Kansas: Point Of Know Return Live & Beyond

0 87

Založba: Insideout Music
Datum izida: 28. 5. 2021
Produkcija: Richard Williams & Phil Ehart
Dolžina albuma: 112.12 min
Zvrst: Progressive Rock
Ocena: 9.5/10


»Point of Know Return: Live & Beyond« je najnovejši koncertni album ameriških progresivnorockovskih gigantov Kansas. Kultna skupina, ki je znana predvsem po zimzelenih kot sta »Carry On Wayward Son« ter Dust in the Wind« ter epskih stvaritvah kot sta »Song For America« in »Miracles Out of Nowhere«, je na tem koncertnem dokumentu skupaj zbrala 12 izvedb Kansas standardov z 22-ih različnih prizorišč, ki so jih obiskali med letoma 2019 in 2020, ko je potekala t.i. »Point of Know Return Anniversary« turneja.

Kot pove že naslov omenjene turneje, so Kansas med koncertnimi nastopi izvajali celoten klasični album »Point of Know Return« (1977). S to turnejo so zaznamovali tudi štirideseto obletnico obstoja (leta 1970 se je band v katerem je od tedaj ostal samo še bobnar Phil Ehart prvič imenoval Kansas), čeprav večina Kansas biografov šteje letnico 1973 za uradni nastanek skupine, ko se je oblikovala njihova klasična zasedba (tedaj je bil poleg Eharta v bandu že trenutni glavni kitarist Richard Williams).

Že ob pogledu na seznam izvedb, ki jih vsebuje ta koncertni dokument bo zaigralo srce slehernega Kansas privrženca, saj poleg celotne izvedbe »Point of Know Return« vsebuje tudi nekatere priljubljene zimzelene z drugih albumov, dve skladbi s predzadnjega albuma »The Prelude Implicit« (2016, RockLine recenzija) ter nekaj že skorajda ‘pozabljenih’ standardov iz osemdesetih in devetdesetih.

Prvo veliko presenečenje predstavlja že uvodna izvedba skladbe »Cold Grey Morning« z relativno spregledanega albuma »Freaks of Nature« (1995). Nekaj podobnega bi se lahko reklo tudi za izvedbo »Masque« (1975) standarda »Two Cents Worth«, ki ga Kansas privrženci v živo niso slišali že celo večnost. Izvedba »Leftoverture« (1976) klasike »The Wall« po drugi strani ni nepričakovana. Enako velja za »Song For America« z istoimenskega albuma, prvi epski vrhunec tega koncertnega dokumenta, ter »Miracles Out of Nowhere«, še en »Leftoverture zimzelen.

Sledi veliko presenečenje z izvedbo »Power« (1986) standarda »Musicatto« ter nekoliko manjše presenečenje z izvedbo »The Prelude Implicit« skladbe »Summer«. Z njo Kansas zaključijo uvodni del nastopa ter se prek naslovne klasike spravijo na imenitno in tako rekoč brezgrajno izvedbo celotnega albuma »Point of Know Return« ob kateri bodo uživali vsi dolgoletni privrženci.

V prvem dodatku nastopi obvezni, pričakovani »Leftoverture« zimzelen »Carry On Wayward Son«, medtem ko v drugem dodatku Kansas vnovič presenetijo ter ‘za posladek’ odigrajo akustične verzije »Monolith« (1979) klasike »People of the South Wind«, »The Prelude Implicit« standarda »Refugee« ter skladbo »Lonely Wind« z istoimenskega Kansas prvenca.

Člani skupine se ne pozabijo med izvedbami posameznih skladb zahvaliti nekdanjima članoma – z zdravstvenimi težavami obremenjenemu kitaristu Kerryu Livgrenu in upokojenemu pevcu Steveu Walshu, ki sta bila najbolj zaslužna, da so Kansas postali svetovna glasbena senzacija. Na tem mestu je je treba omeniti, da je pevec/klaviaturist Ronnie Platt ves čas v odlični vokalni formi in njegov glas je večino časa osupljivo podoben njegovemu predhodniku. Zato, ker mu dela družbo izkušeni klaviaturist Tom Brislin se lahko z večjo svobodo posveti pevskim nalogam.

»Point of Know Return: Live & Beyond« bo razveselil vse dolgoletne ljubitelje ameriških progresivnorockovskih ikon, ki se dobro zavedajo, da lahko od Kansas pričakujejo samo vrhunski koncertni dokument. Obletnica izida »Point of Know Return« ter štirideset let delovanja Kansas sta bila z izidom »Live & Beyond« zaznamovana na najboljši možni način. Po izidu izvrstnih studijskih in koncertnih albumov v preteklih nekaj letih, se lahko potrdi, da so sodobni Kansas, ki so aprila 2021 po odhodu Zaka Rizvija vnovič ostali brez dodatnega kitarista, v odlični kondiciji, s čimer se lahko pobaha le peščica njihovih glasbenih vrstnikov.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik

Seznam skladb:
01. Cold Grey Morning
02. Two Cents Worth
03. The Wall
04. Song For America
05. Summer
06. Musicatto
07. Taking In The View
08. Miracles Out Of Nowhere
09. Point Of Know Return
10. Paradox
11. The Spider
12. Portrait (He Knew)
13. Closet Chronicles
14. Lightning’s Hand
15. Dust In The Wind
16. Sparks Of The Tempest
17. Nobody’s Home
18. Hopelessly Human
19. Carry On Wayward Son
20. People Of The South Wind
21. Refugee
22. Lonely Wind

Zasedba:
Ronnie Platt – vokal, spremljevalni vokal
Rich Williams – kitara
Zak Rizvi – kitara, spremljevalni vokal
Tom Brislin – klaviature, spremljevalni vokal, vokal na skladbi št. 4
David Ragsdale – violina, spremljevalni vokal
Billy Greer – bas, kitara, spremljevalni vokal
Phil Ehart – bobni, tolkala


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki