IQ: A Show of Resistance

0 123

Samozaložba
Datum izida: 21. 7. 2020
Produkcija: IQ
Dolžina albuma: 133.58 min
Zvrst: Progressive Rock
Ocena: 10/10


»A Show of Resistance« je najnovejši koncertni album v režiji kultnih angleških neoprogresivcev IQ od katerih zvesti privrženci že kar nekako pričakujejo da izid vsakega novega albuma pospremijo tudi z novim koncertnim albumom. »A Show of Resistance« je bil produkt IQ nastopa v dvorani Colosaall 24. 1. 2020, ki se nahaja v nemškem mestu Aschaffenburg.

Prekaljena skupina je bila med posameznimi izvedbami dolgoletnih standardov in novejših del ves čas v izjemni formi kar je podatek, ki ne bo presenetil prav nobenega dolgoletnega privrženca. Oba ‘nosilna stebra’ skupine, se pravi karizmatični pevec Peter Nicholls in kitarski mojster Mike Holmes, sta bila ves čas odlično podprta z imenitno ritem sekcijo dvojice Esau/Cook, medtem ko je za dramatične in veličastne simfonične aranžmaje poskrbel Neil Durant za katerega je kar težko verjeti, da je v bandu že deset let. Od leta 2011, ko se je vrnil originalni basist Tim Esau, se IQ postava ni več spremenila in je trenutno zelo trden koncertni ter studijski kolektiv.

V dveh urah in četrt kolikor traja ta dvojni koncertni dokument so IQ, brez nepričakovanih slogovnih sprememb, improvizacij ali razvlečenih solo točk, odigrali čeden nabor skladb iz različnih poglavij svoje kariere. Tokrat je bil poudarek na aktualnem studijskem albumu »Resistance« (2019, RockLine recenzija) s katerega so izvedli otvoritveni »Alampandira«, »Shallow Bay«, »A Missile«, »Stay Down« in »For Another Lifetime«. Tudi predhodni album, »The Road of Bones« (2014), je bil solidno zastopan s skladbama »From the Outside In«, »Ten Millon Demons«, medtem ko niso pozabili tudi na izvedbo skladbe »Sacred Sound« z albuma The Dark Matter« (2004) ter izvedbo skladbe »Frequency« z istoimenskega albuma.

Med starejšimi deli so IQ izvedli dolgoletne standarde kot so »The Last Human Gateway«, ki je bila v tem večeru edina skladba iz osemdesetih oziroma z začetka njihove kariere, »Ever« (1993) klasiko »Further Away« ter obvezni zimzelen »Subterranea«, z istoimenske konceptualne mojstrovine, s katerim se tudi zaključi ta imenitni koncertni dokument.

»A Show of Resitance« uspešno nadaljuje tradicijo odličnih IQ koncertnih albumov ter na sijajen način zajame koncertno energijo sodobne inkarnacije te kultne skupine. Morda bi lahko IQ odigrali še kakšno skladbo iz osemdesetih ali z imenitnega albuma »The Seventh House« (2000), ki je tokrat ostal popolnoma spregledan, vendar so to že malenkostni detajli, ki v ničemer ne skvarijo užitka ob poslušanju te dvojne koncertne poslastice.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik


Seznam skladb:
CD1.:
1. Alampandri
2. Sacred Sound
3. Shallow Day
4. From The Outside In
5. Stay Down
6. The Last Human Gateway
7. Frequency

CD2.:
1. For Another Lifetime
2. The Road Of Bones
3. A Missile
4. Further Away
5. Ten Million Demons
6. Subterranea

Zasedba:
Peter Nicholls – vokal
Mike Holmes – kitara
Neil Durant – klaviature
Tim Esau – bas kitara
Paul Cook – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki