The Aristocrats: FREEZE! Live In Europe 2020

0 97

Založba: Boing!
Datum izida: 7. 5. 2021
Produkcija: The Aristocrats
Dolžina albuma: 60.03 min
Zvrst: Jazz Rock Fusion/Progressive Rock/Progressive Metal
Ocena: 9.5/10


The Aristocrats so nekaj najboljšega, kar se je zgodilo zadnja leta v svetu glasbe. Gre za ekipo treh glasbenikov ki ustvarjajo in igrajo takšno glasbo, ki jo je s pisano besedo silno težko opisovati. Razglabljati se seveda da ure in ure, a do dna ji nikakor ne prideš. The Aristocrats so eklektična glasbena mešanica nenehno sladkih šokov in presenečenj s katerimi nenehno zalagajo poslušalca in ga v tovrstnem izvedbenem teatru držijo v stanju nenehne ekstaze. Jazz rock fuzija v vsem sijaju in naprej. Vse tja v prostranstva progresive, bodisi metalske, bodisi rockovske. Meja ekspresivne biti ni za Guthrie Govana, Bryana Bellerja in Marca Minnemanna.

Po štirih studijskih in enem koncertnem, je tu torej še drugi The Aristocrats koncertni album. Naslovljen kot “FREEZE! Live In Europe 2020”. Verjetno nam je vsem že prešlo v kri, da ko se zvrstita v zapisu dve dvajsetici brez presledka, nas to navda s trpkim priokusom. Svet kot smo ga živeli se je takrat ustavil. In to kar pooseblja substanca tega koncertnega albuma, je dejansko poslednji krik tega sveta, na katerega je padel najbolj črn zastor najbolj črne kulise. Bili so zadnji tedni. Bila sta januar in februar, ko so The Aristocrats zabavali evropsko občinstvo na svoji zadnji klubski turneji.

Kdor sledi skupine ve, da bi ta morala nastopili mdr. 25. 2. 2021 v Trevisu (točneje kraju Roncade pri Trevisu), ki ni mnogo oddaljen od zahodne slovenske meje. Tam smo si ogledali mnogo nepozabnih koncertov in načrt da gremo znova tja, je bil seveda samoumeven. A do tja nikdar nismo prišli. Ker se je pač nekdo tako odločil. Pa se je zgodil v tistem času še nesrečni Bergamo in ta koncert napovedan v Benečiji, je padel takoj pod kvoto trajno odpisanih. Sicer pa skrajno lucidna naslovnica in sam naslov novega koncertnega dokumenta povesta o tem pravzaprav vse. Kar ponuja torej “FREEZE! Live In Europe 2020”, je del koncertne beležke iz španskega dela turneje, ki se je odvijal skozi januar 2020.  

The Aristocrats so torej preigravali v svojih repertoarjih na teh koncertih v obilju aktualni studisjki album »You Know What?« (2019, RockLine recenzija). Koncertni dokument vsebuje vsega šest točk in uro glasbe. Vsekakor so koncerti trajali dlje. Prav tako je znano, da člani skupine zelo radi pripovedujejo raznolike anekdote med premori točk, in sicer nenehno simpatizirajo s publiko preko stresanja kupa zabavnih asociacij ter različno soljenih šal. Teatralne lucidnosti in šegave lucidnosti skupini nikoli ne primanjkuje, le da tokrat pretežno gravitira na samo izvedbo glasbene substance. Ogovarjanje je na tem koncertnem dokumentu pretežno izrezano. Prav tako manjkata najmanj dve točki. Repertoar skupine The Aristocrats šteje navadno devet do deset točk, v skupni izmeri uro in štiridesetih minut. Ostaja pa v tolažbo, radost in veselje dejstvo, da je več kot polovica albuma »You Know What?« na »FREEZE! Live In Europe 2020« doživela koncertno uprizoritev. In to je to. »You Know What?« je namreč še en peklensko in nadnaravno dober album. Pri tem ni treba posebej poudarjati, da dobivajo prav vse točke studijskih izvirnikov konkretizirano novo preobleko in izrazno avro, ki jo prinaša in prevaja svojevrstna izvedbena vibracija, ki je samoniklo eklektična in ponovljiva samo s strani kemičnih vezi tega tria.  

Točka Get It Like That je posvečena liku in delu Neila Pearta. Bobnarski genij in član famoznega kanadskega tria Rush, je preminil v začetku lanskega januarja in to v času te The Aristocrats turneje. Bend je tako iz te skladbe ustvaril nekakšno svojo verzijo Moby Dicka (Led Zeppelin), saj vsebuje točka podaljšan bobnarski solo Marca Minnemanna, ki ga ne pozabi zaključiti z vložki Rush klasike YYZ. Verjetno ste že sami uganili da so The Aristocrats to točko posvetili spominu na Neila Pearta.

The Aristocrats so sicer zasedba, kjer tudi še tako visoko leteči superlativi ne zadostijo. Igrajo tako dobro, da se tega z besedami ne da dovolj kredibilno ne objektivno opisati. Te perfekcije, briljance, kemije, neverjetnega zaznavanja v transu, ki stopa preko meja človeške stvarnosti, ter sicer vse razvite in vzpostavljene koncertno adrenalinske naglice, žara in radostnega izzivanja in izvedbenega ščemenja, se preprosto ne da opisati z besedami. Zvok je briljanten. Sliši se zvok padca šivankine igle ob tla. Klubska narava v katerem so bili koncerti igrani zadržuje vso organsko zvočno toplino.

Tudi v družbi s fenomenalnim »FREEZE! Live In Europe 2020« osupneš vedno znova in znova. Je namreč nov The Aristocrats dokument, ki vas bo neizmerno zabaval, navduševal, izpolnjeval, kot je na tistih lanskoletnih januarskih dneh radostil peščico srečnežev, ki so nevede z The Aristocrats vred, vpijali zadnje žarke ugašajoče koncertne scene na globalni ravni. Vsaj takšne, kot smo jo poznali doslej.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. D Grade F*ck Movie Jam
2. Spanish Eddie
3. When We All Come Together 
4. The Ballad Of Bonnie And Clyde
5. Get It Like That (Dedicated To Neil Peart)
6. Last Orders

Zasedba:
Guthrie Govan – kitara
Bryan Beller – bas kitara
Marco Minnemann – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki