Newman: Into The Monster’s Playground

0 51

Založba: AOR Heaven Records
Datum izida: 10. 9. 2021
Produkcija: Steve Newman
Dolžina albuma: 56.32 min
Zvrst: AOR/Melodic Rock
Ocena: 9.0/10


Newman so britanska AOR in hard rock formacija, za imenom katere stoji od sredine devetdesetih dalje njen ustanovitelj, komponist, producent, vokalist in multi-instrumentalist Steve Newman. Ta je v zadnjih letih poln kreativne svežine in novih idej. Zadnji album z nazivom »Ignition« je namreč izšel v zaključku lanskega marca in si tako kot mnogi Newman albumi pred njim, s strani našega medija prislužil laskave ocene.

Najnovejši album »Into The Monster’s Playground« sledi tej viziji, ki se pravzaprav ne spreminja mnogo, le zrelejša postaja. Iz leta v leto. Danes so Newman že lep čas ekipa, ki lahko vselej nastopa na odrih, vendar pa je moralo preteči precej vode, da je Steve iz studijskega ‘one man band’ projekta, uspel preusmeriti toliko pozornosti s strani založb in glasbenih distributerjev, da je lahko zadeva prerasla v še kaj več.

Več kot zasluženo. Kdor pozna vsaj zadnje tri Newman albume »Ignition« (2020), »Aerial« (2017) ali/in »The Elegance Machine« (2015), ve kaj lahko pričakuje na najnovejšem »Into The Monster’s Playground«.Novi album deluje zelo, zelo podobno izvrstnemu predhodniku »Ignition« in prav neverjetno je da lahko Steve Newman v tako kratkem času spravi skupaj dovolj oprijemljivih glasbenih idej, ki so iztočnica za zelo kakovostne kompozicije, kot jih tako uteleša tudi novi album. Steve Newman je znova opravil vse sam. Tako kot vselej. Na čelu s produkcijo. Le bobne mu je v studiu odigral njegov zanesljivi studijski pajdaš Rob McEwen. Pri tem ne govorimo o desetih novih skladbah in dobrih 40 minut glasbe, pač pa o dvanajstih novih točkah in slabo uro dolgem albumu, pri čemer Steve Newman znova ni zagrešil nobene napake. Ne produkcijske, ne aranžerske. Izkušnje so izkušnje. Tudi v vokalnem oziru je Steve opravil enormen napredek v zadnji dekadi svojega glasbenega udejstvovanja.

»Into The Monster’s Playground« prinaša torej enkrat več tisto preverjeno učinkujočo recepturo in uspeva v svoji strogo začrtani glasbeni formuli, s premetenimi prijemi recikliranja, znova dostaviti glasbeno substanco v kateri je bilo že davno tega sicer povedano prav vse, na način, da ta ljubitelja AOR žanra vedno znova in znova fascinira ter ga nikakor ne pušča ravnodušnega.

Dobrodošli torej v osemdesetih. Praviloma so vse skladbe znova pretkano opremljene s teatralnimi vokalnimi multi-harmoničnimi napevi, kar je zahtevan AOR standard, s katerim Newman znova mojstrsko rokujejo. Razpoloženjski vrhunci so vsi po vrsti bombastično vpeti v refrenske napeve, ki zlezejo v poslušanju na prvo žogo zelo hitro pod kožo. Od balad, kot je odlična Shadows of Love, tik pred zaključkom albuma, do večinskih skladb srednje hitrega tempa, kjer atmosferičnost AOR estetike embalažiranja posebej draži (šelesteča pregrinjala zvočnosti sintetizatorjev osemdesetih let), do pospešenih trenutkov, kjer tudi kitarske fraze prevzemajo pozornost, nosi album »Into The Monster’s Playground«, vse esencialne prvine AOR žanra, skozi katere briljira vizionarska figura Stevea Newmana. Možakar ne odstopa od preverjeno vžigajoče recepture. V tem kar počne je vrhunski mojster in čarovnik svojega posla ter eden glavnih matadorjev, ki tudi v post-milenijskih časih ohranja pri življenju zapuščino živahne AOR scene britanskega otočja, ki se je vrezala v zgodovino rocka in rolla (skozi osemdeseta) na prav posebno mesto.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1 Start This Fire
2 Timebomb
3 Hurricane Sky
4 I’ll Be The One
5 Icon
6 Don’t Come Runnin’
7 Lightning Tree
8 Give Me Tonight
9 The Monsters’ Playground
10 Spirit Cries
11 Shadows Of Love
12 This Life Alone

Zasedba:
Steve Newman – vokal, kitara, klaviature
Rob McEwen – bobni, tolkala

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki