Soft Machine: Other Doors

0 50

Založba: Dyad Records
Datum izida: 30. 6. 2023
Produkcija: Soft Machine
Dolžina albuma: 56.21 min.
Zvrst: Progressive Rock / Canterbury Scene / Jazz Rock Fusion
Ocena: 8.5/10


Soft Machine, kultni predstavniki t.i. canterburyske scene iz progrockovske ‘pradavnine’, so znova tu z novim albumom »Other Doors« ob katerem bodo imeli obilo razlogov za veselje vsi ljubitelji jazz rock fusiona. S prejšnjim albumom »Hidden Details« (2018, RockLine recenzija), ki je bil njihov prvi studijski dosežek po več kot 35-ih letih, če odmislimo tri studijske albume, ki so jih posneli kot Soft Machine Legacy, so dokazali, da ni prav nobenega razloga za upokojitev, čeprav v njihovih vrstah že dolgo ni več niti enega ustanovnega člana.

Dve leti pred izidom »Other Doors« je Soft Machine zapustil dolgoletni basist Roy Babbington, vendar je na nekaterih  skladbah še vedno sodeloval kot gostujoči glasbenik. Babbingtona je zamenjal Fred Thelonius Baker, ki je najbolj znan po sodelovanju s skupino In Cahoots pod vodstvom zdaj že pokojne ikone canterburyske scene Phila Millerja.

»Other Doors« je obenem žal poslednji Soft Machine album za dolgoletnega bobnarja Johna Marshalla, enega izmed najboljših jazz fusion bobnarjev vseh časov, ki se je kmalu po izidu njegovega poslovilnega studijskega dosežka upokojil in nato, zaradi posledic bolezni, še istega leta umrl. Njegova zamenjava je kmalu zatem postal izraelski jazz bobnar Asaf Sirkis, ki bo imel že v bližnji prihodnosti priložnost, da se izkaže kot član canterburyskih glasbenih odličnikov. Gonilni sili Soft Machine sta sedaj kitarski virtuoz John Eheridge, edini glasbenik iz njihovega ‘zlatega’ obdobja (sedemdeseta), ter pihalist/klaviaturist Theo Travis, ki je legendarni skupini zvest še iz obdobja, ko so delovali kot Soft Machine Legacy, sicer pa je dobro znan kot dolgoletni, občasni sodelavec vodilne progrockovskega ikone novejšega obdobja Stevena Wilsona.

Uvodna »Other Doors« skladba »Careless Eyes« bolj kot na klasični Soft Machine jazz rock fusion spominja na bližnje srečanje med jazzom in svetovno glasbo z daljnega vzhoda in na nekatere dosežke kultne skupine Jade Warrior. Etheridgeova kitarska solaža je že na začetku pravi balzam za dušo. Z njo že takoj na začetku opozori na to, da je mojster svojega inštrumenta. Band se z improviziranjem ter okusnimi solo vložki zares razživi na naslovni skladbi, ki je prava poslastica za vse jazz fusion sladokusce ter slogovno spominja na obdobje albuma »Softs« (1976, RockLine recenzija), ki je bil Etheridgeov prvi Soft Machine album.

»Crooked Usage« ter še bolj kaotični »Fell to Earth« nas opomnita predvsem na to zakaj so bili Soft Machine, od prehoda v svoje jazzovsko obdobje dalje, mojstri nebrzdanih improvizacij, nepredvidljivih časovnih prehodov in tehnične kompleksnosti. Na krajših delih kot sta »A Flock of Holes« ter »Whisper Back« Soft Machine opozorijo tudi na svojo pogostokrat spregledano, bolj subtilno in na trenutke že skorajda meditativno ambientalno plat. Glavni razlog zakaj je »Other Doors« za malenkost manj zanimiv dosežek od predhodnika »Hidden Details« sta na novo odigrani skladbi iz ‘starih dobrih časov’, saj ni bilo nobenega pravega razloga za njuno sodobno ‘osvežitev’. »Penny Hitch« izpade zelo podobno originalni verziji z albuma »Seven« (1973) in je v ničemer ne nadgradi. Njena glavna zanimivost je bržkone preplet dvojnih bas linij med novincem Bakerjem in Babbington (za katerega je bilo to zelo verjetno poslednje dejanje njegove bogate glasbene kariere). Odločitev, da standard »Joy of a Toy« s psihedeličnega prvenca, ki je izšel davnega leta 1968 kot prvi single v zgodovini skupine, predelajo v jazzovsko verzijo pa je precej bolj nenavadna in popolnoma nepotrebna.

Soft Machine tudi na »Other Doors« ostajajo sinonim za kakovosten jazz rock fusion in tega dejstva po izidu tega albuma ne more pokvariti niti Marshallovo prezgodnje slovo. Od zgodnjih britanskih jazzrockovskih predstavnikov, ki so na sceni že več kot petdeset let, so trenutno pravzaprav edini, ki so še aktivni, tako v studiu kot ‘v živo’ ter so hkrati sposobni ustvarjati glasbo na podobni ravni kot v svojem najboljšem obdobju, kar je obenem presenetljivo in pohvalno. Nobenega razloga ni, da ne bodo z nekoliko pomlajeno postavo, v tem zelo spodbudnem tempu nadaljevali tudi v prihodnjih letih. Na novo odigrane verzije starih del pa naj prihodnjič rajši pozabijo.

Avtor: Peter “Dr. ProgRock” Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Careless Eyes (2:28)
2. Penny Hitch (6:49)
3. Other Doors (4:51)
4. Crooked Usage (8:29)
5. Joy of a Toy (3:24)
6. A Flock of Holes (2:18)
7. Whisper Back (1:41)
8. The Stars Apart (4:23)
9. Now! Is the Time (2:16)
10. Fell to Earth (5:51)
11. The Visitor at the Window (4:08)
12. Maybe Never (2:26)
13. Back in Season (7:17)

Zasedba:
Theo Travis – tenor in soprano saksofoni, flavte, Fender Rhodes klavir, electronika
Freddy Baker – ‘fretless’ bas kitara
John Etheridge – kitare
John Marshall – bobni

Sodelujoči glasbenik:
Roy Babbington – bas kitara na skladbah št. 2 in 9


Soft Machine – “Other Doors” (2023, Dyad Records)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki