Ronnie Atkins: Trinity

Frontiers Music Srl. 2023
0 168

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 13. 10. 2023
Produkcija: Jacob Hansen
Dolžina albuma: 53.57 min
Zvrst: Hard Rock/Melodic Rock
Ocena: 8.5/10


Ronnie Atkins, cenjeni danski rock in heavy metal vokalist, sicer ultimativni prvi glas legendarnih hard in heavy rockerjev Pretty Maids, se je sredi letošnjega oktobra vrnil še s tretjim samostojnim studijskim albumom »Trinity«.

Ni potrebno več obešati na veliki zvon, da se je Atkins od leta 2019 dalje otepal z rakom na pljučih. Ko je prestal prve kemoterapije v istem letu in prišel leta 2020 malo k sebi, se je zakopal v solo kariero. V tem času pa do jeseni 2023 je tako izzdal albuma »One Shot« (RockLine recenzija), ki mu je sledil leta 2022 še drugi studijski album »Make It Count« (RockLine recenzija), potem pa v novembru 2022 še EP “Symphomaniac” na katerem se nahajajo skladbe albuma “Make It Count” prearanžirane v orkestralno podobo.

Tekom letošnjega leta se je Ronniejevo stanje toliko izboljšalo, da se ni lotil le snemanja in skladanja materiala za novi album »Trinity«, pač pa je izvedel celo nekaj nastopov. In več! 25. 10. 2023 so Pretty Maids sporočili, da se poleti 2024 vračajo na odre ter potrdili prve nastope. Očitno je s pevcem znova vse v redu. Vrsta odličnih novic torej.

Preletimo torej še vsebino albuma »Trinity«. Za novi album je Ronnie zadržal ob sebi zmagovalno kombinacijo s katero je posnel iz izdal že izvrstna predhodna samostojna studijska dosežka. Pri tem je bistvena naveza, ki jo zastopata odlični multi-instrumentalist in komponist, pa tudi producent Chris Laney ter izkušeni danski zvočni inženir Jacob Hansen. Omenjeni dvojec je bil znova zadolžen za aranžiranje in produkcijo materiala torej tudi na novem Atkinsovem albumu.

»Trinity« vsebuje slabih 54 minut glasbe. Znova je po dolgem in počez prežet s himničnimi napevi, hipernalezljive muzikalne retorike, ki leze v uho na prvo žogo. Takoj. Pompa in bombastike je znova v izobilju in refrenski napevi so kulminacija pretkane graduacije oziroma stopnjevanja razpoloženjskega stanja preko kitice v predrefren in praviloma eksplozivni refrenski krešendo. To je zaznavno hipoma v otvoritvenem kataliziatorju oziroma naslovni skladbi albuma, medtem ko je Paper Tiger (malo kasneje na albumu) briljantno izklesana arenska koračnica! Potem je tu izjemna Shine nekje na sredini albuma z enim najbolj ‘strupeno’ invazivnih refrenov albuma, ki mu ne ostaja dolžan prav nič tisti v odlični polbaladni Sister Sinister, itn…. Ni potrebno dodajati, da je Atkins v Laneyu dobil izjemno pomembnega zaveznika s pretanjenim občutkom zlaganja kompozicij na način, da sta kompaktnost in vnetljiva muzikalnost optimizirana. Da. Čuti se, da nosijo fantje v krvi osemdeseta in vpliv AOR na samo skladanje in finalno podobo skladb je izrazit tudi tokrat. Na albumu zveni najbolj zbližano z retoriko stare AOR/arena rock šole pozitivni in vedri rocker If You Can Dream it (You Can Do It).

»Trinity« je zato najmanj enakovreden obema predhodnikoma, ali pa ju v sofisticiranosti in dozi detajliranja celo prekaša. A najmanj enakovreden. In to kar smo pričakovali od Atkinsa in ekipe, smo tudi prejeli. V vsem razkošju! In seveda. Glasbena filozofija novega Atkinsovega albuma je odločno zbližana in sorodna z likom in delom Pretty Maids. Zlasti zadnjih dveh dekad, ali zadnjih studijskih albumov.

Od glave do pete kipi novi Atkinsov album od dovršenosti in dosega (tako kot predhodnika) vrhunsko kombinacijo muzikalne nalezljivosti in hardrockovske bolščavosti oziroma navitosti ter na tak način ohranja visok nivo tovrstnega ekspresionizma, ki ga je Atkins predstavil s predhodnima dvema dosežkoma. Vrhunce izbirate sami, prinaša pa »Trinity« zahtevano razgibanost ter seveda tisto najbolj poglavitno. Ob vrhunskih vložkih celotne Atkinsonove spremljevalne ekipe v studiu, nezamenljivi vokalni pečat enega in edinega. Ronnie Atkinsa! »Trinity je torej še eno zmagovito dejanje legendarnega pevca torej.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Trinity
2. Ode to a Madman
3. Paper Tiger
4. Soul Divine
5. Via Dolorosa
6. Godless
7. Shine
8. If You Can Dream It
9. Sister Sinister
10. Raining Fire
11. The Unwanted
12. What If

Zasedba:
Ronnie Atkins- vokal, spremljevalni vokal
Chris Laney- kitara, klaviature
Pontus Egberg- bas kitara
Allan Sörensen- bobni
Marcus Sunesson – kitara
Linnéa Vikström Egg – spremljevalni vokal


Ronnie Atkins – “Trinity” (Frontiers Music Srl., 2023)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki