Todd Michael Hall: Sonic Healing

0 92

Založba: Rat Pack Records
Datum izida: 7. 5. 2021
Produkcija: Kurdt Vanderhoof
Dolžina: 43.04 min
Zvrst Heavy Rock
Ocena: 9.0/10


Todd Michael Hall. Kdo? Kdo za vraga je sedaj to? Riot V pevec s katerim ste se nemara nekateri med vami srečali iz oči v oči 20. 10. 2018, ko je z Riot V nastopil v ljubljanskem CUK Kino Šiška (pred Primal Fear, RockLine recenzija). No, tisti bolj zagnani, ste vokalista nemara prestregli lahko tudi na izdaji tolminskega Metaldays festivala leta 2014, ko so Riot V sklenili četrti dan festivala na manjšem izmed obeh odrov.

Človek bi torej pričakoval od Todda nasršen heavy metalski album, na katerem prebija vokalist večkrat s peresno lahkoto peto oktavo (kar je njegova siceršnja lastnost), nemara celo podoben prej tistemu, kar nosi letošnji samostojni studijski album njegovega rojaka in soimenjaka Todda La Torrea, ki z vokalom že skoraj deset let vleče iz kaše tisto kar je danes še ostalo od Queensryche. Ne. »Sonic Healing«, s katerim se, vsaj po naslovu sodeč, Todd Michael Hall postavlja v vlogo pravega »soničnega zdravilca«, je v prvi vrsti heavy rock album, z vzmetnicami, ki silijo zdaj proti zapuščini N.W.O.B.H.M. (govorimo o prvih britanskih »lastovkah« tega vala na prelomu sedemdesetih v osemdeseta), zdaj proti klasičnemu hard rocku sedemdesetih. V misli vskočijo bendi tipa Judas Priest iz obdobja albuma »Staned Class«, pa tudi Triumph in (ostanimo magari pri Kanadčanih) mdr. April Wine ali Coney Hatch. In, ko človek naleti pri opisu vsebine albuma na ime Kurdt Vanderhoof, postane večina odgovorov na vprašanja, kako je uspelo Hallu spraviti od sebe tak album, takoj jasna. Vanderhoof, sicer šef kultne ameriške zasedbe Metal Church, je namreč soavtor skladb in producent Hallovega samostojnega studijskega albuma. Genialno. Vemo, da je Vanderhoof mnogo več kot kitarist zasedbe Metal Church. Njegove solo plošče namreč rade koketirajo z zapuščino rocka sedemdesetih, celo progresivnega rocka (asociacije vlečejo na njegov projekt Vanderhoof iz leta 2000). Love Rain Down je nosi med vsemi celo največ takšnega Vanderhoofovega navdihovanja na albumu »Sonic Heaven« oziroma samega sloga komponiranja, ki rad občasno tudi “komplicira” (mid-eight pasaža nosi celo ščepce psihadeličnega rocka). Ni odveč poudariti, in to je zelo zanimivo, da je »Sonic Healing« album, ki zvoči v maniri, kot so komponirali svojo glasbo Riot v začetnem delu svoje kariere (še globoko v sedemdesetih). Na trenutke se premakne fraziranje strupeno proti elementarni rock ‘n’ roll naravi in celo boogie-ju. Zato navržba imen AC/DC in Status Quo tudi pije vodo. Neverjetni križanec v tej boogie rock maniri je na albumu All On The Line. Skladba Like No Other bi lahko našla svoj prostor tudi na katerem od klasičnih Metal Church albumov. Po tem opisu je jasno, da vlada med točkami pester stilsko-aranžerski razkorak.

»Sonic Healing« je zato zelo sproščujoč, starošolsko zveneč heavy rock album, kjer so fraze silno pečatne ter hipoma zlezejo pod kožo, saj zaradi elementarne rock drže, razvijajo grabežljivo, učinkujočo udarnost. Nadobvezno pa so-kreira in magnificira tovrstno briljantno učinkujočo izkušnjo fantastični vokal Toda Michaela Halla, ki je naravnost povedano brezgrajen in razkaže nekatere plati svoje ekspresije, ki so ostale na dosedanjih dveh Riot V albumih, prikrite.

Tole sodelovanje je naravnost fascinantno. Deluje ne le izjemno spravljivo, dopolnjujoče, pač pa nagovarja z izjemno sproščujočo in prožno rock naravo, ki bolj rustikalno in retrozvočno v letu 2021 skorajda težko pridobiva na svojo stran poslušalca. Na albumu najdemo tudi trenutke, ki so kipeče in optimistično naravnani, kot je Running After You ali Somebody’s Fool. Gre za skladbi izpeljani iz durovskih lestvic. Zato odstopata na albumu. Predrefrenska pasaža v Running After You je po tonaliteti blago podobna linijam, kot bi jih v sedemdesetih lahko spisali Rush. Celo barvna narava Todda Michaela Halla, na nek način evocira v tej predrefrenski pasaži vokalni značaj Geddyja Lee-ja sedemdesetih.

Album »Sonic Healing« je izredno prijetno presenečenje. Odličen album spretno zapakirane klasično zveneče heavy rock vsebine. Prevzeten album, ki enkrat več potrjuje odlično kemično navezo in kreativno prasketanje isker na liniji Halla in Vanderhoofa. Michael Hall je peklensko fascinanten vokalist in produkcija ter klasičen pristop fraziranja in komponiranja Kurdta Vanderhoofa, sta možakarju brezgrajno pisana na kožo. »Sonic Healing« je torej album kombinacije dveh glasbenikov med katerima vlada vseobsežna in dopolnjujoča kreativna magija za katero upajmo, da vzdrži še za kakšen skupni glasbeni izlet v bodočnosti.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Overdrive
2. Let Loose Tonight
3. All On The Line
4. Running After You
5. Love Rain Down
6. Sonic Healing
7. Like No Other
8. Somebody’s Fool
9. To The Bone
10. Long Lost Rock & Rollers

Zasedba:
Todd Michael Hall
Kurdt Vanderhoof


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki