Saxon: More Inspirations

Silver Lining Music 2023
0 138

Založba: Silver Lining Music
Datum izida: 24. 3. 2023
Produkcija: Biff, Seb Byford & Jacky Lehmann
Dolžina kompilacije:
Zvrst: Heavy Metal / N.W.O.B.H.M.
Ocena: 9.0/10


Saxon! Je sploh še ostalo karkoli kar ni bilo povedanega o tej skupini? Ostareli so. To je definitivno. In v jeseni svojega življenja skupina naravnost uživa. Ob odličnem zadnjem studijskem albumu “Carpe Diem” (2022, RockLine recenzija), ki ga lahko ob primerjavi z njihovimi post-milenijskimi dosežki izpostavimo, kot eno izmed najmočnejših albumov, je skupina leta 2021 izdala prvo kompilacijsko zgoščenko »Inspirations« (RockLine recenzija) polno priredb izvajalcev, ki so s svojim likom in delom tako ali drugače navdihovali člane skupine. Predvsem dežurnega dirigenta in poglavarja, to je pevca Biffa Byforda.

Pri Silver Lining Music očitno navdušenje nad Saxon idejo prirejanja izvirnikov vidnejših glasbenih imen, ki so kovala podobo rocka in metala – no, pa tudi pop glasbe, ne pojenja in Saxon so dodali k prvi kompilaciji še njeno nadaljevanje imenovano »More Inspirations«. Če ste privrženec skupine, se pravi tisti najbolj okorel in predan, potem jo morate imeti. Za ostale ni obvezna. Zadoščajo studijski albumi.

Saxon ostajajo ne le z izborom, pač pa tudi pristopom zabavni. Urice v katerih so brezmejno uživali v studiu, so pristno prenesene na novi zvočni nosilec »More Inspirations« in poznavalci, ki vedo, da so Saxon radi poskrbeli že daleč, daleč v preteklosti svojega delovanja s posrečenim preoblačenjem izvirnikov – mdr. vskoči nepozabni spomin na obdobje albuma “Killing Ground” (2001, SPV/Steamhammer Records) albuma in King Crimson predelave in The Court of the Crimson King, pa tudi dlje (v leto 1984 in predelavo The Sweet izvirnika Set Me Free), bo znal povedati, da ikonski heavy metalski pradedki, pač ne morejo ustreliti mimo.

To pot ni na kompilaciji ne The Beatles, ne The Rolling Stones izvirnikov, med najbolj ‘zbadljivo’ skladbo, ki jo je bilo treba prirediti – zlasti v smislu izzivalnosti pomerjanja nove konfekcijske obleke aranžiranja, pa sodi The Faith Healer, se pravi izvirnik The Sensational Alex Harvey Band. Oddelano z odliko. Preostali izbor je žanrsko znatno zbližan s slogom Saxon klasičnih albumov. Posrečen izbor, zabaven izbor in ne preveč (za)kompliciran izbor. V smislu izzivalnosti prirejanja. In dobro je tako. Saxon niso ne jazz zasedba, ne progresivci, zato je prav da jih pri izbiranju priredb ne ‘zanese predaleč’.

Rutina, izkušnje opravita svoje. Biff se vokalno odlično drži kar izkaže že uvodna The Animals skladba We’ve Gotta Get Out Of This Place. Komad so davno, davno tega priredili že Blue Oyster Cult. Njihova priredba iz leta 1978 je nemara delovala na mladega Biffa in Paula, ki sta takrat Saxon ravno dobro postavila na noge, bolj inspirativno, kot sam The Animals izvirnik. A za potrditev bi bilo treba naravnost vprašati obe starosti metala.

Quinn in Scarrat si vzameta lep, jasno začrtan prostor v pasažah, kjer oblikujeta solaže ‘po svoje’. Subtitute (orig. The Who) in Razamanaz (orig. Nazareth) zahtevata izdatno bobnarsko čuječnost iznajdljivega in prekaljenega Nigela Glocklerja, ki s finesami vzdržuje sproščanje visoko oktanskih decibelov na všečno grabežljivi stopnji. Produkcija je živa, organska in topla. Strički znajo. Bas linije debele in prodorne ter postavljene v intenziviranje zvočnih kontrastov. V Detroit Rock City je Carterjeva basovska globina posebej esencialna (to narekuje podoba Kiss izvirnika). In Gypsy (orig. Uriah Heep) brez Hammonda? Nedopustna perverzija. Ali pač? Sanacija manjkajočih orgel je seveda klasično metalska in temelji na fraziranju dveh kitar, ki ‘Saxonovsko’ demonizirata omenjeno klasiko in ji vcepljata ‘znameniti šarm pohujšanja’ kvinteta iz mesta Barnsley. Podobna občutja zapušča ob poslušanju in tovrstni metamorfozi tudi Rainbow klasika Man On A Silver Mountain. Poglavitna je vokalna forma Biffa Byforda! In ta dostavlja rustikalno ohranjenost tudi na zrela leta. Znameniti pevec ne usiha! Ne v vokalnem rangu, ne v moči. Sicer bi bila vsa stvar prirejanja brez slehernega smisla. Njegov vokalni unikum je bistveni element implantacije »Saxon-esk« v samem prirejanju.

Skratka, da me ne odnese predaleč. Zabavi in užitkom ni videti konca. ‘Saxonovska’ zvijačnost se je izkazala za enkrat več polnokrvno učinkujočo. »More Inspirations« je torej v prvi vrsti obveza za pravoverne Saxon privržence, ki sledijo vsakemu vdihu in izdihu te legendarne skupine. V takšni formi, kot jo legende izkazujejo tudi v letu 2023, se ne bo nihče pritoževal, če bo leta 2025 drugemu delu sledila tretja takšna kompilacija. Recimo da naslovljena kot »Even More Inspirations«!

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. We’ve Gotta Get Out of This Place (orig. The Animals)
2. The Faith Healer (orig. The Sensational Alex Harvey Band)
3. From the Inside (orig. Alice Cooper)
4. Chevrolet (orig. ZZ Top)
5. Substitute (orig. The Who)
6. Gypsy (orig. Uriah Heep)
7. Man on the Silver Mountain (orig. Rainbow)
8. Detroit Rock City (orig. Kiss)
9. Razamanaz (orig. Nazareth)
10. Tales of Brave Ulysses (orig. Cream)

Zasedba:
Biff Byford – vokal
Paul Quinn – kitara
Doug Scarratt – kitara
Nibbs Carter – bas kitara
Nigel Glockler – bobni


Saxon – “More Inspirations” (Silver Lining Music, 2023)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki