Tyrannosaurus Rex: A Beard of Stars

0 108

Datum izida: 13.3.1970
Založba: Regal Zonophone
Produkcija: Tony Visconti
Dolžina: 35:03
Zvrst: psychadelic folk / folk rock
Ocena: 7/10

A Beard of Stars« je bil četrti in poslednji album za legendarnega pevca/kitarista Marca Bolana, ki je izšel pod imenom Tyrannosaurus Rex, saj je band že čez nekaj mesecev preimenoval v T. Rex ter s tem začel glamrockovsko revolucijo. Obenem je bil to Bolanov prvi album z novim glasbenim sodelavcem, tolkalistom Mickeyem Finnom, ki je zamenjal preveč svobodomiselnega Stevea Peregrina Tooka. Bolan je počasi začel spoznavati, da bo potrebna korenita slogovna sprememba, če se želi zapisati med največje rock zvezdnike.

»A Beard of Stars« je, kljub temu, da je bil še vedno usmerjen v akustično naravnan psihadelični folk in folk rock s plejado eksotičnih tolkal ter vplivi vzhodnjaške, predvsem indijske glasbe, že kazal prve glamrockovske zametke, medtem ko je na nekaterih, redkih skladbah že vseboval električno kitaro. Bolan je poleg dveh vrst kitar odigral tudi bas in orgle, medtem ko je Finn poleg igranja tolkal asistiral na basu ter spremljevalnem vokalu. Finn ni bil tako inovativen tolkalist kot Took in se je že kmalu po izidu albuma vrnil tja ‘kamor spada’, za bobne, predvsem pa je Bolanovemu egu odgovarjalo, da je bil ubogljiv in ni sitnaril z lastnimi skladateljskimi idejami, zato je v kultni skupini, poosebljeni v Bolanu, zdržal skoraj do njenega konca.

Električna kitara na posameznih skladbah je Bolanov in Finnov duet počasi začela peljati v rockovske vode. Na »Pavilions of the Sun«, kjer Bolan za kratek čas postreže s peščico krepkih rifov, sta se že mešali zvočna preteklost in prihodnost skupine, ki si je že kmalu skrajšala ime. Po drugi strani je bilo na »A Beard of Stars« še vedno cel kup psihadeličnih mantranj v slogu »Organ Blues«, ki ni imel čisto nič skupnega z bluesom. Nekatere stvaritve kot denimo eterični »Great Horse« so bile ustvarjene še s Tookom v postavi, vendar sta Bolan in producent Tony Visconti nadomestila njegov prispevek s Finnovimi tolkali.

»By the Light of Magical Moon«, ki je izšel kot prvi single v povesti te skupine, je bil še en nenavaden dosežek z nekaterimi zanimivimi prijemi na električni kitari, ki je sramežljivo že nakazoval prihodnjo usmeritev, medtem ko sta med boljše trenutke albuma spadala še nenavadno mračni »Wind Cheetah« ter naslovna skladba, ki je že vsebovala kratko električnokitarsko solažo. »Lofty Skies« je že vseboval vokalne harmonije, ki so bile bolj karakteristične za Bolanove prihodnje dosežke, medtem ko je vse skupaj popestrila preprosta raba kitarskega vah-vah efekta.

»A Beard of Stars«, najbolj zanimiv dosežek Bolanove psihadelične folk ere, je s postopno ‘elektrifikacijo’ že začel kazati določene znake, da prihaja do velike slogovne spremembe. Bolan se je po »A Beard of Stars« dokončno naveličal psihadeličnih mantranj in ugotavljanja ali leteče vile zares obstajajo ter se z novim ‘električnim’ bandom, zbranim okrog sebe in Flynna, preusmeril v veliko bolj zabavne glasbene vode, katere je napovedal prvi single z bodočega albuma, prvi pod skrajšanim imenom T. Rex, ki se je imenoval »Ride a White Swan« in je postal njegova prva klasika.

Avtor recenzije: Peter Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Prelude
2. A Day Laye
3. Woodland Bop
4. Fist Heart Mighty Dawn Dart
5. Pavilions of Sun
6. Organ Blues
7. By the Light of a Magical Moon
8. Wind Cheetah
9. A Beard of Stars
10. Great Horse
11. Dragon’s Ear
12. Lofty Skies
13. Dove
14. Elemental Child

Tyrannosaurus Rex:
Marc Bolan – vokal, električna in akustična kitara, orgle, bas kitara
Mickey Finn – tolkala, tabla, bas kitara, spremljevalni vokal

 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki