa že videli pri nas, ko so Fates Warning nastopili drugič v Ljubljani. Kar je poglavitno na »Live Over Europe« je forma skupine. Ne glede na to, da je bil koncert posnet na različnih lokacijah, deluje silno kompaktno in enovito, kar se energetskih vibracij tiče.To pomeni, da je bend »preživel« koncertni del turneje po Evropi v izredno dobri koncertno-izvedbeni formi.  Igra je briljantna, zaznavanje in kemično učinkovanje med člani skupine. Fates Warning delujejo, kot izredno naoljen stroj, petih odličnih glasbenikov. Izjemna ubranost, perfektna zmes tehnične kompleksnosti in zapeljivih melodičnih pasaž oziroma napevov. Še najbolj pomemben element je vokalna forma Alderja, ki je odpel ves material vrhunsko. Njegova vokalna narava je izredno polna. Dodaja ravno pravo konturo grlenosti, vokal pa je jedrnat in ekspresiven sleherni legi. Nosi vse, kar potrebuje pravi vokal, da iztrži v interpretacij strast in emocijo, da z njo prevzame poslušalca. Alder je naravnost briljanten in zori kot staro dobro vino.  Produkcija zvoka je briljantna

Gre za izjemno dovršen naslednik sicer izvrstnega koncertnega prvenca, ki je izšel izpred 20. let, se pravi albuma »Still Life«. Pravzaprav je to osvežena, (pogojno povedano) razširjena, nova koncertna verzija albuma »Still Life«. Pristni sonični odtis energije, kemičnih vezi in točke evolucije, te edinstvene in na moč posebne skupine, ki bo nepovratno navdušil njihove oboževalce. Fates Warning so vselej veljali za tiste, ravno toliko zakomplicirane, da so prezakomplicirane za ljubitelje klasičnega metala, kar pa jim po drugi plati širi bazo tistih oboževalcev, ki poslušajo progresivni rock in ne nujno metala. Bend z velikimi možgani, ki dokazuje skozi kariero vso komponistično in ekspresivno briljanco ter bend, ki koraka po poti zrelostnega zorenja na lastni poti samoevolucije. »Live Over Europe« je za vedno ujeti košček v času in prostoru te edinstvene magije. Neverjetno  je kam so Fates Warning prignali koncertno izvedbo nekaterih skladb, ki so nastale še v osemdesetih in devetdesetih. Bend je na odrih pustil dušo in srce, dal svojih 110% in kdor med vami je bil nemara tistega 23.01.2018 v ljubljanskem Orto baru, se bo s tem zagotovo strinjal. Vse to pa obenem pooseblja tudi ta izjemni koncertni dokument. Glede na sam izbor repertoarja, je lahko prav ta koncertni dokument hkrati tudi izvrstna iztočnica za vse, ki skupine ne poznate. Pooseblja izvrsten diskografski prerez oziroma uvod v opus skupine med letoma delovanja od 1988 do 2018.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 10 / 10


Seznam skladb:
CD 1:
01. From The Rooftops
02. Life In Still Water
03. One
04. Pale Fire
05. Seven Stars
06. SOS
07. Pieces Of Me
08. Firefly
09. The Light And Shade Of Things
10. Wish
11. Another Perfect Day
12. Silent Cries
13. And Yet It Moves

CD 2:
01. Still Remains
02. Nothing Left To Say
03. Acquiescence
04. The Eleventh Hour
05. Point Of View
06. Falling
07. A Pleasant Shade Of Gray, Pt. IX
08. Through Different Eyes
09. Monument
10. Eye To Eye

Zasedba:
Ray Alder – vokal
Jim Matheos – kitara
Mike Abdow – kitara, spremljevalni vokal
Joey Vera – bas kitara, vokal
Bobby Jarzombek – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki