Tygers Of Pan Tang: Majors & Minors

0 84

Založba: Mighty Music
Datum izida: 28. 5. 2021
Produkcija:  Chris Tsangarides, Soren Andersen, Harry Hess, Ben Matthews
Dolžina albuma: 67.54 min
Zvrst: heavy metal/N.W.O.B.H.M.
Ocena: 9.0/10


Tygers Of Pan Tang sodijo danes med kultne zasedbe znamenitega N.W.O.B.H.M. gibanja s preloma sedemdesetih v osemdeseta, po katerem glasbeni svet nikoli več ni bil tak kot prej. Zahvaljujoč temu valu, ki je sprva tlel na tleh Velike Britanije, kmalu zatem pa zanetil pravi galaktični požar, se je pričela svetovna ekspanzija heavy metala. V vseh kasnejših različicah in varietetah, kar beležijo številni podžanri heavy metal glasbe, ki se aktivno razvija še danes. No zlata era skupine v začetku osemdesetih ni trajala dolgo, a dolgo dovolj, da sodijo Tygers Of Pan Tang med vidnejše predstavnike tega vala. Vala ki je dal mdr. tudi Iron Maiden, Def Leppard in Saxon.

V času, ki ni naklonjen rocku in metalu, in sicer drugim kreativnim sferam kulturno umetniškega utripa planeta, snemajo glasbene skupine in izvajalci vsaj nove albume. No, Tygers Of Pan Tang so zadnjega med njimi to je »Ritual« posneli in izdal novembra 2019, torej tik preden se je svet ustavil. Koncertne turneje in promocije ni bilo. Bend je tako, kot mnogi drugi, okrepil ponudbo uradnih artiklov, poskrbel za ponatis albuma »Ambush« (2012), obenem pa se je odločil, da skuša prebroditi krizo z izdajo posebnega kompilacijskega albuma z nazivom »Majors And Minors«. Glede na naslov bi človek skoraj pomislil, da gre za karierni izbor A in B strani izdanih singlov, a temu ni tako.  Skupina ponuja s to kompilacijo izbor skladb, ki so bile ustvarjene v zadnjem obdobju njenega delovanja, točneje zadnjih osmih letih. Pri tem ne gre zgolj za “best of” značaj kompilacije, pač pa je skupina mislila tudi na želje najbolj gorečih in lojalnih privržencev, zlasti zbirateljev, pa tudi tistih, ki so nemara pogrešili zadnje albume skupine. No, to ni bilo povsem natančno. Na albumu sta tudi Let It Burn in Hot Blooded, skladbi iz albuma »Animal Instinct« (2008), skvašeni med vsemi točkami še najbolj staromodno. Tudi rock’n’roll-ersko, če želite. Na albumu se jima po ‘staromodnosti’ približa še najbolj Plug Me In.

Kot je znano so Tygers Of Pan Tang odšli v pekel in ostali tam dolgo, a se vrnili nazaj. Po vrnitvi izkazujejo sploh z izvrstnimi zadnjimi tremi studijskimi albumi »Ritual« (2019, RockLine recenzija), »Tygers of Pan Tang« (2016, RockLine recenzija) in »Ambush« (2012, RockLine recenzija), da jim kreativnega naboja in vneme ne primanjkuje. Skupina se tega zaveda zelo dobro tudi sama in ker ne želi živeti v preteklosti, ali ostati večno poznana le po prvih treh albumih in hitu Love Potion Nr. 9,  je tako izbrala nekaj najbolj reprezentativnih skladb zadnjega ustvarjalnega obdobja, za katere meni, da so že sedaj klasike in ki odražajo nov kreativni razcvet skupine odkar je v skupini prevzel vlogo vokalista Firenčan Jacopo ‘Jack’ Miele. Te skladbe so nastale delno na turnejah in poosebljajo ubijalske kitarske fraze, prodornost, pa tudi odrsko udarnost energetskih predstav skupine v novi postavi. Vendar se tu vsa reč ne ustavi. Tygers of Pan Tang so poskrbeli tudi za nekaj presenečenj. Gre za štiri skladbe, ki doslej na albumih niso izšle. No, skladba Plug Me In je izšla v aprilu 2017 kot b-stran singla Never Give In, What You Say pa je denimo tista skladba, za katero lahko mirne duše rečemo, da je s to kompilacijo nasploh prvič uradno dostopna javnosti. Tu sta še zanimiva koncertna verzija odlične Keeping Me Alive posneta leta 2018 iz albuma »Ambush« in orkestralna verzija »Ritual« skladbe Spoils Of War, ki je bila doslej dostopna le na količinsko omejenih, to je posebnih, izdajah albuma »Ritual«.

Dejansko je vprašanje, če bi do te poteze s strani skupine sploh kdaj prišlo v kolikor ne bi Tygers Of Pan Tang v kolikor sveta ne bi ustavil scenarij Covid-19 pandemije. Če že, bi se skupina lotila prej kompilacije novo odigranih točk železnega repertoarja. Še nekaj. Skupina ima od lanskega leta novega kitarista, ki ni sodeloval na nobenem od zgoraj omenjenih (štirih) albumov. To je italijanski kitarist Francesco Marras, ki je pred tem igral v skupini Screaming Shadows, zato bo bolj pravilno če navedemo med imeni glasbenikov, ki so sodelovali na tej kompilaciji, Mickeyja Crystala. To je prejšnji kitarist skupine. V kolikor po nekem čudnem naključju še vedno berete ta esej in ste med tistimi redkimi, ki so se znašli v izolskem Hangar Baru 16. 5. 2018, ste možakarja srečali iz oči v oči, ko je igral z Marcom Mendozo (RockLine recenzija koncerta). Če potegnemo torej črto, je tale kompilacija namenjena torej najbolj okorelim privržencem skupine, ki ne morejo priti do originalnih albumov, in kar je bistveno, ta kompilacija dokazuje, da Tygers of Pan Tang še vedno dihajo, rjovijo, pihajo in renčijo. Z divjo mačko torej ni šale!

Avtor: Aleš PodbrežnikSeznam skladb:
1. Only The Brave
2. Destiny
3. She
4. Never Give In
5. Worlds Apart
6. Glad Rags
7. Let It Burn
8. White Lines
9. The Devil You Know
10. Keeping Me Alive
11. Hot Blooded
12. Damn You!
13. Spoils Of War (Orchestral Mix)
14. What You Say
15. Plug Me In

Zasedba:
Jacopo Meille – vokal
Robb Weir – kitara
Mickey Crystal – kitara
Gavin Gray – bas kitara
Craig Ellis – bobni
Deano – kitara na skladbah št. 7 in 11
Brian West – bas kitara na skladbah št. 7 in 11


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki